1. Haberler
  2. İŞ DÜNYASI
  3. Turquality kapsamına alınan ilk e-ticaret şirketi Modanisa.com oldu.

Turquality kapsamına alınan ilk e-ticaret şirketi Modanisa.com oldu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

5 kıtada 135 ülkeye gönderi yapan ve yıllık 200 milyon ziyaretçiye ulaşan Modanisa, ilk küresel online Türk moda markası olma yolunda yatırımlarını hızlandırmak hedefiyle Turquality programına katıldı.

Modanisa bu gelişmeyle, “Turquality Destek Programına kabul edilen ilk e-ticaret şirketi” unvanına sahip olurken, Modanisa CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Türe “2023 e-ihracat hedefimiz 1 milyar dolar” dedi.

Toplam cirosu içerisinde ihracatının payı yüzde 76’ya ulaşan Modanisa, Turquality Destek Programı’na kabul edildi. Uluslararası markalaşma potansiyeli olan Türk şirketlerinin, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçleri kapsayan program, desteklenen markalar aracılığıyla olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesini amaçlıyor. Program kapsamında, ilk kez bir online alışveriş sitesi, bu programa katılmaya hak kazandı.

Turquality yolculuğu ve gelecek hedeflerini paylaşmak üzere medya ile bir araya gelen Modanisa CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Türe, bir alışveriş platformu olarak 850’den fazla üretici, marka ve tasarımcıyı uluslararası pazara açtıklarını vurgularken, “Biz bir platform olarak dünya markası olurken, taşıdığımız markalardan da en az beşinin dünya markasına dönüşmesinin hayalini kuruyoruz” dedi.

“Modanisa, Turquality ile yurtdışında planlı bir şekilde büyüyecek”

Turquality’nin, hedeflerine ulaşmada önemli katkılar sağlayacağını belirten Modanisa CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Türe, “Bir anlamda Türkiye’nin hazır giyimdeki gücünü dünyaya taşıyoruz. 2011 yılında 50 tedarikçi ile çıktığımız yolda bugün 850’den fazla tedarikçimiz var. Bu girişimcilerin yüzde 80’i kadın. 5 kıtada 135 ülkeye kargo gönderiyoruz. Aylık 16 milyon, yıllık 200 milyonun üzerinde ziyaretçiye ulaşıyoruz. Yayınlarımızı Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere 5 dilde gerçekleştiriyoruz. Turquality Destek Programı’na kabul edilmemiz, Türkiye’yi dünyada muhafazakar modanın merkezlerinden birisi yapma hedefimize bizi bir adım daha yaklaştıracak” şeklinde konuştu.

Turquality kapsamında yapacakları çalışmalarla yıllık ziyaretçi sayısını 500 milyona çıkaracaklarını ifade eden Türe, hali hazırda Orta Doğu, ABD ve Avrupa’da geri toplama merkezlerinin ve Londra ve Dubai’de de ofislerinin bulunduğunu belirterek “Turquality ile birlikte bu varlığımızı planlı bir şekilde büyütmek istiyoruz. Tek başına dünyanın herhangi bir ülkesine ulaşamayacak üreticiyi dünyaya taşıyoruz. Bir platform olarak, büyük küçük tüm markaların, kendilerini dünyaya taşırken karşılarına çıkabilecek tüm sorunları çözecek formülleri biliyoruz” dedi.

Modanisa’nın 2023 e-ihracat hedefi: “1 milyar dolar”

Son 3 yılda üst üste Türkiye e-ihracat şampiyonu olduklarını ve Modanisa’nın kendi pazarında dünyanın öncü e-ticaret platformlarından biri olduğunu bildiren Kerim Türe, “Toplam ciromuz içerisinde ihracatın payı yüzde 76’lara yükseldi. 2020 ihracat hedefimiz 200 milyon. 2023 yılı için kendimize koyduğumuz ihracat hedefi ise 1 milyar dolar”dedi.

Gelişmekte olan ülkelerdeki e-ihracat ortalaması, toplam ihracatın yüzde 7’si dolayında iken gelişmiş ekonomilerde bu oranın yüzde 11-12 seviyesinde olduğunu ifade eden Türe, “Ülkemizde ise e-ihracat oranı maalesef sadece yüzde 1,5. Bu doğrultuda, Türkiye’nin toplam ihracatı içinde e-ihracatın mevcut payının 2023 yılına kadar yüzde 5’e çıkarılması hedefleniyor. Bu hedef bile halen gelişmiş ülkelerin gerisinde kalıyor. Bunu daha da yukarılara çekmek için çalışmamız şart. Bu doğrultuda, ülkemizin e-ihracat hamlesinin bayrak taşıyıcısı olmaktan ve bu hedeflere ulaşmasında katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Daha önce Reuters’in hazırladığı Global Islamic Economy Raporu’nda da dünyanın en popüler İslami giyim sitesi olarak yer aldık. Bir Türk firması olarak dünya markası olmak konusunda kendimizi şanslı hissediyoruz” şeklinde konuştu.

