Business World Global

Tezmaksan’dan sürdürülebilirlik teknolojileri

Tezmaksan’dan sürdürülebilirlik teknolojileri
09 Şubat 2022 - 11:57

Tezmaksan, kaynakları verimli kullanan sistemleriyle üretimde sürdürülebilirliği sağlarken döngüsel ekonomiye de katkı sağlıyor.

Türkiye sanayisinin üretim gücünü arttıran çözüm ortağı olma amacı ile çıktığı yolda, öncü yatırımlara imza atan Tezmaksan’ın çözümleri sektörünü değiştiriyor. İklim risklerini hafifletmek için maliyetleri azaltarak maksimum verimlilik sağlayacak teknolojiler geliştiren Tezmaksan’ın Ar-Ge takımı tarafından geliştirilen CNC Makine Analiz Platformu Kapasitematik, robotik ve otomasyon sistemi Cubebox ve sektördeki tüm paydaşları buluşturarak üreticilerin lokal ve global iş hacimlerini büyütmelerini sağlayan parkurda.com ile sürdürülebilir bir “Yeşil Sanayi” yaratmak adına önemli görev üstleniyor.

Tezmaksan’dan karbon nört prensibiyle çevreci planlama

Üretim verimliliğini sağlamak adına sürdürülebilir sistemlere geçmenin önemini paylaşan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “Paris İklim Anlaşması, sanayideki tüm firmalara belirli sorumluluklar yüklüyor. 2030 yılından sonra 2 ton atığa 30 ila 50 Euro arasında bir vergi gelecek. Biz de Tezmaksan olarak iş yapış süreçlerimizi buna göre kurguluyor ve üreteceğimiz robotları tasarlarken, karbon nötr prensipleriyle çevreye etkisi en az olacak şekilde bir planlama yapıyoruz. Ayrıca müşterilerimizin de bu konuda ilerleme sağlaması için geliştirdiğimiz yazılım teknolojileri ile verimliliklerini arttırıyoruz. İklim krizine müdahalenin bu denli kritik olduğu bir dönemde, teknolojide öncü olmak gerektiğinin farkındayız” dedi.

Kapasitematik ile uzun süreli makine verimliliği

Sürdürülebilir üretime çözüm sunan sistemlere dair bilgi veren Aydoğdu, şunları söyledi: “Dünya çapında bir Ar-Ge projesi olan CNC Makine Analiz Platformu Kapasitematik, imalatçıların gerçek zamanlı veriler ile imalat sahalarının performansını takip etmelerini ve makinelerinin ömrünü uzatmayı sağlıyor. Makinelerde sağladığı verimlilik ve doğru zamanda karar vericilerin önüne düşen veriler de bu noktada önem arz ediyor. Kapasitematik bize imalat sahasındaki makinelerin gerçek zamanlı takibi ile makinenin verimliliğine ve enerji kullanımına dair bilgiler veriyor. Bu sayede doğru zamanda karar vericilerin önüne düşen veriler ile hızlı aksiyon alınabiliyor. Planlı-plansız tüm duruşların takibini sağlayarak duruşların minimize edilmesine yönelik aksiyonları kolaylaştıran Kapasitematik, bu sayede makinelerin daha uzun süre kullanımda kalmasını sağlıyor. Örneğin, müşterilerimizin ortalama genel ekipman verimliliğinin sadece bir yılın ardından yüzde 34’ten yüzde 51’e yükseldiğini gözlemliyoruz. Ayrıca, üretim sahasındaki enerji verimliliğinin yönetimine de katkıda bulunuyor.”

 

Cubebox ile maksimum zaman ve iş gücü tasarrufu

Tezmaksan’ın geliştirdiği robotlu otomasyon sistemi olan ve Yerli Üretim belgesine sahip Cubebox’ın zaman ve maliyet açısından avantaj sağladığına vurgu yapan Aydoğdu, “Cubebox, makine beslemesinde operatör ihtiyacını minimum düzeye indiren, duruş olmadan çalışabilir bir sistem sunuyor. Böylelikle gece vardiyalarında yüzde 50 verim alınıyor. Daha düşük parça ve servis bedelleriyle risk ve tekrar gerektiren işlerde önemli boyutlarda zaman ve iş gücü tasarrufu sağlayan Cubebox ile üretimde sürdürülebilirlik hayal olmaktan çıkıyor” diyerek işletmelerin yeşil dönüşüme bakışlarının bu sistemle değiştiğini vurguladı.

Parkurda.com 2022 yılında firmaların sürdürülebilirlik verilerini toplayacak

Türkiye’de talaşlı imalat sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek ilk ve tek B2B CNC dijital platformu parkurda.com’un firmaların iş hacimlerini arttırdığını belirten Aydoğdu, sistemin avantajını şöyle açıkladı: “Parkurda.com’da tüm işlemler tek bir platform üzerinden çevrim içi yapılıyor. Dolayısıyla her bir firmanın ayrı ayrı çalışarak pazarlama ve satış operasyonlarında yarattıkları karbon ayak izini platform üzerinden minimize ediyoruz. Bunun yanı sıra ortak bir platform sayesinde işlem maliyetlerini azaltıyor ve çok taraflı pazarlarla aracıları kaldırdığımız için taraflara değer yaratıyoruz. Yeni ürünlerin geliştirilmesi ve tanıtılması için gerekli olan büyük verinin oluşturulmasını da anlık değiş tokuşlarla sağladığımız için hizmet sürecini kısaltıyoruz. Bunun sonucunda karbon ayak izini küçültüyoruz. 2022 yılında platform üzerinde yapacağımız yeni geliştirmelerle birlikte üye firmalardan sürdürülebilirlik performanslarına dair veriler de toplanacak. Uçtan uca tedarik zincirinin ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik performansı yakından takip edilebilecek ve geliştirilecek.”

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.