Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) sektörün sürdürülebilir dönüşümü, teknoloji, girişimcilik ve sermayeye erişim noktalarında sektöre uluslararası kimlik kazandırmak için yola çıktı.
Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu’nun (TOBFED) sürdürülebilirlik yaklaşımını, bu alanda yaptıklarını ve gelecek dönem hedeflerini TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş’tan dinledik: “TOBFED olarak amacımız, otomotiv bakım ve satış sonrası hizmetler sektörünü daha nitelikli, rekabetçi ve sürdürülebilir hale getirebilmektir. Sektörümüze emek veren 300 bin KOBİ, Türkiye ekonomisinin görünmez kahramanlarıdır. Oto yıkama, otopark, vale, ekspertiz, oto bakım, aksesuarlar, cam filmi ve lastik gibi her gün milyonlarca işlemin gerçekleştirildiği sayısız iş kolunu, 13 üye derneğimizle 81 ilde temsil ediyoruz.
TOBFED, MESLEĞE ULUSLARARASI BİR KİMLİK KAZANDIRIYOR
Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılına girerken, ekonomik, sosyal ve çevresel üçlü sac ayağında bir atılımın gerekliliğine yürekten inanıyoruz. Bu doğrultuda “TOBFED Sürdürülebilir Gelecek Raporu ve Eylem Planı” adlı vizyon belgesini hazırladık. Stratejik iş birlikleri, nitelikli ve kapsayıcı mesleki eğitim ve istihdam, işletmelerin sürdürülebilir dönüşümü, teknoloji, girişimcilik ve sermayeye erişim noktalarında sektöre uluslararası bir kimlik kazandırılması, vizyon belgemizin temel taşlarını oluşturuyor. Bunun için altı yenilikçi markayı hayata geçirdik. TOBFED Akademi, Kariyer, Girişimcilik, Sistem, Veri ve Projeler markaları ile geleceğe umutla bakıyoruz. Bu markalarımız hakkında genel bir çerçeve çizildiği takdirde, Türkiye’nin ilelebet payidar olması yolunda attığımız adımlar daha açık bir şekilde anlaşılacaktır.
SEKTÖRE KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİRİYORUZ
TOBFED Akademi ile her yıl binlerce çalışanı, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) izinleri kapsamında mesleki eğitime tabii tutuyor ve sektörümüze kazandırıyoruz. Daha çok ça-lışana ulaşmak ve eğitim portföyümüze yeni meslek kodlarını katmak amacındayız. Bunun bir yansıması olarak, model bir hizmet merkezi açmak üzere de çalışmalar yürütüyoruz. Ancak sadece bunlarla yetinmiyoruz. Pozitif, ölçümlenebilir sosyal ve çevresel etki oluşturarak finansal getiri elde etmeye odaklanan etki yatırımcılığı perspektifini benimsiyor ve bu doğrultuda Kalkınma Etki Tahvili (KET) projemizin temellerini atıyoruz. KET, belirli bir havuzdan seçilen ve nitelikli mesleki eğitime tabii tutulan çalışanların kariyerlerinin, staj ve işte çalışarak öğrenme imkanları, işe yerleştirme desteği ve işte tutundurma takibi ile yönetilmesi neticesinde, KET’in yetiştireceği çalışanlara talip olan bir ödeyicinin sadece her bir başarılı vaka için ödeme taahhüdünde bulunduğu, etki ölçümü ve yönetimi çerçevelerine riayet eden, şeffaf ve verimli bir istihdam modeli. Diğer yandan, üniversite ve sivil toplum iş birlikleri ile işletmelerimize de finansal okuryazarlıktan, çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) ilkelerine kadar farklı alanlarda sertifika programları açmak ve sertifikalarını elde eden işletmelerimizin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında yapacakları yatırımların finansmanında kolaylaştırıcı bir rol üstlenmek gayesindeyiz. Ayrıca TOBFED’in farklı projelerinde Akademi aracılığıyla “eğitimci eğitimi” verilmesi de gündemimizde.”