Business World Global

Zorlu Enerji’nin hedefi 2030’a kadar net sıfır emisyon

Zorlu Enerji’nin hedefi 2030’a kadar net sıfır emisyon
07 Temmuz 2023 - 9:45

Efe Gökçe / efe@businessworldglobal.com

Zorlu Enerji 2030’a kadar toplam üretiminin içinde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 100’e çıkarmayı, operasyon ve enerji üretiminde net sıfır emisyona sahip bir kurum olmayı hedefliyor.

Zorlu Enerji’nin sürdürülebilirlik yaklaşımını, bu alanda yaptıklarını ve gelecek dönem hedeflerini Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak’tan dinledik:

“Zorlu Holding’in Akıllı Hayat 2030 vizyonu doğrultusunda tüm çalışmalarımızın odağına sürdürülebilirliği koyuyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımıza çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarda odaklanarak; iklim krizi ile mücadele, karbon emisyonlarının azaltılması, kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması, enerji verimliliği ve enerji arz güvenliği, temiz teknolojiler, su kullanımı ve suyun korunması, insan ve çalışan hakları, fırsat eşitliği ve kurumsal yönetişim gibi konuları özenle ele alıyoruz.

KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYORUZ

Karbonsuzlaşma ve geleceğin teknolojilerine odaklanan portföy ve çözümlerle enerji sektörünün daha sürdürülebilir olma yolculuğuna katkıda bulunuyoruz.  Üretim portföyümüzde yenilenebilir enerjinin payını daha da artırmak ve kaynak çeşitliliğini geliştirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde jeotermal enerji ve güneş enerjisi, akıllı sistemler ve elektrikli araç şarj istasyonları alanlarındaki yatırımlarımızla yenilenebilir enerji ve yeni nesil teknolojilerde daha da büyüyeceğiz. Özellikle elektrifikasyon ve enerji tasarrufu odaklı işlere yatırım yapıyoruz. Elektrikli şarj istasyonu ağımızı genişletiyoruz.

ZES ile Türkiye’de, electrip markamızla yurt dışında Avrupa odaklı büyüyoruz. Güney ve Doğu Avrupa’da şarj istasyonu yatırımlarıyla büyümek, hedefiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Amacımız ZES ile ülkemizde yakaladığımız liderliği korumak ve electrip markamız için de hatırı sayılır bir büyüklüğe ulaşmak.

ENERJİ YÖNETİMİNDE FARKLILAŞMAYI ÖNGÖRÜYORUZ

Yazılım ve dijital teknoloji altyapımızda yapacağımız yatırımlarla enerji yönetiminde farklılaşmayı öngörüyoruz. İyi bir platform ile yönetilen ve hızlı çözüm üreten müşteri deneyim noktalarına sahip bir şirket olarak EPDK’dan şarj ağı işletmeciliği faaliyeti göstermek üzere lisansımızı aldık. Bu lisansla kendi şarj istasyonlarımızı kurmanın yanında sertifika vererek, bayilik sürecini de devreye alabiliyor ve platform satışı yapabiliyoruz.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de lider olduğumuz jeotermal enerji alanında bir ilke imza attık ve Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali’ni, güneş enerjisi ünitesi desteğiyle hibrit (birleşik enerji) santrale çevirdik. Bu proje, kullandığı teknoloji bakımından da Türkiye’de birleşik enerji santrallerinin öncü örneklerinden biri olacak. Diğer yandan yatırım iklimi oluştuğunda değerlendirmek üzere Aydın, Ağrı gibi sahalarda yaptığımız ciddi jeotermal keşiflerimiz bulunuyor. Başta jeotermal olmak üzere AB Horizon 2020 Programı’nın desteğiyle birçok Ar-Ge projesinde sahalarımız pilot bölge olarak kullanılmaya devam ediyor. Hayata geçirdiğimiz projelerden bir tanesi olan GECO, Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali olan Kızıldere 3 Santrali’mizde uluslararası karbon emisyon azaltımı projesi olarak bu alanda dünyada ilk.

Güneş paneli alanında hem üretim hem dünyanın önemli üreticileri ile iş birlikleri yapmaya devam ediyoruz. İlk defa ZES markamızla üst segment güneş paneli ürettirmeye başladık. Diğer yandan dünya devi olan Solis ve Enphase gibi güçlü markaların da distribütörlüğünü yapmaya devam ediyoruz.

ESG NOTUMUZU ‘İLERİ DÜZEY’ SEVİYESİNE ÇIKARDIK

İklim krizinin olumsuz etkilerini azaltarak ortadan kaldırmayı hedefleyen uluslararası Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ni (Science Based Targets İnitiative – SBTi) imzalayan ilk enerji şirketiyiz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı, sosyal, ekonomik ve çevresel taahhütlerimizi uluslararası ölçeğe taşımak amacıyla dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişimi olan UN Global Compact’ın, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) doğrultusunda oluşturduğu “CFO Koalisyonu” tarafından yayımlanan “Entegre SKA Yatırımları ve Finansman için CFO İlkeleri”nin imzacısıyız.

