Business World Global

Yük Mühendisliği Birliği’nden depreme hazırlık çağrısı

Yük Mühendisliği Birliği’nden depreme hazırlık çağrısı
05 Aralık 2023 - 12:40

50 binin üzerinde canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri Türkiye’nin deprem, afet ve benzeri acil durumlar öncesinde daha planlı ve koordineli organizasyon ve hazırlık çalışmaları yapması gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Asrın felaketi, afet ve acil durumlarda arama-kurtarma çalışmalarının vazgeçilmez bir parçası olan ağır kaldırma (vinç) ve taşıma hizmetleri alanında faaliyet gösteren firmalara mesleki dayanışma ve sosyal sorumluluğun önemini bir kez daha hatırlattı.

YMB Üyeleri Kurtarma Çalışmalarına 800 Vinç Yönlendirdi

Ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri olan; enerji, inşaat, ağır sanayi ve denizcilik alanındaki dev projelerinin yük mühendisliği gerektiren ağır kaldırma (vinç) ve taşıma hizmetlerini gerçekleştiren ve ülkemizin bu alandaki ilk ve tek mesleki dayanışma kuruluşu olan Yük Mühendisliği Birliği (YMB) aynı zamanda 6 Şubat depreminin sessiz kahramanları arasında yer aldı.  81 ilde bulunan 168 üyesiyle Türkiye’nin yükünü kaldıran ve taşıyan Yük Mühendisliği Birliği üyeleri depremde AFAD, valilikler ve bakanlıklardan gelen vinç, çekici, iş makinası ve operatör taleplerini karşıladı.

YMB üyeleri, depremin ilk saatlerinden itibaren 800’ün üzerinde vinç, çekici ve operatörü ile 11 ilde gönüllü arama kurtarma çalışmalarına katıldı. AFAD, Kızılay ve ilgili bakanlıklarla koordineli olarak çalışmalara destek verdiler.

Vinç Envanteri Oluşturulmalı

Yük Mühendisliği Birliği yönetim kurulu Ahmet Altunkum başkanlığında bir heyet ile depremin ardından 20 Ekim 2023 tarihinde AFAD Başkanı ile bir araya geldi. Toplantıda YMB, AFAD ile ortak bir çalışma grubu oluşturulması, acil durum ve afetlere daha organize müdahale edilmesi ve arama-kurtarma çalışmalarına daha hızlı başlanarak kayıpların en aza indirgenebilmesi için öneri dosyası sundu.

Arama-Kurtarma Ekiplerinde Yük Mühendisi, Vinç ve İş Makinesi Operatörleri Olmalı’

AFAD’a sunulan dosyada; öncelikle depremlerde kullanılabilecek iş makinesi, vinç ve çekicilerin sektörel ve bölgesel ton/yükseklik envanterlerinin çıkarılması gerektiği belirtildi. Olası afet ve acil durumlarda bu vinçlerin nerede, ne zaman ve nasıl görev alacağına dair AFAD ile bir görev ve aksiyon planı hazırlanması gerektiği vurgulandı. Her arama-kurtarma ekibinin içine mutlaka; hangi enkaza hangi iş makinesi ve vinç ile nasıl müdahale edilmesi gerektiğine karar verecek uzman bir yük mühendisi ile bir iş makinesi ve vinç operatörünün dahil edilmesinin gerekliliği hakkında bilgi verildi.  Söz konusu ekiplerin birlikte eğitilmesi ve belgelendirilmesi, bu ekiplere vinç ve iş makinesi desteği verebilecek firmaların bölgesel olarak listelenmesi ve belgelendirilmesi konusu da görüşmede gündeme geldi. AFAD ve YMB’nin depreme hazırlık süreci için çalışma grupları oluşturulması önerisi de ele alındı. 

YMB – AFAD İle İş Birliğine hazır

Sektör temsilcileri de Yük Mühendisliği Birliği’nin bu çabasını destekliyor. Aydın Vinç Kiralama Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aydın da ‘AFAD başkanı Okay Memiş’i dernek olarak makamında ziyaret ettik.  Yük Mühendisliği Birliği olarak olası afetlerde daha planlı bir şekilde elimizdeki makine ve teçhizatların bölgesel bazda tespiti ve sevki adına iş birliği için görüşme gerçekleştirdik. Ülkemiz adına olumlu bir adım atmış olduk. En kısa sürede aynı acıların yaşanmaması için Türkiye genelinde bir çalışma yapılması gerekiyor, biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız’ diyerek konuya dikkat çekti.

Devletle Daha Organize Hareket Edebilmeliyiz

Depremde Elbistan ve Hatay’a operatör desteği veren firmalardan biri olan Cengaver Vinç Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güleç ‘Arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere firmamızdan beş vinç operatörünü gönderdik. Ayrıca üç tırla jeneratör, ekskavatör gibi araçları da bölgeye ulaştırdık. Olası bir depremde devletle daha organize olarak hareket edebilmeliyiz. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Depremde dayanışma şart ama bu dayanışmayı daha bilinçli ve organize şekilde yapmamız gerekiyor. Bunun için bir an evvel bir organizasyon çalışması başlatılması gerektiğine inanıyoruz ve istiyoruz’ dedi.

‘İş Makineleri  ve Operatörlerin Görev Yerleri Önceden Belirlenebilmeli’

Deprem bölgesine 4 vinç 13 operatör göndererek kurtarma çalışmalarında yer alan Aydıntaş Vinç’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Aydın, depremin ilk günlerinde plansız hareket edildiğinin altını çiziyor. Araç ve operatörlerimiz bölgelere girişte polis ve AFAD’ın yönlendirmesiyle illere dağıldılar. Daha organize bir çalışma olsaydı belki daha fazla canımızı kurtarabilirdik. Operatörlerin yetkilendirilmesi deprem sahasında nasıl hareket edeceklerine yönelik eğitime tabi tutulması gerekiyor.’ diyerek göreve hazır olduklarını bildirdi.

Operatörler görev yerlerini bilmeli’

Depremin sessiz kahramanlarından olan vinç operatörü Bayram Güngör Hatay ve Elbistan’da arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Güngör ‘Bölgedeki vinç operatörleriyle iletişim halindeydik, hemen bölgeye yardıma gittik. Vinçlerle arama kurtarma çalışmalarına katıldık. AFAD’a üyeliğimizi yaptık. Organizasyon eksikliği en büyük sorundu. İş makinaları kullanabilecek operatörlerin görev yerlerinin şimdiden belirlenmesi gerekir’ dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

        [reklam]