Business World Global

YANINDAYIZ Karavanı Nurdağı ve Islahiye’de umut oluyor

YANINDAYIZ Karavanı Nurdağı ve Islahiye’de umut oluyor
08 Haziran 2023 - 18:37

YANINDAYIZ KARAVANI projesi afetten etkilenen 4 şehirde (Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman) depremin oluşturduğu olumsuz yaşam koşullarına maruz kalan her yaştan kadına ve çocuğa, 12 ay süresince psikososyal desteğin ve temel hijyen ihtiyacının sağlanmasını amaçlıyor.

Psikososyal destek ile bu bölgedeki kadınların ve çocukların kendilerini güvende hissetmeleri, aidiyet duygularının yeniden kazandırılması yoluyla kendilerini değerli hissetmeleri, travmanın uzun süreleri etkilerinin azaltılması, dayanıklılıklarının artırılması ve acılarının hafifletilmesi hedefleniyor.

Alanında uzman ekip, deprem bölgesindeki il merkezinden uzakta psikososyal desteğe ihtiyaç duyan köyleri karavan ile haftada 6 gün olarak ziyaret yapıyor. Uzman ekip, ziyaret planı çerçevesinde günde bir köye gidiyor ve bu köyde tüm gün kalarak bölgedeki kadın ve çocuklarla temas sağlıyor. Kadınlarla kapalı ve açık grup çalışmaları gerçekleştiriyor. Sosyal çalışmacılar ise psikologlarla eş zamanlı olarak çocuklarla oyun odaklı grup çalışmaları gerçekleştiriyor.

Grup çalışması yöntemi kullanılarak verilen psikolojik destek ile aynı çadır kentte yaşayan insanların sosyalleştiği, birbirlerine güvenmeyi öğrendiği, deneyimlerini paylaştığı, birbirleriyle iletişim kurduğu ve yaşamın sürdürülebilirliğini hatırladığı kolektif bir sürece katkı sağlanıyor.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım Gaziantep’in Nurdağı ve Islahiye ilçelerinin köylerinde devam eden proje ilgili olarak şunları söyledi; Bu proje bizim için çok değerli. Kadınlarımıza, çocuklarımıza verilen insani ihtiyaç ve psikososyal desteğin kıymeti ölçülemez. Deprem felaketinin kadınlar açısından daha ağır yaşandığını kabul etmek gerekiyor. Kadından deprem öncesinde olduğu gibi toplumsal cinsiyet modeline uygun davranması bekleniyor. Kendi ihtiyaçlarını geri plana atarak toplumun diğer ihtiyaçlarını düşünmeye zorlanıyorlar. Sonuçta kadınlar afetlerde de toplumun dezavantajlı grubu oluyor. YANINDAYIZ Derneği ve biz paydaşları da bu süreçte kadınlarımıza “biz yanınızdayız” demeye çalışıyoruz. Dilerim YANINDAYIZ Karavanı hedeflerine ulaşır, bölgede güzel işlere imza atar ama tek bir kadının, tek bir çocuğun hayatına dahi dokunsak bu önemli bir başarıdır. Tabii esas olan yaşanan afetler neticesinde kadını dezavantajlı duruma düşürmeyecek sistemler geliştirmek. O nedenle artık afetlere dirençli toplum oluşturulmasını hedefleyen çalışmaların temelini de toplumsal cinsiyet eşitliği oluşturuyor.

YANINDAYIZ Derneği Başkanı Selen Okay Akçalı projeye ile ilgili şunları söyledi; “YANINDAYIZ Karavanımız ile depremden etkilenen insanlar için gezici, psikososyal yardım ve temel hijyen ihtiyacı sağlıyoruz. Projemizi tasarlarken etkiyi odağımıza aldık ve operasyonel ve finansal anlamda sürdürülebilir bir model kurgulamaya gayret ettik. Amacımız fayda sağlanacak birey sayısını artırırken aynı zamanda devamlılık da sağlayabilmek. Bu sebeple aynı köye 3 ay boyunca 2 haftada bir aynı gün gidilmesini amaçladık.  Böylelikle destek alacak kişiye altı defa temas edebileceğiz.

İlk karavanımıza Fransa Konsolosluğu, DFDS, Suteks finansal, İhtiyaç Haritası raporlama teknik alt yapı, Gaziantep Ticaret Odası yerel yönetimlerle iletişim, Nef Vakfı tüm bakanlık izinlerinin alınması ve saha deneyimi paylaşımı, Oyun Terapileri Derneği psikososyal destek, Beije, Eczacıbaşı, Lila Grup ve TİDER temel hijyen ürünleri, Accor, Eyüp Lojistik, ODE, KBA, Pegasus ve Teknosa kendi alanlarıyla ilgili destek vermekte. Toplam 18 kurumun proje ortağı olarak yer aldığı, kolektif bir çalışmaya imza atmış oluyoruz. Karavan sayımızı artırmak ve farklı köylere ulaşabilmemiz için tüm kurumlara çağrıda bulunmak istiyoruz. Maddi ve ayni desteklerini bekliyoruz. Ayrıca İhtiyaç Haritası bağış portalinde YANINDAYIZ Karavanı kumbarası açtık. Bireysel bağışta bulunmak isteyenler de bu kumbaraya diledikleri miktarda katkıda bulunabilir.

Projenin ilk ayını tamamladık ve hedeflerimize uygun bir şekilde güzel sonuçlar alıyoruz. Tasarlarken etkiyi ve sürdürülebilirliği odağına alan projemizin etkisi öngöremeyeceğimiz noktalara vardı. Mayıs ayında 12 Köy ziyaret edildi, 110 çocuk ve 120 kadına psikososyal servis verdik ve 178 hanenin temel hijyen ihtiyaçlarını karşıladık.”

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.