Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Alüminyumda Türkiye’nin en büyük üreticilerinden Alcas Metal, 2022 yılında cirosunu yüzde 105 artırarak 1 milyar 150 milyon TL’ye ulaştırdı.
Abdullah ve Mehmet Yılmaz kardeşler tarafından kurulan şirket, 2005’te Çorlu’da üretim tesislerini devreye aldı. Alcas, bugün 36 bin metrekare kapalı alanda beş ekstrüzyon hattı ile tam entegre bir şekilde üretimi gerçekleştiriyor. Şirket alüminyum profilin kullanıldığı her alanda üretim yapıyor. Gelirleri içinde ihracatın payını yüzde 80’e çıkardıklarını ifade eden Alcas Metal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz, “Ağırlıklı olarak Avrupa pazarına satış yapıyoruz. Son yıllarda ABD pazarında da satış hacmini artırdık.’’ dedi.
Bu yıl da ihracat odaklı bir büyüme planladıklarını kaydeden Mehmet Yılmaz şöyle devam etti. “Avrupa öncelikli pazarımız. Hamburg’da bir şirket kurduk. Yurt içinde ve yurt dışında iyi bir fırsat çıkarsa bu fırsatları değerlendireceğiz.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; Alcas Metal’in 2022 yılındaki performansı ile en büyük 1000 ihracatçı listesinde 805. olarak yer aldığına değinen Mehmet Yılmaz “Toplam satışlar içinde yüzde 67 olan ihracat gelirlerinin payını yüzde 80’e çıkarmayı başaran Alcas Metal, böylece alüminyum profil üreticilerinde ilk 10’a girerken, sektörde ise 41. sırada yer alarak Türkiye’nin yükselen değeri olduğunu ispatladı.’’ diye konuştu.
ALÜMİNYUM PAZARINDA SÖZ SAHİBİ
Alcas Metal CEO’su Mehmet Yılmaz, yurt içi ve yurt dışı şirketleriyle birlikte toplamda 7 şirketle faaliyet gösterdiklerini söyledi. Yılmaz “2022 yılında ağırlıkla ihracat yaptık. Dünyada genel olarak alüminyum tedariğinde sıkıntılar vardı biz hammadde temininde bir çok sorunu aşma becerisi göstererek ve bir çok ülkede yeni pazarlara ulaşarak işlerimizi geliştirdik. Türkiye’de alüminyum profil satışında kayıt dışı, hala ciddi bir sorun. Bu yüzden pazar payları gerçekçi olarak dağıtılamaz ancak rakamlara bakıldığında pazarın yüzde 2’sine sahip olduğumuz söylenebilir. 2023 yılında ciro olarak yüzde 65 üretim tonajı olarak yüzde 15’lik bir büyüme hedefimiz var. Ancak dünyadaki durgunluğun artması halinde küçük sapmalarla yılı kapatabiliriz. 2023 yılında ciro hedefimiz 1.9 milyar TL. Bu rakama ulaşmak hedefindeyiz” diyerek pazarda iddialı olduklarının altını çizdi.
GES YATIRIMI ÖNE ÇIKACAK
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB)’nin güneş enerjisi santrali (GES) projelerinin finansmanı için 200 milyon liralık uzun vadeli kredi vereceğini söyleyen Mehmet Yılmaz “TSKB, ilk etapta 200 milyon lira tutarında uzun vadeli kredi sağlayacak, ayrıca kurmayı planladıkladığımız yeni panel ve batarya fabrikası yatırımına ilişkin sürdürülebilirlik alanında danışmanlık hizmetleri de sunacak.’’ dedi.