Business World Global

TİM’den ABD’ye çıkarma: Hedef 100 milyar dolar

TİM’den ABD’ye çıkarma: Hedef 100 milyar dolar
21 Mart 2022 - 15:46

61 İhracatçı Birliği, 27 sektör ile 100 bini aşkın ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye ile ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi doğrultusunda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda, ABD’de Ticari Diplomasi Etkinlikleri’ni gerçekleştirdi. Türkiye’den üst düzey yetkililerin, parlamento üyelerinin ve iş insanlarının katıldığı ziyaret programının Türkiye ve ABD arasındaki ticari ilişkilere olumlu katkılar sağlaması bekleniyor. Türk heyetinin ABD’de gerçekleştirdiği Ticari Diplomasi Etkinlikleri’ni değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle “2021 yılında ABD’ye ihracatımız yüzde 44’lük bir artış gerçekleştirdi. Ticaret hacmimiz yüzde 29 artış ile 28 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin ana ticaret merkezi olacağı konusunda fikir birliğine varıldı. Tüm dünya gibi ABD de bunu çok iyi anladı. ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmak için iyi yoldayız. Ortak dilimiz ticaret. Ticaret geliştikçe siyaset de gelişecek” dedi.

Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile sektörlerinin önde gelen ihracatçılarının yoğun katılımıyla Dubai’ye, Tel Aviv’e ve son olarak da Barselona’ya ticaret heyetleri düzenleyerek 2022 yılına hızlı bir başlangıç yapan 100 bini aşkın ihracatçının tek çatı kuruluşu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), bu kez de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda ABD’de Ticari Diplomasi Etkinlikleri’ni gerçekleştirdi.

ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hedefi çerçevesinde düzenlenen, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığındaki heyete Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu ve TİM adına Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Başaran Bayrak ile Türkiye İhracatçılar Meclisi Marka Konseyi Başkan Vekili Süleyman Orakçıoğlu ve birçok iş insanı katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonunda hayata geçirilen “Transatlantik İhracatında Türkiye’nin Rolünün Artırılmasına Yönelik Panel Serisi ve Ticari Diplomasi Faaliyetleri” projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı İsmail Gülle, “Heyetimiz ABD’li bürokratlar ve ekonomi yetkilileri ile verimli toplantılar gerçekleştirdi. Türkiye ile ABD arasındaki siyasi sorunların hükümetler arasında samimi bir şekilde çözülmesi gerektiğini kendilerine ifade ettik. Ayrıca demir-çeliğe uygulanan anti damping uygulamaları ile çelik ve alüminyumda uygulanan vergilerin karşılıklı ticareti olumsuz etkilediğini ifade ettik” dedi.

“Türkiye ile ABD arasındaki ticarette göstergeler ileri gidiyor”

2021 yılı sonunda ABD ile ticaret hacminin yüzde 29 artış göstererek 28 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştığını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle “ABD ile ticaret hacmimiz 28 milyar dolara ulaştı ve göstergeler gelecek için de olumlu bir şekilde ileri gidiyor. Türkiye’nin ABD ile olan ticaretinde gıda sektörümüzün payının çok düşük olduğunu ve bu konuda çok daha yol alınması gerektiği konusunda ABD tarafı ile fikir birliğine vardık. ABD Ticaret Bakanı yakında Türkiye’ ye gelecek. Bu konuda karşılıklı bir takım protokoller imzalanması bekleniyor” dedi.

“Türkiye’nin enerji de de önemli bir merkez olduğunu belirttik”

Türkiye’nin jeopolitik konumu ile Afrika’ya olan ticaret tecrübeleri konusunda bu pazara birlikte hareket etme önerilerinin de olduğunu söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle “Bu arada Türkiye’nin de Paris İklim Anlaşması’nı imzalayarak karbonizasyon programına hazırlandığı ve yakın gelecekte Türkiye’de çevre dostu üretim programlarının harekete geçeceği kendilerine bahsedildi. Türkiye’nin enerji konusunda da önemli bir ülke olduğunu özellikle TANAP projesi ile Azerbaycan gazının Avrupa’ya Türkiye üzerinden rahatça geçebileceğini ilettik. Türkiye’nin enerjide önemli bir hub ve merkez olduğunu belirttik” diye konuştu.

Pandemi süresinde Türkiye’nin iyi bir tedarikçi ülke olduğunun anlaşıldığını ve tek noktada üretim yapmanın tedarik zincirinde sıkıntı yaratacağını ve Türkiye’nin iyi bir hub olacağı konusunda fikir birliğine varıldığını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle “Tüm dünya gibi ABD tarafı da bunu çok iyi anladı. Türkiye taleplere çok hızlı cevap veren, iyi bir üretim potansiyeli olan bir ülke” dedi.

“Rusya’dan çıkacak ABD firmalarının rotalarını Türkiye’ye çevirmesi konusunda taleplerimizi ilettik” 

Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaş nedeniyle bu ülkelerden ayrılacak firmalar için en uygun yerin Türkiye olduğunu söylediklerini ifade eden TİM Başkanı İsmail Gülle, “Rusya’dan çıkacak ABD firmalarının rotalarını Türkiye’ye çevirmesi konusunda taleplerimizi ilettik, onları Türkiye’ye davet ettik. Bunları not aldılar. Önümüzdeki günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve ABD ticaret odalarının katılımıyla toplantı yapıp, bir MOU imzalanması konusunda ortak görüşlerimizi ilettik. Bu konuya sıcak bakılabileceğini ifade ettiler” diye konuştu.

