Business World Global

VakıfBank’tan yılın ilk çeyreğinde ekonomiye 316 milyar TL destek.

VakıfBank’tan yılın ilk çeyreğinde ekonomiye  316 milyar TL destek.
10 Mayıs 2019 - 16:05

VakıfBank’ın, konsolide olmayan finansal sonuçlarına göre, 2019 yılının ilk üç ayında nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla reel ekonomiye sağladığı destek 316 milyar TL’ye ulaştı. Banka, yılın aynı döneminde elde ettiği 781 milyon TL brüt karından 130 milyon TL vergi karşılığı ayırarak, 651 milyon TL net kar elde etti. “Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası” VakıfBank’ın aktif büyüklüğü 363 milyar TL’yi aşarken Türk Lirası cinsinden kredilerdeki pazar payı tarihinde ilk defa yüzde 10 barajını aşarak yüzde 10,5 seviyesine yükseldi.

65 yıldır ülke ekonomisinin kalkınması ve refah seviyesinin yükselmesi için büyük bir motivasyonla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, bankanın 2019 yılı ilk üç aylık finansal performansına ilişkin açıklamalarda bulundu. 2019 yılına çok güçlü bir giriş yaptıklarına dikkat çeken Özcan, “Toplumun tüm kesimlerinin finansal ihtiyaçlarına en uygun çözümler üreterek milli ekonomimizin ‘yanındaki güç’ olduğumuzu bir kez daha gösterdik” dedi.

VakıfBank’ın toplam nakdi kredilerinin yılın ilk üç ayındaki yüzde 11’lik güçlü büyüme ile şimdiden 250 milyar TL’ye yaklaştığına dikkat çeken Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Söz konusu büyüme, sektörümüzün ortalama kredi büyümesinin iki katından daha yüksek olup, reel ekonomi ve hane halkına destek verilmesi noktasında sorumluluklarımızı layıkıyla yerine getirdiğimizi net bir şekilde göstermektedir. Ayrıca toplam kredilerdeki pazar payımız yüzde 9,8 seviyesine, TL kredilerdeki pazar payımız ise Bankamız tarihinde ilk defa yüzde 10 barajını aşarak yüzde 10,5 seviyesine yükselmiştir. Piyasalarda görülen dalgalanmalara rağmen milli ekonomiye sağladığımız desteğimizi önümüzdeki dönemlerde de kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

“Toplam mevduatımız 2018 yılsonuna göre yüzde 10’un üzerinde arttı”

VakıfBank olarak, fonlama tarafında da başarılı bir çeyreği geride bıraktıklarının altını çizen Özcan, “Ana fonlama kalemimiz olan toplam mevduatımız, 2018 yılsonuna göre yüzde 10’un üzerinde bir artışla 200 milyar TL’ye yaklaştı. Her geçen gün daha fazla oranda tabana yaygınlaşan mevduat portföyümüzün toplam kaynaklar içindeki payı yüzde 55 seviyesine ulaştı. Mevduat dışı fonlama kalemlerine baktığımızda ise uluslararası sermaye piyasalarından hem TL hem YP cinsi oldukça başarılı ihraçlar gerçekleştirmenin Bankamıza sağladığı katkıyı mutlulukla görüyoruz” diye konuştu.

İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (İTMK-covered bond) programı kapsamında yurtdışına 1,5 milyar TL’lik kaynak ihraç ettiklerini de hatırlatan Özcan, “Bu kaynağa ek olarak orta vadeli tahvil ihraç programımız kapsamında gerçekleştirdiğimiz 600 milyon ABD Doları tutarındaki eurobond ihracı, Türkiye Varlık Fonu-Piyasa İstikrar ve Denge Fonu ile gerçekleştirdiğimiz 700 milyon Euro’luk İlave Ana Sermaye ihracı gerçekleştirdik. Bunlara ilaveten yüzde 100 oranında yenilediğimiz 1,1 milyar ABD Doları tutarındaki sendikasyon kredisi, bu yıl şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz en önemli işlemlerimiz oldu. Tüm bu işlemler aracılığı ile kaynak yapımızı çeşitlendirmeye ve fonlama yapımızı güçlendirmeye devam ettik” dedi.

“Kazandığımız uluslararası ödüller ve katıldığımız uluslararası inisiyatifler marka değerimizi artırıyor”

VakıfBank’ın marka değerini uluslararası düzeyde artırmak için kaynak temini dışında da odak noktaları olduğuna dikkat çeken Özcan, “İTMK-covered bond ve orta vadeli tahvil ihraç programlarımız kapsamında gerçekleştirdiğimiz 2 tahvil işlemimiz, Bonds & Loans 2018 Ödül töreninde 3 ayrı kategoride ödüle layık görüldü. ‘Bireysel Vadeli Mevduat Fiyatlama ve Pazarlama Projemiz’ Stevie Awards’tan 2 farklı kategoride ödül aldı” diye konuştu.

Özcan, geçtiğimiz mart ayında kadınların sosyal ve ekonomik yaşamın her alanında aktif şekilde yer alabilmesi için güçlenmesini hedefleyen Birleşmiş Milletler’in (BM) özel sektör girişimi “Women Empowerment Principles”ı (WEPs) imzaladıklarına da dikkat çekerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Böylece toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünyadaki en kapsamlı anlaşmayı imzalayan ilk Türk kamu kuruluşu olduk. Ayrıca, yine BM bünyesinde bulunan ve şirketlerin karbon emisyon azaltım hedeflerini deklare ettiği ‘Bilim Temelli Hedef Girişimi’ne (Science Based Targets Initiative) karbon emisyonu azaltımı konusunda taahhütte bulunan ilk kamu bankası olarak çevre duyarlılığı alanında güçlü bir adım daha attık. Tüm bu uluslararası ödüller ve katıldığımız inisiyatifler hem ulusal hem de uluslararası seviyede Bankamızın bilinirliğini, imajını ve marka değerini artırmaktadır.”

VakıfBank’ın konsolide olmayan 31 Mart 2019 tarihli bilançosunun önemli finansal göstergeleri

Vergi Öncesi Kâr 781,6 milyon TL
Net Kâr 651,2 milyon TL
Toplam Aktifler 363.224,1 milyon TL
Toplam Nakdi-Gayri Nakdi Krediler 315.557,8 milyon TL
Nakdi Krediler 246.252,7 milyon TL
Gayri Nakdi Krediler 69.305,2 milyon TL
Toplam Mevduat 198.123,9 milyon TL
Özkaynaklar 28.615,3 milyon TL
Alınan Krediler 41.012,7 milyon TL
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

        [reklam]