Business World Global

Türkiye’de robotlar en çok taşıma uygulamalarında kullanılıyor.

Türkiye’de robotlar en çok taşıma uygulamalarında kullanılıyor.
15 Ağustos 2019 - 21:26

Kolaboratif robot endüstrisinde büyüme potansiyeli günden güne artıyor. Robotik Endüstriler Birliği’ne (RIA) göre 2025 yılına kadar tüm endüstriyel robot satışlarının yüzde 34’ünü kolaboratif robotlar alacak. Türkiye’de robot teknolojisi en çok taşıma uygulamalarında gerçekleşiyor.

İnsanla iş birliğine dayalı kolaboratif robotları ile 50’den fazla ülkede yüzde 60’lık pazar payıyla liderliğini sürdüren Universal Robots’un Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, Türkiye’de robot teknolojisinin uygulama alanlarına dair değerlendirmeler yapıyor. Gök, IFR (Uluslararası Robot Federasyonu) 2018 Raporu verilerine dayanarak yaptığı değerlendirmede, yeni robot kurulumlarının en çok yüzde 54 ile taşıma uygulamalarında gerçekleştiğini belirtiyor.

“Universal Robots’tan 34 bini aşkın kolaboratif robot”

Robotik Endüstriler Birliği’ne (RIA) göre kolaboratif robotların endüstriyel otomasyonun en hızlı büyüyen segmenti olduğunu ve 2025 yılına kadar tüm endüstriyel robot satışlarının yüzde 34’ünü karşılayacağını belirten Gök, kolaboratif robotlarda yüzde 60’lık pazar payıyla dünya liderliğine ve geliştirdiği ileri teknolojiye devam edeceklerini ifade etti. Şu ana kadar 34 bini aşkın kolaboratif robot satışı yapan Universal Robots’un ürün ailesi taşıma, alma ve bırakma, montaj, yapıştırma, makine besleme, çapak alma ve polisaj, paketleme, paletleme, cıvata sıkma, kaynak, kalite kontrol gibi birçok alanda kullanılıyor.

“Otomasyon trenini kolaboratif robot teknolojisiyle yakalayabiliriz”

Türkiye’nin robot kurulumunda dünyada 20. olduğunu belirten Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, gelişen otomasyon süreçlerinde nitelikli çalışanların, Ar-Ge’ye yatırım yapan şirketlerin, kamu-özel sektör iş birliklerini güçlendirmenin ve ihracatı artırmanın önemli olduğunu ifade etti. Gök, “Otomasyon trenini kolaboratif robot teknolojisi ile yakalabiliriz. Robot yoğunluğunun sadece büyük ölçekli şirketlerde değil KOBİ’lerde de etkin şekilde kullanılmasıyla dünyada rekabet edebilir ve kalitede sürelilik sağlayabiliriz” dedi.

 

Universal Robots Hakkında

Merkezi Danimarka’da olan 2005’te kurulan Universal Robots; ‘Cobots’ (Collaborative Robots) olarak adlandırılan, hafif ve esnek robot kollarıyla endüstriyel robotiği yeniden keşfetmiştir. UR3, UR3e, UR5, UR5e ve UR10, UR10e olarak farklı erişim ve taşıma kapasitesiyle CB ve e-Series olarak 2 seri ve üç temel ‘cobots’ mevcuttur. Universal Robots’un 50’den fazla ülkede distribütörlüğü bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Hindistan, Singapur, Japonya, Güney Kore, Meksika ve Tayvan’daki bölgesel ofislerine Türkiye’yi de ekleyerek dünya çapında yaklaşık +400 partnerlik güçlü dağıtım ağıyla faaliyet göstermektedir. Universal Robots’un ürünleri metal, makine, otomotiv, gıda ve tarım, mobilya, ilaç ve kimya, plastik ve polimer vb. birçok sektörde kullanılmaktadır. Yenilikçi UR+ ‘Tak ve Çalıştır’ uygulamasıyla kolay ve hızlı kurulum sağlayabilen Universal Robots, ücretsiz online eğitim sunulan Universal Robots Akademi ile iş birliğine dayalı robot kavramlarını öğrenmek isteyenler için bir platform sunmaktadır. Kolay programlama, hızlı kurulum, esnek konumlandırma ve uygulama, iş birliğine dayalı, insan ile beraber çalışmaya uygun yapısıyla (risk değerlendirmesine bağlıdır) kullanıcılara avantaj sağlayan Universal Robots, enerji verimliliği, az alan kaplamasıyla sağladığı alan tasarrufuyla da işletmelerin maliyetlerini azaltmaktır. İş birliğine dayalı cobot’larda standartları belirleyen Universal Robots, robot teknolojisinin Nobel’i sayılan Engelberger Ödülü’nün de sahibi olmuştur.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.