Business World Global

Anatolia Geneworks tanı kitlerinde kendini dünyaya kanıtladı

Anatolia Geneworks tanı kitlerinde kendini dünyaya kanıtladı
29 Kasım 2022 - 12:45

Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com

Henüz 12 yıllık bir şirket olmasına rağmen 70’den fazla ülkeye tanı kiti ve cihazı ihracatı yapan Türk biyoteknoloji firması Anatolia Geneworks yurtdışındaki iştirak şirketlerinin sayısını ise 5’e çıkardı. Covid-19 pandemisinde 50-100 yıllık yabancı dev şirketlerle rekabet eder hale gelen Anatolia Geneworks’ün Yönetim Kurulu Başkanı Alper Akyüz, yurtdışındaki büyümelerinin hızla devam ettiğini söyledi.

Dünya genelinde Covid-19, Maymun Çiçeği, Batı Nil Virüsü gibi salgınlara bağlı olarak yayılan hastalıklar, Anatolia Geneworks’ü tanı kitleri ve cihazlarında güvenilir bir global Türk şirketi haline getirdi. 2010 yılında 5 kişi kişi ile faaliyetlerine başlayan şirket, Türkiye’deki 100’den fazla merkezden oluşan müşteri ağına yurtdışında ise 70’den fazla ülkeyi ekledi. Toplam satışlarının yüzde 86’sını ihracattan elde ettiklerini belirten Anatolia Geneworks Yönetim Kurulu Başkanı Akyüz, “Şu an dünyanın en köklü şirketleri ile Avrupa’dan Amerika’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar rekabet edebilir hale geldik. Satışlarımızın çok ciddi bir kısmını ihracat yaptığımız 70’den fazla ülkeye 250’den fazla ürün ihraç ediyoruz. Ürünlerimize gelen taleplere daha hızlı yanıt verebilmek için ise İtalya, Pakistan, Hollanda, Filipinler ve Bulgaristan’da beş şirket kurduk. Yurt dışındaki şirket sayımızı da ihracatımıza paralel olarak artıracağız” dedi. 

Ekonomik dalgalanmalardan az etkilenen sektör

Son dönemdeki krizler ve global çalkantılara rağmen ekonomik dalgalanmalardan en az etkilenen sektörlerden olduklarını belirten Akyüz, özellikle kış aylarında hastalıkların artması ile birlikte tanı kitlerine olan talebinde de arttığına dikkat çekti. Tanı kitlerinde güvenilirliğin en önemli faktörlerden biri olduğuna vurgu yapan Alper Akyüz, “160 personelimizin 39’u genetikçileri, biyologlar, mühendisler ve kimyagerlerden oluşan Ar-Ge çalışanlarımızdan oluşuyor. Ekiplerimiz yaşları genç olmasına rağmen son derece tecrübeli ve yetkin kişiler. Bir nevi yurt dışına gitmelerinin önüne de geçmiş oluyor ve beyin göçünü önlüyoruz şirketimizde. Diğer yandan Ar-Ge’mizin kalitesi sayesinde en güvenilir test kitleri ve cihazları da üretiyoruz. Türkiye tanı sektöründe yeni bir ülke olmasına rağmen Anatolia Geneworks olarak güvenilirliğimiz sayesinde dünyanın bir çok ülkesine satış yapabiliyoruz. Son dönemde virüs salgınlarının hızlı yayılımı ve kış aylarında daha fazla artış göstermesi nedeniyle ekonomik dalgalanmalardan en az etkilenen sektörlerden birinde yer alıyoruz. Önümüzdeki süreçte de kış ayları ile birlikte sektörün daha da hareketlenmesini öngörüyoruz” sözlerini kullandı.

BIST’e girmemiz yurtdışındaki şeffaflığımız için de önemli bir adım oldu

Geçtiğimiz sene Borsa İstanbul’a kote olmalarına da değinen Akyüz, buradan beklentilerinin maddi gelir değil şeffaflık olduğunu ifade etti. Yurtdışında şirket açarken BIST’te yer almalarının hem şeffaflık hem de hukuki prosedürler için kendilerine önemli kolaylık sağladığını ifade eden Akyüz, “Dünyadaki hangi rakibimize bakarsak hepsi 50-100 yıllık şirket ve halka arz olmuş. Şeffaflık üst seviyede. Biz de kendi şirketimizi, dünyadaki rakiplerimizde olduğu gibi borsaya kote ettik. Bizden sonra da bu şirketin devam etmesini istiyoruz. Bu motivasyonla harekete geçtik, nakite ihtiyacımız olduğu için değil. Yurtdışında bir Türk şirket olarak kapıyı çaldığınızda bilinen bir alanda değilsiniz. Beyaz eşya, tekstil gibi sektörlerin belli bir bilinirliği var ama bizim bulunduğumuz tanı alanı, Türk şirketlerin çok faaliyette olduğu bir alan değil. Bu nedenle yurt dışında insanların karşısında daha güven veren bir şirket olduğumuzu göstermek için de halka arz yoluna gittik. Halka açık hisse miktarımız yüzde 23 civarındaydı. Şu an yüzde 17,3. Bilinmeyen bir şirket olduğu için volatilite var. Hisseler 22.5 liradan halka arz oldu. Şu an 34’lerdeyiz. 2.5 TL civarında da bir temettü de oldu” diye konuştu.

2022 ilk yarıda kar marjı yüzde 143

Bu sene borsada kendi satışından daha yüksek net kara ulaşan belki tek şirket, belki de çok ender şirketlerden biri olduklarına vurgu yapan Akyüz sözlerini şu şekilde sürdürdü:

2022 ilk yarısında 181 milyon TL’lik satışa karşılık 258 milyonluk bir net karımız var.Dolayısıyla yüzde 143’lük bir net kar marjımız var. Ortalama şirketlerde bu oran yüzde 100’ün altındadır. Bunun tabi öncelikli nedeni Ar-Ge’ye dayalı katma değerli yatırım ve üretim yapmak. Bu çalışmalar size kar olarak geri dönüyor. Net kar 164 milyon TL’den 258 milyon TL’ye çıkartmışız 2022 ilk 6 aylık dönemde. satışlarımız ise 196 milyondan 181 milyona indi. Test kiti fiyatlarını rakiplerimiz dörtte 1 ile beşte 1 oranında indirmek zorunda kaldılar ama biz buna rağmen karımızı yukarılara taşıdık. Yurt dışı rakiplerimize göre henüz ölçeğimiz küçük olmakla birlikte, farklı ülkelerdeki büyümelerimiz de devam ediyor. Her bir adımımız bizi daha da büyütüyor. Satış hacimlerimiz de artıyor. Ar-Ge çalışmalarımız da yeni cihazlar ve ürünler ile tam gaz devam ediyor. Yüzde 100 yerli sermayeye sahip bir şirket olarak faaliyetlerimiz hız kesmeden sürecek”

 

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

[reklam]