Business World Global

Takasbank’tan altına dayalı dijital varlık platformu: BiGA

Takasbank’tan altına dayalı dijital varlık platformu: BiGA
04 Ekim 2023 - 9:22

Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com

BiGA platformu ile fiziki karşılığı Borsa İstanbul’da saklanan altınların blokzincir teknolojisi kullanılarak transferi gerçekleştiriliyor.

Blokzincir teknolojisinin finans sektöründe kullanılabilmesi hedefiyle 2017 yılından itibaren geliştirmeleri devam eden BiGA Projesi, varlıkların dijitalize edilerek blokzincirde saklanabilmesine, saklanan dijital varlıkların mahremiyetinin korunarak transfere konu edilebilmesine ve transferlerin tarafları dışında bir otorite tarafından da anlık olarak izlenebilmesine imkan sağlıyor.

BiGA NELERE KATKI SAĞLAYACAK?

BiGA’da blokzincir tabanlı çözümlerde her bir dijital değer için önceden tanımlı bir fiziksel dayanağın var olması sayesinde, kendine ait ayrıca bir değeri olmayan kaydi bir varlığın transferinin sağlanması ve böylece bu dijital varlığa olan güven ortamının oluşması ile muhtemel spekülasyonların da önüne geçilmiş olacak.

BiGA’DAN KAYDI ALTINA ÇEVRİLMESİ İŞLEMLERİ MÜMKÜN

Takasbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Avşar R. Sungurlu, “Aralık 2019 itibarıyla kamu, katılım ve özel sektörden 8 büyük banka ile hayata geçirilen BiGA Projesi, tasarlanan altyapı sayesinde mevcut finansal piyasalarda kullanılabilecek özgün bir blokzincir altyapısı oluşturmuştur” dedi.

Sungurlu bu bağlamda, “Proje kapsamında, fiziki altınların kasalarda saklanması ve kaydileştirilmesi süreçlerini yöneten ve işletimi Takasbank’ta olan ATS (Altın Transfer Sistemi) ile entegrasyon sağlanmış ve kaydi altınların dijitalize edilerek BiGA’ya dönüştürülmesi ve BiGA’dan kaydi altına çevrilmesi işlemleri mümkün kılınmıştır” dedi.

“TÜRKİYE’DE BU ÖZELLİKLERE SAHİP BANKALAR ARASI KURULU İLK BLOKZİNCİR TRANSFER AĞI OLDU”

Sürekli gelişim stratejisi ile altyapı geliştirmelerinin sürmekte olduğuna değinen ve bağımsız dijital cüzdan ile blokzincir üzerinde temsil edilen dijital varlıkların akıllı kontratlar sayesinde karşılıklı değişimleri üzerine çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekleyen Sungurlu, “Takasbank’ın geliştirmiş olduğu ‘BiGA’, regülasyonlara adapte edilebilen değişken yapısı sayesinde kullanıcılarına mahremiyet sunarken aynı zamanda otoritelere de izleme özelliğini verebilen özel kriptolojik altyapısıyla, dünyada ve Türkiye’de bu özelliklere sahip bankalar arası kurulu ilk blokzincir transfer ağı olmuştur. Bu sayede Takasbank blokzincir tabanlı altyapısı ile dijital varlıkları oluşturan ve transfere konu eden ilk banka olma özelliğini taşımaktadır” diyerek Takasbank’ın blokzincir teknolojisindeki projesi BiGA’nın önemini vurguladı.

BiGA NASIL ÇALIŞIR?

Fiziki karşılığı Borsa İstanbul’da saklanan altının blokzincir teknolojisi kullanılarak transfer işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirten Sungurlu, mevcut çözümler incelendiğinde, blokzincir teknolojisiyle üretilmiş birçok dijital değerin arkasında fiziksel bir dayanak varlık bulunmadığına işaret ediyor. Sungurlu ayrıca, bu dijital varlıkların gerçek bir değere dayanmamasından ötürü henüz regüle edilmemiş piyasalardaki değerlerinde yüksek volatilite gözlemlendiğine değindi.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

[reklam]