Zorlu Enerji Sürdürülebilirlik Stratejisi ile Argüden Yönetişim Akademisi tarafından şirketlerin sürdürülebilirlik faaliyetlerini belirlemek için hazırlanan ‘Küresel Sürdürülebilirlik Liderleri’ araştırmasına Türkiye’den dahil edilen 14 şirketten biri olduk. ESG alanlarındaki faaliyetlerimize dair puanımızı, 2022 yılında Moody’s tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bir önceki yıla göre 4 puan daha yükselttik. Böylelikle toplamda 61 puanla notumuzu “İleri Düzey” seviyesine çıkardık. ESG faaliyetlerimizde gösterdiğimiz yüksek başarı ile küresel ölçekte aktif olarak değerlendiren 57 enerji şirketi arasında 4’üncü olduk. Hedefimiz notumuzu yetmişlere taşıyabilmek.

2030’A KADAR 90 BİN FİDAN DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

İklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilir bir gelecek adına çeşitli projeler de hayata geçiriyoruz. Bu projelerden en önemlisi Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi. İklim krizi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan sertifikalı fidan bağışıyla başlayan bu proje, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Mehmet Zorlu Vakfı işbirliği ile 2017 yılında geliştirilerek büyütüldü. Her dikilen fidanla ülkemiz orman varlığının zenginleştirilmesine destek olan proje, hedefine ulaştığında 1,2 milyon ton karbon salımının önüne geçilmiş olacak. Hedef büyüttüğü ilk yıl olan 2017’de 35 bin, 2018’de 70 bin, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında da yıllık 90 bin fidan dikimi gerçekleştiren projeyle her yıl 90 bin fidan dikimi gerçekleştirmeyi ve 2030 yılına kadar 1,2 milyon fidan dikimi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Fırsat eşitliği de bizim sürdürülebilirlik ajandamızda önemli konulardan biri. Bu alanda attığımız önemli bir adım olarak önce OEPSAŞ’taki kadın erkek çalışan sayımızı eşitledik. Ardından, sektörümüzün teknik iş alanlarında kadın istihdamını artırmaya yönelik ve kamu-akademi-özel sektör iş birliğinin güzel örneklerinden bir proje olarak geleceğin kadın teknisyenlerini yetiştirmeyi hedeflediğimiz “Kadının Gücü Geleceğin Gücü Programı”nı faaliyet bölgelerimizden biri olan Gaziantep’te hayata geçirdik.

FAALİYETLERİMİZ BİRÇOK ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLÜYOR

Bu faaliyetlerimiz birçok ödüle de layık görülüyor. Geçtiğimiz yıl iklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilir bir gelecek adına hayata geçirdiğimiz Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülleri’nde Gümüş Başarı Ödülü’nü aldı. Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacının gerçekleşmesine katkı sunan kuruluşların değerlendirildiği organizasyonda “İklim Eylemi” kategorisinde ödüle layık bulunduk. Yine aynı projeyle Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi kapsamında verilen “Enerjimiz Geleceğimiz” Ödülü’nü aldık.

İklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilir bir gelecek adına hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projeleri ve sektör öncüsü uygulamalarla Uluslararası Pazarlama ve İletişim Profesyonelleri Derneği’nin (AMCP) düzenlediği Communitas Awards’ta, “Etik ve Çevresel Sorumlulukta Liderlik” kategorisinde sektörümüzün en iyisi olarak ödüllendirildik.

Enerji yönetimi alanındaki altyapı faaliyetlerimizle müşteriye daha çok dokunan bir şirket olma yolundaki çabalarımız ise 16. Stevie® Awards Satış ve Müşteri Hizmetleri Ödülleri’nde “Yılın İletişim Merkezi” alanında Altın Ödül ile taçlandı. Ayrıca Türkiye’deki markaların müşteri ile temas eden tüm birimlerinin müşteri memnuniyet yönetiminin değerlendirildiği A.C.E. Awards 2021’de “Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka” seçilerek sektörümüzde kategori birinciliği elde ederek “Diamond Ödülü”nü kazandık. Böylelikle ‘Enerji’ kategorisinde dördüncü kez üst üste müşteri memnuniyetini en iyi sağlayan firma olduk. Deneyimlerini gelecek nesillere aktarmak ve gençlerin öğrenme temelli bilimsel projelerini ortaya koyma yolundaki çabalarına katkı sağlamak amacıyla sanayi ve üniversite iş birliğine örnek olacak bir sponsorluğa imza attık. İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’ne, finansal desteğin çok ötesinde bilgi birikimi ve tecrübemizi paylaşarak mentorluk da yapıyoruz.

BİYOÇEŞİTLİLİK ALANINDA EN AZ 10 MİLYON TL YATIRIM YAPACAĞIZ

Ancak daha gidecek yolumuz ve yapacaklarımız çok. Küresel iklim krizinin tüm dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olduğu günümüzde, sürdürülebilir bir gezegen ve toplum için çalışmak en önemli önceliğimiz olmaya devam edecek. Ürettiği enerjinin yönetimine aday olan, dönüşümüne yön veren bir şirket olarak 2030’a kadar toplam üretim içinde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 100’e çıkarmayı, operasyon ve enerji üretimimizde net sıfır emisyona sahip bir kurum olmayı hedefliyoruz. 2040 yılına kadar bu hedefimizi tüm değer zincirimizi kapsayacak hale getirmeyi ve 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşmış bir kurum olmayı planlıyoruz.  Ayrıca biyoçeşitlilik alanında en az 10 milyon TL yatırım yapmayı hedefliyoruz”

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

        [reklam]