Business World Global

Sanayi atıkları sanat eserine dönüştü

Sanayi atıkları sanat eserine dönüştü
03 Mayıs 2024 - 2:53

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği ve Yaşar Üniversitesi gerçekleştirdiği iş birliği ile sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığı artırmak amacıyla oldukça etkileyici bir adım attı ve “Sanayiden Sanata” adını verdiği bir sergi düzenledi. Sergi, Yaşar Üniversitesi’nde öğrenim gören birbirinden yetenekli ve genç 15 Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisinin katkı sağladığı bir proje olarak hayata geçti. Ahşap, çelik, alüminyum, kumaş, deri, kemik, plastik, kağıt, mermer ve beton gibi 10 farklı sanayi üretim atığı malzemesi, öğrencilerin sanat vizyonuyla buluşarak estetik açıdan çekici, işlevsel ve özgün eserlere dönüştü.

Gerçekleştirilen sergide, sürdürülebilirliğin hem ekonomik, hem çevresel, hem de toplumsal boyutlarını kapsayan birbirinden anlamlı yaklaşımlar ele alındı. Sanayicilerin atıklarını dönüştürerek diğer üreticilere hammadde sağlayabilecekleri döngüsel bir yaklaşımı benimseyen ekonomik sürdürülebilirlik kavramında, atıkların dönüşümü ve geri kazanımıyla kaynakların verimli kullanılmasının önemi vurgulandı. Ekonomik sürdürülebilirliğin, işletmelerde rekabet gücünü artıracağı ve maliyetleri düşüreceğine dikkat çekildi.

Doğada kaybolması zor malzemelerin nitelikli bir şekilde geri kazanılmasını ele alan çevresel sürdürülebilirlik kavramında, geri dönüşüm süreçlerinin etkinleştirilmesi ve atıkların yeniden değerlendirilmesinin önemine değinildi.  Doğaya ve çevreye karşı sorumluluk sahibi sanayiciler ve genç bireyler yetiştirilmesinin geleceğimizi şekillendirecek önemli bir adım olduğundan bahseden toplumsal sürdürülebilirlik kavramında ise, sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal refahın sağlanması için eğitim ve iş fırsatlarının artırılmasının desteklenmesi gerektiğinin üzerinde duruldu.

“Atıklardan sanat ürettik”

Sergi açılışında konuşan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “Sektörden 15 temsilciyle beraber bu işi yaptık. Atıkları aldık, öğrencilerimizle sanat ürettik. Beraber çok keyifli bir iş çıkardık. Bu eserlerin bir tanesi dışında hepsini üniversitemizde ürettik. Öncelikle sektöre malzeme ve imkan sağladıkları için teşekkür ediyorum. TAİDER temsilci ve üyelerine, üniversitemizin akademisyenlerine teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin de eline emeğine sağlık” diye konuştu.

Sürdürülebilirliğin her alanında etkin olmayı amaçladık” 

Sergi ile ilgili görüşlerini paylaşan TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten “Üretici firmalarının üretim atıklarını dönüştürmesi sadece çevresel etkileri azaltmakla kalmıyor aynı zamanda kaynakların verimli kullanılmasını sağlayarak ekonomik ve toplumsal açıdan da avantaj sağlıyor. Bizler, Yaşar Üniversitesi öğrencileri ile bu projeyi gerçekleştirirken sürdürülebilirliğin her alanında etkin olmayı hedefledik. Ayrıca genç yeteneklere fırsatlar sunmanın yanı sıra, onların sürdürülebilirlik alanında bilgi ve deneyim kazanmalarına imkan tanıyarak geleceğin yenilikçileri olarak yetişmelerine katkı sağlamayı amaçladık” dedi. 

Ortaya çıkan eserler alternatif çözümlere neden oldu”

Sanayiden Sanata sergisinin sürdürülebilirlik üzerindeki önemine değinen TAİDER Kültür ve Sanat Komitesi Eş Başkanı Emre Bekişoğlu Sürdürülebilirlik kavramının giderek önem kazandığı günümüz dünyasında, geleceğimize yön veren duyarlı genç yeteneklerle bu şekilde anlamlı bir projede yer almaktan dolayı oldukça mutluluk duyuyoruz. TAİDER olarak Yaşar Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz bu sergide; üretim süreçlerinde kullanılan kaynakların etkin bir şekilde yönetilmesi, atıkların azaltılması ve geri dönüşüm gibi sürdürülebilir uygulamaları etkin bir şekilde vurgulamayı amaçladık. Ortaya çıkan sanat eserleri de, insanların çevresel sorunlara duyarlılığını artırırken, alternatif çözümlerin üretilmesine de yardımcı oldu” dedi.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.