Sektöründe dünya lideri olan Schunk, önümüzdeki yıllarda üretimden tüketime yaşamın her alanına damga vuracak 5G teknolojisinin önemine dikkat çekti.
Dünya çapında 50’den fazla ülkede faaliyet gösteren ve robotlu otomasyon ekipmanları, CNC tezgah iş parçası bağlama sistemleri ve takım tutucuları pazarında dünya lideri olan Schunk, yeniliklerin çıkış noktası 5G teknolojisinin çok sayıda kritik sektöre kazandıracağı faydaları anlattı. Türkiye’nin insansız hava araçları ve elektrikli otomobiller gibi pek çok alanda başarıyla hayata geçirdiği teknolojik dönüşüm hamlesine dikkat çeken Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez, endüstride 5G kullanımına geçişle daha güçlenecek olan ülkemizin dünyadaki dönüşüme liderlik edeceğini belirtti.
Bugün dünyada 5G teknolojisi ve getireceği yenilikler konuşulurken ülkemizde de 5G için altyapı hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hücresel ağların daha verimli ve etkili hizmet sunabilmesi için altyapı kriterleri belirli zaman aralıklarıyla değişiyor. Günlük hayatta kullandığımız iletişim cihazları da bu altyapıyla uyumlu olacak şekilde üretiliyor. 5G, bu altyapı kodlarının ve malzemesinin beşinci kez değiştirilmiş halini ifade ediyor. Peki, kablosuz ağların geleceği olan 5G teknolojisi hayatımızda neleri değiştirecek? Robotlu otomasyon ekipmanları, CNC tezgah iş parçası bağlama sistemleri ve takım tutucuları pazarında dünya lideri olan Schunk, 5G teknolojisinin hayatımıza kazandıracağı faydalara dikkat çekti.
Endüstri 4.0 ile başlayan sanayi devrimi 5G ile bir sonraki adıma taşınıyor
5G teknolojisinin önemini ve şirketin bu alandaki uygulamalarını paylaşan Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez; “Endüstri 4.0 ile başladığımız sanayideki devrimi, 5G ile güçlenen akıllı üretim teknolojileriyle bir sonraki adıma taşıyoruz. Türkiye olarak insansız hava araçları, elektrikli otomobiller gibi pek çok alanda başarıyla hayata geçirdiğimiz teknolojik dönüşüm hamlesini, endüstride 5G kullanımına geçişle güçlendirerek dünyada bu dönüşüme liderlik eden ülkeler arasında yer alıyoruz. Schunk Türkiye olarak durum, süreç izleme ve iletişimin doğrudan bileşen düzeyinde yapıldığı ürünlerimizle biz de bu verimliliği artıracak sisteme entegre oluyoruz. Akıllı, öğrenebilen, hissedebilen, yapay zekâ algoritmalarıyla kontrol edilebilen teknoloji platformlarını 5G bağlantısı sayesinde hem kendi içinde hem de dış dünyayla çok daha hızlı haberleşebilir hale getiriyoruz.” dedi.
5G hayatımızın önemli bir parçası olacak
Özellikle üretim alanlarında esnekliği, hızı ve verimi ciddi oranda artıracak olan 5G teknolojisinin kullanım alanlarını anlatan Emre Sönmez; “5G yakın gelecekte hayatımızın önemli bir parçası olacak ve pek çok endüstride teknolojiye yön verecek. Bu teknoloji; akıllı üretim, sanayi, ulaşım ve tarım gibi birçok sektörü yakından etkileyecek. Özellikle üretim alanında 5G teknolojisiyle beraber süreçler çok daha esnek ve verimli hale gelirken aynı zamanda daha güvenilir ve daha düşük bakım maliyetli üretim mümkün olacak” dedi.
Milyarlarca nesne birbiriyle konuşuyor
Son yıllarda üzerinde en çok araştırma yapılan konulardan biri olan IoT teknolojisi ile nesneler arası internet tabanlı cihazların sayısının ve bu cihazlar arasındaki haberleşme sonucu oluşan büyük datanın da arttığını söyleyen Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü; “Tüm dünyada internet ağına bağlı cihaz sayısının 2025 yılında 50-75 milyar seviyesine ulaşacağı uzmanlar tarafından öngörülüyor. Nesnelerin interneti günlük hayatımızı ve üretimi giderek daha fazla etkilerken, 5G de en çok birbiriyle konuşabilen nesneleri etkileyecek. Özellikle perakende sektöründe dünyada yüz milyonlarca insanın kullandığı sanal alışveriş, 5G’nin hayatımıza girmesiyle ve daha hızlı internet sayesinde sanal gerçeklikle beraber tüketicilere yepyeni tecrübeleri deneyimleme şansı verecek.”
Pek çok kritik sektör 5G ile dönüşecek
Enerji sektöründeki önemli altyapı hizmetlerinde 5G teknolojisinden faydalanılacağını söyleyen Sönmez, sözlerini şöyle tamamladı; “5G ile üretim, dağıtım ve gelecek nesil akıllı şebeke hatlarında yenilikçi çözümler sağlanacak. Tarımsal faaliyetlerle ilgili süreçlerin IoT tabanlı işleyişinde, su yönetimi, hayvancılık ve mahsul takibinde de gerçek zamanlı data toplama için 5G teknolojisi kullanılacak. Bu da özellikle verimliliğin ve beraberinde kârlılığın artmasını sağlayacak. Ulaşım sektöründe ise 5G tabanlı araçlar arası haberleşme platformları süratle yaygınlaşırken otonom sürüş çok daha güvenilir hale gelecek. Özetle, pek çok kritik sektör 5G ile dönüşecek.”