Business World Global

Dijital zekalı vergiciler geliyor.

Dijital zekalı vergiciler geliyor.
24 Temmuz 2019 - 11:39

İş süreçlerini kökünden değiştiren teknoloji, sistemin en geleneksel alanlarından vergiyi de dönüştürüyor. KPMG’nin Küresel Vergi Departmanları Karşılaştırma Araştırması, ekonomiye yön veren şirketlerin dijital düşünen vergi liderlerine yöneldiğini gösteriyor

Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık firması KPMG’nin hazırladığı Küresel Vergi Departmanları Karşılaştırma Araştırması, Avrupalı CEO ve vergi liderlerinin, daha geniş organizasyonel hedeflere ulaşmak için vergi departmanlarını teknolojiyle dönüştürdüklerini ortaya koydu.

Araştırmaya dünyanın önde gelen çok uluslu şirketlerinden 500’e yakın vergi lideri katıldı.

KPMG’nin EMA Bölgesi Vergi Zirvesi’nde sonuçları açıklanan araştırması, vergi liderlerinin mevcut rollerinin ötesine geçerek CEO’lar için daha stratejik partnerler haline gelme fırsatı bulduğunu gösteriyor.

Araştırmaya göre günümüzde vergi liderleri, gerçek zamanlı raporlama, e-faturalandırma gibi alanlarda öncü rol üstleniyor.

KPMG Türkiye’nin Vergi Bölüm Başkanı Şaban Erdikler, “Vergi liderleri ve şirketleri, artık teknolojinin vergi alanındaki yeri ve önemini yeniden gözden geçirmeli. Yeni dünyada iyi performansın ne anlama geldiğini tekrar düşünmeliler” diye konuştu.

Şaban Erdikler, vergi liderlerinin CEO’larıyla teknik uzmanlığı ötesinde bir şekilde vergi işlerini konuşmaları gerektiğini vurguladı.

Vergi departmanı dönüşüyor

Araştırmaya göre vergi liderleri departmanlarını dönüştürme çabası içerisinde. Bunu yaparken de 3 alana yoğunlaşıyorlar:

  • Süreçleri iyileştirmek için teknolojiyi kullanmak
  • Verimliliği artırmak için dış kaynak kullanımını keşfetmek ve eşkaynak kullanımı fırsatlarını değerlendirmek
  • İş gücünde yeni yeteneklere yatırım yapmak

CEO’larla görüş farkı var

Araştırma, vergi liderleriyle CEO’lar arasında vergi departmanlarının performanslarının önceliklendirilmesi konusunda görüş farklılıkları olduğunu da gösteriyor.

CEO Outlook araştırmasına göre CEO’ların yüzde 14’ü, vergi fonksiyonunun kurumsal stratejiyi desteklemesi gerektiğini belirtirken, yüzde 13’ü vergi risklerinin organizasyonel değerler ve hedefler doğrultusunda yönetilmesini bekliyor.

Vergi liderleri ise, yönetimin vergi departmanlarının hangi eylemlerini önceliklendirmesi gerektiği sorusuna ise, vergi risklerinin etkili yönetimi (yüzde 54) ile vergi beyannamelerinin doğruluğu ve cezalardan uzak durulmasını (yüzde 43) cevaplarını veriyor.

Veri odaklı öngörüler

Araştırmaya göre doküman idare sistemleri, hala vergi yazılımları arasındaki en popüler sistem. Firmaların yüzde 19’u, mevcut yazılımlarını değiştirmeyi ya da güncellemeyi düşünüyor, geri kalan firmalar ise gelecek 5 yıl içerisinde bu tür yazılımlara geçmeyi planlıyor.

Şaban Erdikler, günümüzde Avrupalı vergi liderlerinin büyük bölümünün, geçmişe göre organizasyonlarına daha fazla veriye dayalı öngörü sunabildiklerini söyledi, ancak bu alanda hala atılacak çok adım olduğunun altını çizdi.

KPMG Hakkında

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, üye firmalar ağı sistemiyle 156 ülkede, 200 bin çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1.500’den fazla çalışanıyla her sektörden 4 binin üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

        [reklam]