Business World Global

ChatGPT haftalık 100 milyon kullanıcıya ulaştı

ChatGPT haftalık 100 milyon kullanıcıya ulaştı
13 Şubat 2024 - 5:43

OpenAI tarafından piyasaya sürülen ChatGPT, “Yapay zeka insanlık için tehdit mi, yoksa çözüm mü?” tartışmaları arasında 2023 yılında teknoloji dünyasının yükselen trendi oldu. Araştırma projesi hazırlamak, ödev yapmak, makale ya da blog yazmak, çeviri yapmak gibi emek ve bilgi gerektiren işleri tek bir soruyu cevaplayarak yapmayı mümkün kılan ChatGPT, şimdiden haftalık 100 milyon kullanıcıya ulaştı.

Teknolojinin baş döndürücü bir hızda gelişmesiyle çok değil belki de 5-10 yıl önce hayal gibi görünen birçok şey gerçeğe dönüşüyor. 30 Kasım 2022 tarihinde piyasaya sürülen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, ütopya gibi görünen bu gelişmelerden belki de 2023’ün teknolojide en çok konuşulan konusu oldu.

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın Sam Altman ile birlikte kurduğu yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, sorduğunuz soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabiliyor, sadece soruları yanıtlamakla kalmıyor; matematik denklemlerini çözmek, metin yazmak, hata ayıklamak ve kod düzeltmek, diller arasında çeviri yapmak, metin özetleri oluşturmak, önerilerde bulunmak, bir şeyleri sınıflandırmak gibi birçok işlevi ile de harikalar yaratıyor.

Birçok kişi için günlük hayatı basitleştirme potansiyeli ile övgü alan ChatGPT, çıktığı ilk günden itibaren tüm dünyada çok yoğun ilgi gördü. 2 milyon geliştirici ve yüzlerce büyük şirketin kullandığı ChatGPT’nin haftalık 100 milyon kullanıcısı bulunuyor.

GÖRÜNTÜ OKUMA ÖZELLİĞİ DE BULUNUYOR

İlk önce piyasaya sürülen ve ince ayarı yapılan temel model, GPT-3’ün geliştirilmiş bir sürümü olan OpenAI’nin GPT-3.5 dil modeliydi. ChatGPT’nin yeni versiyonu GPT-4 ise 14 Mart 2023 tarihinde piyasaya sürüldü. OpenAI tarafından geliştirilen GPT büyük dil modelleri ailesinin 4. sürümü olan GPT- 4; aslında yapay zeka, doğal dil işleme, makine çevirisi, konuşma sentezi ve anlama gibi birçok farklı alanlarda kullanılabilen GPT-3’ün geliştirilmiş yeni bir versiyonu. En güçlü yapay zeka modeli olarak tanımlanan bu yeni versiyon, ChatGPT’nin üzerinde çalıştığı öncülü GPT- 3.5’ten çok daha gelişmiş bir versiyon. GPT- 3.5’ten ‘Görüntü Okuması’ özelliğiyle farklılaşan GPT-4, hem metni hem de görüntüleri giriş olarak kabul ediyor ve metin yazabiliyor.

ChatGPT’nin farklı pek çok alanda kullanılmasıyla yeni sürümleri de ortaya çıkmaya başladı. GPT-4 Turbo, önceki sürümlerden farklı olarak yaklaşık 300 sayfa metin kabul edebilme kapasitesine sahipken geliştirici şirket OpenAI, direkt şirketlere özel bir sürüm de tanıttı. ‘ChatGPT Enterprise’ olarak adlandırılan bu yeni sürümde kurumsal düzeyde güvenlik, sınırsız ve yüksek hızda GPT-4 erişimi ve çok daha fazlası sunuluyor. Daha fazla dili anlayan GPT-4 aynı zamanda daha fazla veriye ulaşabildiği için daha ‘doğru bilgiler’ sunabiliyor.

Piyasaya çıktığında cevaplarında sadece Eylül 2021’e kadar olan bilgilere yer verebilen ChatGPT’nin artık, ‘premium’ kullanıcılarının sorularına gerçek zamanlı yanıtlar verebileceği açıklandı.

HATA YAPMA, GÜVENLİK RİSKİ VE İŞSİZLİK ENDİŞESİ

Google’ın pabucunu dama atacak gibi görünen ChatGPT, üstelik artık mobil uygulama versiyonunda sorulara sesli yanıtlar verebiliyor. Sadece Plus ve Enterprise üyelerine açık olan özellik, yakın zamanda bütün kullanıcılara açıldı. Ancak bu harika teknoloji hata yapma, güvenlik riski ve işsizliğe yol açacağı gibi pek çok eleştiriye de maruz kalıyor. Doğal dil işleme yetkinlikleri ile ChatGPT’nin, müşteri hizmetleri, içerik oluşturma, satış ve pazarlama, insan kaynakları, eğitim, veri analizi, ürün geliştirme, yenilikçilik gibi bir çok alanda mevcut iş yapış şekillerinde farklılaşma getireceği tartışılıyor.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

[reklam]