Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Türkiye ekonomisine değer katan Beta Enerji, hızı, güvenliği, kullanım deneyimi ve ulaşılabilirlikte yaygınlığıyla öne çıkan elektrikli şarj istasyonu girişimi Voltgo’yu hayata geçirdi.
Beta Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Cenk Dağsuyu, günümüzde birbirinden farklı çok fazla ulaşım aracı kullanıldığını, sürdürülebilir enerji kaynaklarının ulaşıma entegre edilmesini değerli bulduklarını belirterek, güneş enerji panelleri için sağlanan istikrarlı ve ısrarlı teşviklerin elektrikli şarj istasyonuna uyarlanmasının ülkemizin geleceği için hayati önemde olduğunu söyledi.
Elektrikli araçlar için şarj üniteleri üretimindeki yaklaşımınızı, hedeflerinizi anlatır mısınız?
Voltgo; AC ve DC şarj istasyonlarının üretimini ve şarj ağı işletmeciliğini gerçekleştiren EDPK lisanslı bir teknoloji markası olarak pazarda güçlü şekilde yerini alan ilk girişimlerden biri oldu. Çeşitli güçlerde ve farklı kombinasyonlarda ürettiğimiz şarj istasyonlarımızla, bireysel kullanımın yanı sıra ticari kullanım seçeceği de geliştirdik ve kısa sürede Voltgo kullanıcılarıyla birlikte Voltgo yatırımcıları adı altında müşteri grupları oluşturduk. Kullanıcılarımız; doğru yerde doğru çeşitlerde konumlanan Voltgo şarj istasyonlarını, diğer kullanıcılara açarak yepyeni bir gelir modeli üretme şansına sahipler. Böylece kendi aracınızı şarj etmek için edindiğiniz şarj istasyonu ile gelir elde etme şansına sahip olmuş oluyorsunuz.
Voltgo için yatırım kararı alırken motivasyonunu sağladığımız temel başlıklardan biri de ülkemizin sürdürülebilir enerji hedefi olan ‘’2050 Net Sıfır Emisyon Hedeflerine’’ katkı sunmak, gelecek için çok önemli olan bu hedefe adım adım yürüyen ülkemize destek olmaktı.
Mühendislerimiz ve diğer çalışma arkadaşlarımız şu an Adana’da bulunan üretim tesislerimizde ar-ge ve üretim süreçlerini gerçekleştiriyorlar. Voltgo şarj istasyonlarımızı 2025 yılının sonuna doğru tamamlanacak ve tamamlandığında tek çatı altında Avrupa’nın En büyük enerji ve teknoloji kampüsü olacak olan Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü’ne taşıyacağız.
Ar-Ge ve Ür-Ge’ye yönelik faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Voltgo yatırımını ekipçe değerlendirirken önümüzde iki farklı seçenek vardı. İlk seçenek; var olan bir donanımı ve var olan bir yazılımı uyarlayarak kendi markamız olarak pazar sunmaktı. Diğer seçenek ise tamamını kendi mühendislerimizin üreteceği, kısa vadede zor ancak uzun vadede büyük avantajlar sağlayacak kendi markamızı oluşturmaktı. Bizler elbette ki, zor ancak finalde gerçekten katma değer üretecek olan ikinci seçeceği seçtik. Çünkü Beta Enerji’nin mühendislik yeteneklerine, enerji sektöründeki onlarca yıllık tecrübemize, tedarikçilerimizle olan iletişimimize, mühendislerimizin inancına ve biraz da Adanalı olmanın verdiği özgüvenimize öyle güvendik ki bu kararımızdan bir an bile tereddüt etmedik. Geçmişe dönüp baktığımızda da ne kadar doğru bir karar aldığımızı görebiliyoruz.
Donanımı ve yazılımı üretebiliyor olmak, üründe istediğiniz geliştirmeleri yapabilmenize, müşteri ihtiyaçlarına anlık cevap verebilmenize, yenilikçi ve yaratıcı fikirler sunabilmenize olanak sağlıyor.
Ne kadarlık bir yatırım yaptınız? Önümüzdeki süreçte yeni yatırım planlarınız var mıdır?
Voltgo; Beta Enerji’nin kendi öz yetenekleri ile var olmuş bir dikey girişim modeli. Beta Enerji’nin kurumsal kültürünün bir parçası olarak şirket içi girişimcilik faaliyetlerini her zaman destekledik, mühendislerimizin veya diğer çalışma arkadaşlarımızın kendilerini geliştirdikleri, hayallerini gerçekleştirdikleri çalışma ortamlarını yaratmaya gayret gösterdik. Bu nedenle yeni bir yatırımda bulunurken kendi yeteneklerimize güvenmeyi ve bu yeteneklerimizle hareket etmeyi her zaman daha değerli bulduk ve bir girişime ne kadar yatırımda bulunduğumuzdan daha fazla ne kadarlık bir çıktı sunduğumuza odaklandık. Sürdürülebilir gelir modeline sahip, katma değer oranı yüksek ve pazarda karşılık bulan bir girişimcilik modeline sahibiz.
Beta Enerji ve Teknoloji Kampüsü’ne geçişle birlikte 1200’den fazla çalışanla yolumuza devam edeceğiz. Bu durum, düşünen, üreten, paylaşan, katma değer yaratan, hedefleri olan 1200 kişi daha demek ve onlarla birlikte üreteceğimiz çok teknoloji, birlikte oluşturacağımız çok marka var demek. Ürettiğimiz her bir ürün ülkemizin geleceğine katkı sunduğu ve kendi gelir modeliyle birlikte istihdam oluşturduğu sürece bizler de yatırımda bulunmaya devam edeceğiz.
Sektörü değerlendirdiğinizde, Türkiye ölçeğinde ve küresel arenada neler yaşanıyor?
Bildiğiniz üzere, elektrikli araçların endüstriyel anlamda üretimi ve günlük yaşamımızdaki kullanımı çeşitlenerek artıyor. Bu artış ise kullanıcı taleplerini her geçen gün artırmaya, elektrikli araç üreticilerini de ürün çeşitliliğini genişletmeye teşvik ediyor. Son zamanlarda sıkça uluslararası araç markalarının tamamı elektrikli araç üretmeyi hedefleyen vizyonlarını görmeye başlamamız bu konunun ciddiyetini ve hassasiyetini gözler önüne sermek için yeterli. Ülkemiz de TOGG üretimi ile bu pazarda yerini aldı ve dünya ulaşımının değişen güzergahında çok da başarılı bir marka ile ‘’biz de varız’’ dedi.
Bizler de, ülkemizin bu vizyonuna destek olmak, değişen enerji kaynakları üretimine katkı sağlamak, tıpkı TOGG markamızda olduğu gibi ‘’biz de varız’’ diyebilmek ve yerli enerjimizi tüm dünyada konumlandırmak için Beta Enerji’nin dikey girişimcilik modelinin bir sonucu olan, yazılımını ve donanımını ülkemizin topraklarında yine ülkemizin mühendisleri ile geliştirdiğimiz Voltgo şarj istasyonlarını üretme kararı aldık.