Business World Global

Tekstilde Mısır’a göç yerine Anadolu’ya katma değerli yatırım

Tekstilde Mısır’a göç yerine Anadolu’ya katma değerli yatırım
22 Temmuz 2024 - 13:37

Anadoluya yatırım yapan DarsaTeks Kurucu Ortağı Hanna Darsa, ‘Mısır maliyetler konusunda avantajlı olsa da çalışan performansı ve katma değerli üretim için asıl Türkiye çok cazip bir bölge” dedi.

Türkiye’de artan maliyetlerin rakip ülkeler ile aynı üründe fiyat farkını yüzde 40-50’lere kadar çıkarması, son dönemde Türk tekstilcilerini ucuz üretim için Mısır’a yönlendirmişti. Hazır giyim üreticileri, Mısır’ın işçilik ve enerji maliyetleri avantajlarının yanı sıra ülkenin ABD ile olan ticaretinin vergiden muaf olması sebebiyle de Mısır’ı tercih ediyor.

Bugün Türk hazır giyim ihracatçıları, üretimi maliyet avantajı için başka ülkelere kaydırmanın karşısına yeni bir alternatif koyuyor ve tekstilcileri katma değerli üretime geçmeye çağırıyor.

1986’den beri Türkiye’nin büyük hazır giyim ihracatçılarından olan DarsaTeks Kurucu Ortağı Hanna Darsa, “Tüm dünya, bugün dijital ve temiz enerji ile üretim istiyor. İnovasyon devrindeyiz. Bugün hazır giyim üretiminde alt yapı ve know how olarak çok ileriyiz. Anadolu’yu merkez yaparak, dijital, temiz enerji ve insana yatırımla katma değerli yeni nesil üretimde lider olabiliriz.” dedi.

“Anadolu’nun avantajı, insanını ve kaynaklarını çok iyi tanımamız”

Darsa, “Yaklaşık 40 senedir hazır giyim üreticisiyiz. Anadolu insanının üretim performansı çok yüksek. El becerisi pratik ve işçiliği çok temiz. İnsanını iyi tanıdığımız bu topraklarda üretim yapmak yabancı bir ülkede üretim yapmaktan çok daha kolay. Kuzey Afrika ülkelerinde iklim çok sıcak. Bu, insanların devamsızlık yapmasına ve yavaş çalışmasına yol açıyor. İşçi performansları bize oranla yüzde 50-60 seviyelerinde. Mısır, maliyetler konusunda avantajlı olsa da çalışan performansı ve katma değerli üretim için asıl Türkiye çok cazip bir bölge.” dedi.

“AB ülkeleri, maliyet dışında sürdürebilirlik, çevreci ve etik üretim talep ediyor” 

Mısır’ın ABD ile ticaretinin vergiden muaf olması başka ülkeler için geçerli değil. Özellikle AB ülkeleri, maliyet etkinliğinin dışında sürdürebilirlik, çevreci ve etik üretim de talep ediyor.

Darsa, “2021’de Tokat Erbaa’ya 3500 metrekare üzerine 2 milyon dolarla yeşil fabrika kurduk. Bu sene, yine 2 milyon dolarla karşısına ikinci fabrikamızı inşa ediyoruz. O da sene sonunda faaliyete geçecek. Temiz enerji, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik ilkelerinin yanında globaldeki müşteriler ve şirketler üretimde sosyal sorumluluk ve insana yatırım da istiyor. Tüm bu çalışmaların da şeffaf bir şekilde şirketlerin web sitelerinden paylaşılmasını istiyorlar. Geçen sene, Yako Darsa Yaşama Destek Derneği’ni kurduk. 6 Şubat 2023 Hatay depreminde kayıplar yaşayan kadınlarımızı hazır giyim üretim sektörüne kazandırmak için Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Samandağ Halk Eğitim Merkezi’nde bir Hazır Giyim Üretim Atölyesi programı başlattık. Eğitmenlere fabrikamızda eğitim verdik, onlar da Samandağ’daki atölyede kursiyerleri yetiştirdiler. İlk mezunlarımızı bu sene verdik. Anadolu’da nitelikli hazır giyim üreticileri istiyoruz. Onları yetiştirmek için çeşitli iş birliklerine açığız.” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

        [reklam]