Efe Gökçe / efe@businessworldglobal.com
Endüstri 4.0 olarak da bilinen dördüncü sanayi devriminin içinde olan insanlık, kendisinden önceki üç devrim gibi Endüstri 4.0 ile birlikte birçok üreticinin ve lojistik şirketinin iş yapma şeklini önemli ölçüde değiştirdi.
Yapay zekâ, makine öğrenimi, geniş ölçekli otomasyon ve 5G internet bağlantısı gibi gelişmeler, fabrikaların ve depoların çalışma şeklini iyileştirdi. Bu teknolojiler, bilgisayarlı makine ve sistemlerin birlikte çalışma biçimi olan dijital ara bağlantı özelliğini, daha az hata sağlarken ve daha küçük iş gücüne güvenirken üretkenliği ve verimliliği artırmak isteyen şirketler için paha biçilmez bir araç haline getirdi.
Robotik alanında gerçekleşen müthiş ilerlemeyi, insan işçileri denklemden çıkarma ve üretim hatlarında rutin görevleri gerçekleştiren işçileri robotlarla değiştirme çabasıyla karıştırmamak gerek.
Daha doğru yapay zeka bildiğimiz meslekleri yeni bir görünüme ve konfora ulaştırıyor. Sağlık teknisyenliğinden mühendisliğe, donanım uzmanlığından finansa, pazarlamadan araştırmaya kadar birçok meslek yapay zeka ile harmanlanıp insan üstü bir güce kavuşuyor. Bu da aslında insanlığın hedeflediği güç, hız ve başarı üçlüsüne kavuşma noktasında önemli bir yardımcı görevi üstleniyor. Uzmanlar ise önümüzdeki yıllarda doğabilecek yeni meslekleri mercek altına alıyor.
Endüstri 4.0’ın teknoloji odaklı sanayi devrimi devam ederken, imalatta bir sonraki sınır ufukta görünüyor. Endüstri 4.0’ın kaydettiği ilerlemeye dayanan Endüstri 5.0, daha insan merkezli bir yaklaşım getirilmesi hedefleniyor.
Çalışanların becerilerine ve girdilerine değer verilmekte olup verimli üretimin basit ölçüsünün ötesine bakıyor. Aynı zamanda bir şirketin üretim ve kârlılığının ötesindeki etkisine odaklanıyor. Çevre sorunlarına ilişkin artan endişe ve sosyal adalet hareketlerinin yükselişi gibi diğer toplumsal değişimler de Endüstri 5.0 değerlerine katkıda bulunuyor.
Geleneksel üretim yöntemleriyle hareket eden şirketlerin olması Endüstri 5.0’a geçmemizi biraz daha yavaşlatıyor. Teknoloji hızla ilerliyor. Süper bilgisayarlar, mikro bilgisayarlar artık sanayiye girmeye başladı. Biz belirli bir olgunluk seviyesine ulaşacağız ancak biraz zaman alacak, daha sonrasında bu süreç çok daha hızlı gelişecek. Biz şu anda teknik olarak iyi bir yerdeyiz, biraz daha hızlanırsak daha iyi bir durumda olabiliriz.