 

TBMM Başkanlığı’na sunulan On Birinci Kalkınma Planı’na (2019-2023) göre, e-ticaret konusunda atılacak adımlar kamuoyu ile paylaşıldı. On Birinci Kalkınma Planı’na göre e-ticaret işlem hacminin 300 milyar liraya, internet üzerinden alışveriş yapanların oranının yüzde 43’e çıkarılması hedefleniyor.

TÜSİAD’ın yayınladığı “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: E-Ticaret” 2017 raporunda ise, 2020 yılında global e-ticaret hacminin yüzde 64’ünün gelişmekte olan ülkeler tarafından oluşturulması bekleniyor. Dünyada, sınır ötesi e-ticaret hacmi 400 milyar dolarlık bir hacme ulaşırken ve sınır ötesi e-ticaret büyümesine devam ederek, 2020 yılında 1 trilyon dolar sınırına yaklaşacağı öngörülüyor.

Bu doğultuda, Türkiye’nin toplam ihracatı içinde e-ihracatın yüzde 1,5 olan payının 2023 yılına kadar yüzde 5’e çıkarılması hedefleniyor.

Öte yandan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) E-ticaret Meclisi tarafından 26 Ağustos 2019 tarihinde yapılan açıklamaya göre; küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) e-ihracat avantajlarını fark etmeye başladıkları ve bununla birlikte e-ihracatın son bir yılda yüzde 147 büyüdüğü belirtildi.

E-ihracatta yerli üretim yapan KOBİ’ler için çok büyük fırsatların olduğu ve e-ihracatta hızlı bir büyüme potansiyeli olduğunu ifade edilen açıklamada ayrıca, büyümenin en hızlı olduğu sektörlerin başında gıda, tekstil, oyuncak, oyun ve tesettür giyimin geldiği vurgulandı.

TBMM Başkanlığı’na sunulan On Birinci Kalkınma Planı’na göre ayrıca;

  • e-Ticarette güvenin sağlanması konusundaki çalışmalar tamamlanacak, özellikle coğrafi ve kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye’nin rekabet avantajı olan bölgelerde ikili ve çok taraflı anlaşmalar yoluyla e-ticaret pazar payı artırılacak.
  • Güven Damgası Sistemi’nin kullanımı yaygınlaştırılacak. e-Ticaret yapan işletmelerin ulaşılabilir olması ve e-ticaret verilerinin sağlıklı bir şekilde takip edilmesine yönelik Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nin yazılım işlemleri tamamlanacak ve sistem uygulamaya alınacak.
  • Türkiye’nin e-ticarette bölgesel bir merkez olması amacıyla İstanbul Havalimanı’na yakın bir konumda depolama, gümrükleme, gönderim ve iade süreçlerinin bir arada yürütülebileceği ve tüm ilgili kurumların koordinasyon içinde hizmeti vereceği bölgesel bir üs kurulacak.
  • e-Ticaret kanalıyla ihracatın artırılması amacıyla yerli firmaların elektronik pazar yerlerinde bulunmaları desteklenecek.
  • İlgili kurumların koordinasyonuyla sınır ötesi e-ticarette ürünlerin iade alınması sürecinin kolaylaştırılmasına ilişkin mevzuat düzenlemeleri yapılacak ve uygulama iyileştirilecek.
  • e-Ticarette ürün güvenliği denetimlerinin sağlanması konusunda model geliştirilecek ve ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeler yapılacak.
  • Plan dönemi sonunda, lisanslı depo sayısının 140’a, perakende pazarında e-ticaretin oranının yüzde 10’a, Güven Damgası alan işletmelerin sayısının 5 bine çıkarılması hedefleniyor.

6 Şubat 2018 tarihli ve 30324 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan ve 2018 ve 2020 yıllarını kapsayan ‘e-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı’nda da yer aldığı üzere ayrıca, yurt dışında kurulacak lojistik üsler ile Türkiye’nin dış ticarette lojistik etkinliğinin artırılması, lojistik maliyeti yükünün azaltılması, nihai ürünlerin tüketim pazarlarına ulaşım süresinin kısaltılması ve Türkiye’nin lojistik sektöründe uluslararası konumunun güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda yurtdışında lojistik merkezlerin kurulması çalışmaları başlıyor. Bu çerçevede ilk olarak İngiltere’de bir lojistik merkez kurulması için adımlar atılırken, yurtdışı lojistik merkezlerin daha çok e-ihracat odaklı kurulması planlanıyor. Yurtdışında kurulacak lojistik merkezleri ile özellikle küçük parçaların daha ucuza ve hızlı şekilde taşınması amacıyla toplu gönderilerin dağıtımı, dünyanın çeşitli noktalarında özel olarak belirlenmiş tedarik üslerinden gerçekleştirilecek. Kurulacak tedarik üsleri, iade maliyetlerinin azalmasını da sağlayarak, e-ihracatın artmasında önemli bir rol oynayacak.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Turquality kapsamına alınan ilk e-ticaret şirketi Modanisa.com oldu.

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Business World Global ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.