“Ticaret geliştikçe siyaset de gelişecek”

Pandemi döneminde Türkiye’nin ihracatını yüzde 30 artırdığına dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, “Sn. Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı’nın ortak mutabakatı ile Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefi belirlendi. ABD ile ticaret hacmimiz açıklanan rakamların da göstermiş olduğu üzere giderek tırmanmakta. Bu artış ivmesi 2022 yılında da devam etmektedir. ABD’li yetkililer ve iş insanlarına özellikle Teksas, Washington, Lousiana gibi ihracatımızın yoğun olduğu belli eyaletler gibi ihracatımızı ABD’nin diğer eyaletlerine de yaymak istediğimizi kendilerine belirttik. Türk markalarının dünyada etkinliği giderek artıyor. Türk markalarının tüm dünyada 4000’nin üzerinde mağazası var ve her coğrafyada varız. ABD’de, Orta Asya’da, Kuzey Afrika’da, Ortadoğu’da deneyim sahibiyiz. Ayrıca küresel rekabette çarpışmayı da öğrendik. Türk markalarının bu gelişimine ortak olabileceklerini, yatırım yapabileceklerini güçlü bir şekilde ifade ettik” dedi.

TİM Başkanı İsmail Gülle “Özetlemek gerekirse yoğun bir programdı. Heyetimiz ABD’li yetkililer ve iş insanları ile yoğun görüşmeler yaptı. Bu toplantıların genel olarak verimli olduğunu ancak tek seferde kalmaması gerektiğini, özellikle de sektörel ticaret heyetlerinin daha fazla yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu toplantılar vesilesiyle ön yargıları kırdığımızı düşünüyoruz. Ortak dilimiz ticaret. Ticaret geliştikçe siyaset de gelişecek. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Başaran Bayrak: Ortak bir STA imzalanması gerektiğine vurgu yaptık

ABD’ye gerçekleştirdikleri ziyaret hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Başaran Bayrak, “ABD tarafına, ülkelerindeki korumacı kanunlarından dolayı Türkiye-ABD arasındaki ticaretin olumsuz etkilendiğini belirttik. Özellikle gemi ticareti gibi konularda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. ABD’deki korumacılık kanunlarının ticaretimizi geliştirecek, uygun bir şekilde değiştirilmesi her iki ülkenin de yararınadır. ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı’nı ziyaret ettik. Merkez Bankası Temsilcisi Sn. Mustafa Ayçan da bu görüşmeye teşrif etti ve işbirliği imkanlarını geliştirme, karşılıklı tecrübelerden faydalanma ve üçüncü ülkelerde ortak iş yapma konuları konuşuldu. İlerleyen günlerde karşılıklı bir MOU iyi niyet protokolü imzalanması konusunda görüş birliğine varıldı” dedi.

Gerçekleştirdikleri ziyarette enerji konusunun da gündeme geldiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Başaran Bayrak, “Türkiye’nin, İsrail ile birlikte başta doğalgaz olmak üzere birçok konuda işbirliği yapabileceği ve Türkiye üzerinden batı pazarına enerjinin daha rahat ulaşabileceği konuları görüşüldü. Türkiye’nin enerji hubu olduğu ve Ortadoğu’da üçüncü ülkelerle işbirliği imkanlarının geliştirilmesine değinildi.  İki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticari hedefe ulaşmak için kısıtlamaların kalkması gerektiğini, özellikle NAFTA ülkelerine sağlanan kolaylıkların Türkiye’yi engellediğini ve ABD’nin diğer ülkeler ile yaptığı STA’ların bizleri negatif şekilde etkilediğini ilettik. Ortak bir STA imzalanması gerektiğine vurgu yaptık” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Marka Konseyi Başkan Vekili Sn. Süleyman Orakçıoğlu: Sorunlara değil fırsatlara bakmalıyız

Türk heyetinin gerçekleştirmiş olduğu ziyaretin çok verimli geçtiğini, iki taraf arasında çok iyi diyalogların başladığını belirten TİM Marka Konseyi Başkan Vekili Süleyman Orakçıoğlu, “Biz bu ziyareti pozitif bir başlangıç olarak görüyoruz. Dört gün içinde çok sayıda toplantı ve görüşme gerçekleştirdik. Yaklaşımlar pozitifti. Özellikle ticari diplomasinin ortaya koyduğu gelişim ile ilgili birlikte çok şeyler yapılacağı konusunda hemfikir kaldık” şeklinde konuştu.

TİM Marka Konseyi Başkan Vekili Sn. Süleyman Orakçıoğlu, “Tabi ki yoğun bir toplantı trafiği vardı. Toplantılarımızın amacı ticari diplomasiyi geliştirmekti. ABD Ticaret Odası ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirdik. Daha sonra çok önemli bir Think-Tank kuruluşu olan Atlantic Council’de yüz milyar dolarlık hedef ile ilgili bir yuvarlak masa toplantısı yaptık. İki ülke arasında yaşanan sorunlar var ama sorunların yanında çok daha fazla fırsatlar var. Biz bu sorunlara takılarak fırsatları unutuyoruz. Fırsatlara yoğunlaşmalıyız. Göstergeler de bunu soyut bir biçimde ortaya koyuyor. ABD’ye ihracatımız 2021 yılında yüzde 44,1 artış gösterdi. Şu anda ABD, Türkiye’nin ihracat sıralamasında Almanya’dan sonra ikinci sırada. Türkiye her konuda bir hub olmuş durumda. Deneyimli insan gücüyle ABD’nin bu coğrafyadaki yönetim merkezi olmak konusunda her türlü altyapımız var. Bu altyapıyı kullanmaları her iki tarafa da büyük bir fayda sağlayabilir” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.