Gıda sektöründe inovasyondan ambalaj tasarımına kadar birçok alanda uzman isimleri ilk kez ağırlayacak olan Uluslararası Tüketici ve Duyusal Bilimler Konferansı (CONSENSE 2024) 2-3 Ekim’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven’nin başkanlığında İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Konferansa gıda sektörünün önde gelen ulusal ve uluslararası 400 profesyonel ve uzmanlar katılacak. Katılımcılar, sektörün liderlerinden duyusal bilimi ile tüketici tercihlerini ve tüketicilerin yeni sürdürülebilir alternatif protein kaynaklarına yönelik davranışlarını dinleme fırsatı bulacak. Ayrıca, konferansta sektörün öncü isimleri inovasyon, sürdürülebilirlik, gıda tasarımı ve coğrafi işaretli ürünler gibi geniş bir yelpazede oturumlar yapılacak.
Karma Grup tarafından, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde, 2-3 Ekim tarihlerinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde ilk kez Uluslararası Tüketici ve Duyusal Bilimler Konferansı (CONSENSE 2024) düzenlenecek. Konferans, 400 kişiden fazla sektör profesyonelleri, akademisyenler, STK liderleri, lezzet, aroma ve koku uzmanlarının bir araya geleceği konferansta, tüketici davranışları ve duyusal bilimdeki son gelişmeleri keşfetmek isteyenleri ağırlayacak. Konferansın açılış konuşmalarını İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Konferans Başkanı Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal yapacak. Türkiye’nin önde gelen STK’ları ve üniversitelerinin de desteğiyle gerçekleşecek olan CONSENSE 2024, gıda endüstrisinin geleceğine yön verecek önemli konuları tartışmak için tüm paydaşları bir araya getirecek.
Gıda bilimleri alanında çığır açıcı araştırmaları bir araya geliyor
Yeni alternatif protein kaynakları ve gıda atıklarından fitokimyasalların geri kazanımı üzerine akademik çalışmalar ilgili tüm gözleri üzerine çekiyor. Üniversiteler ve sektör arası önemli bir buluşma noktası olan CONSENSE, sürdürülebilirlik ve gıda bilimleri alanında çığır açıcı araştırmaları bir araya getirecek. University of Gastronomic Sciences – Pollenzo’dan Prof. Dr. Luisa Torri, “Tüketicilerin Yeni Sürdürülebilir Alternatif Protein Kaynaklarına Yönelik Davranışları” konulu sunum yapacak. Prof.Dr. Torri, tüketicilerin dijitalleşen dünyada yediklerini daha fazla takip etmek istediklerini ve alternatif protein kaynaklarına yönelik eğilimlerinin giderek nasıl arttığını aktaracak. Aynı etkinlikte, University of Leeds’ten Dr. Christine Bösch ise “Gıda Atıklarından Fitokimyasalların Geri Kazanılması – Zorluklar ve Fırsatlar” başlıklı sunumuyla gıda atıklarının geri dönüşümündeki fırsatları ve karşılaşılan zorlukları masaya yatıracak.
Bu araştırmalar, sürdürülebilir bir gıda geleceği için yenilikçi çözümler arayan bilim insanlarına ve tüketicilere önemli referanslar oluşturacak. Gıdada gelecekteki trendler ile yeni ufuklar çizilecek Wageningen UR’den Prof. Dr. Bedir Tekinerdogan ise “Gıda Güvenliği ve Döngüsel Ekonominin Desteklenmesi için Gıda Tedarik Zincirlerinin Model Tabanlı Mimarisi” başlıklı çalışmasıyla konferansta yer alacak. Öte yandan, BİTKİDEN Başkanı Ebru Akdağ da moderatörlüğünü üstleneceği panellerle gıda endüstrisinin güncel durumunun fotoğrafını çekerek ve gelecek projeksiyonlarına ışık tutacak. Akdağ, iklim krizi, nüfus artışı, sürdürülebilirlik ekseninde kaçınılmaz olan gıda sistemlerinin dönüşümünü masaya yatırılacağı panelde, gelecekteki trendlerle izleyicilere yeni ufuklar çizecek.