Business World Global

KOBİ’ler için toplam kalite yönetimi neden önemli?

KOBİ’ler için toplam kalite yönetimi neden önemli?
28 Temmuz 2023 - 13:04

KalDer, verimliliklerinin artırılması ve rekabet edebilirlik seviyelerinin arttırılması noktasında KOBİ’lerin yanında.

Sabri Bülbül / Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Genel Sekreteri 

Toplam Kalite Yönetimi (TKY); bir işletmede gerçekleştirilen bütün faaliyetlerde, müşteri beklentilerini karşılayabilmek için gerekli olan yönetim, insan, gerçekleştirilen iş, ürün ve hizmet kalitelerinin bir sistem yaklaşımı içerisinde, tüm paydaşların katılımı ile hedef ve fikir birliktelikleri sağlanarak geliştirilmesidir.

TKY; geleneksel yönetimden, kurumsal yönetim anlayışına geçme ve bütünsel bakış açısı sağlayan bir felsefedir!

TKY; verimliliği ve kaliteyi arttırma, savurganlıkları önleme, şikayetleri ortadan kaldırma, maliyetleri azaltarak kaynakların optimum ve verimli kullanımını sağlama, işlem zamanını kısaltma ve gelişmelerin sürekli izlenerek örgütsel faaliyetlere aktarılması gibi çalışanlarla başarma anlayışı ve kendisine özgü iletişim ve iş yapma yöntemlerinin kültür haline getirilmesi sürecidir.

Ülkemizdeki işletmelerin %99’unun KOBİ’ler olduğu düşünüldüğünde TKY kritik olmakla beraber sistem yaklaşımı ile sürekli iyileştirme kültürünün oluşturulması ve rekabetçilikleri adına da bir rehber görevi görüyor.

KOBİ’lerin kurumsallaşma ve rekabetçilik yolculuğuna rehberlik ediyor

Genellikle yönetim sistemleri, yönetimin belirli bir boyutu ile ilgilenmekte ve dar bir çerçevede ele alınabilmektedir. Oysa yönetim işi çok boyutlu olup işin niteliği ve kuruluşun ölçeğine göre değişiklikler gösterir. TKY birçok yönetim araç ve tekniklerinin uyum içinde, bütünsel ve birbirini tamamlayıcı bir biçimde nasıl kullanılabileceğinin yöntemidir.

Günümüzde fark yaratabilmek için kalitenin nesnenin niteliklerine sıkıştırdığı kalite anlayışı yerine; nitelikli düşünce, kavrayış, davranış, yönetim kalitesi ve karar alma kabiliyeti kavramları olarak düşünmek ve bu bütünsel kalite anlayışının sağlanması ile fark edilmek ve rakiplerden sıyrılmak mümkün kılınabilir.

KalDer, ülkemiz genelinde evrensel yönetim yaklaşımlarının yaygınlık kazanması için kurulduğu 1990 yılından bu yana ve özellikle KOBİ’lerin kurumsal gelişimleri ve rekabetçi olabilmelerine dönük 1998 yılında başlattığı Ulusal Kalite Hareketi programı ile gelişim ihtiyaçlarına cevap vermeye devam ediyor.

2018 yılında UNDP ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yürütülen ve KalDer’in dahil olduğu “Toplam Faktör Verimliliği” projesi kapsamında KalDer, üyesi olan KOBİ’ler özelinde gerçekleştirilen ve TKY felsefesinin yaşama geçirilmesinde EFQM Modelinin bir yönetim metodolojisi olarak kurumsallaşmaya etkisini belirlemek amacıyla bir çalışma gerçekleştirmiştir.

İşletme anayasası, Profesyonelleşme, Örgüt yapısı, Yetki Devri/Yetkelendirme, Stratejik Planlama ve Duyurma, Yönetime Katılma, Karar Alma, Kurum Kültürü ve Sürdürülebilirlik, İletişim, İç Denetim ve Hesap Verebilirlik ve Verimlilik ile ilgili 4 yıllık veriler ışığındaki ölçümlerde modelin kurumsallaşmaya etkisinin ortalama %40,8 olduğu görülmüştür.

KalDer olarak, yönetim kalitesinin arttırılması ve kurumsallaşmanın güçlendirilmesi, bütünsel bir yönetim bakış açısı ve ulusal/uluslararası tanınmalarının sağlanması (EFQM Belgelendirme), verimliliklerinin arttırılması ve rekabet edebilirlik seviyelerinin arttırılması noktasında KOBİ’lerin yanındayız.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.