Türkiye’nin önde gelen aile işletmeleri, bu yıl TAİDER’in düzenlediği etkinliklerle bir araya geliyor. 2024 yılı itibarıyla, derneğin üye sayısının 300’ü bulması bekleniyor. TAİDER, aile işletmelerinin sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmayı amaçlayarak, üye işletmelere çeşitli projeler ve eğitimler sunuyor.
Dernek, aile içi bağları güçlendirmek ve yeni nesil yöneticileri yetiştirmek için kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Bu girişimlerin detayları ve gelecekteki hedeflerini TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten ile konuştuk.
TAİDER ekonomimizde önemli ağırlığı olan aile şirketlerini temsil ediyor. Şu anda dernekte kaç işletme üyeniz bulunuyor? 2024 yılında bu sayı değişir mi?
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Türkiye’de aile işletmeleri alanında çalışmalarını yürüten bir sivil toplum kuruluşu olarak, farkındalık ve fayda yaratacak proje ve etkinliklerle aile işletmelerinin rekabet gücünü ve görünürlüğünü artırmayı hedefliyoruz. Bugün itibariyle 280 aile işletmesini ve 900 aile üyesini temsil ediyoruz. Dönem sonuna kadar kurumsal üye sayımızın 300’e yaklaşmasını bekliyoruz. Dernek olarak, üye sayısının artışından çok üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilmeyi, aileler arası bağları güçlendirmeyi ve aile işletmelerinin yeni nesillere ulaşmasını önemsiyoruz. Sağlıklı ve dengeli büyümeyi de bunun için koşul görüyoruz.
TAİDER olarak aile şirketleri Avrupa’da devir sorunları yaşıyor, hatta bu konuda hükümetler önlemler geliştirmeye de başladı. Aile şirketlerinin gelecek nesile taşınmasında Türkiye’de zorluklar nelerdir?
Devir konusu sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tartışılan ve üzerinde çalışılan bir konu. Gelişen teknoloji iş yapma biçimlerini değiştirmekte ve yönetimdeki aile üyeleri değişirken zorlukların yaşanılması kaçınılmaz. Ekonominin itici gücünün aile işletmeleri olduğunu bilinci ile, etkinlik ve projelerimizi bu eksende geliştiriyoruz. Türkiye’de belirsizlik ve ekonomik istikrarsızlık aile işletmelerimizi zorlayan en önemli konulardan, yeni neslin işi sevmesi ve sahiplenmesi, profesyonel olarak yönetime hazırlanması devir sorununun önüne geçmek için en kuvvetli yöntem.
Bu zorlukları aşmak için TAİDER olarak neler yapıyorsunuz?
Gelecek nesli yönetime hazırlamak için projeler geliştiriyoruz. TAİDER Akademi eğitimlerinin yanı sıra “Şimdi Gelecek Sohbetleri” adını verdiğimiz birbirinden öğrenmeye dayalı etkinliklerimizde gerçek yaşantılardan çıkan dersleri paylaşıyoruz. İl temsilciliklerimizde düzenlediğimiz “Aile Buluşmaları” ve mentorluk programı gibi projelerle de farklı nesillerin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Üyelerimizin TAIDER’in Uluslararası boyutu olan “Family Business Network” programlarına dahil olmasını sağlayarak dünyadaki gelişmelerin içselleşmesini sağlamaya gayret ediyoruz.
İşletmelerin gelecek nesillere taşınması için ailenin geleceği temsil edecek 2.3. kuşakları neler yapmalı? İyi bir eğitim, farklı şirketlerde çalışma tecrübesi, bulunduğu sektörü iyi bilmek dışında önerileriniz nelerdir?
Her ailenin ve şirketin dinamikleri farklı olduğu için bu soruya cevap vermek çok zor. TAİDER’in mottosu “Ailede Birlik, İşletmede Sürdürülebilirlik” Buradan anlaşılacağı üzere anahtar aile birliğini koruyarak işin nasıl sürdürülebilir hale getirilebileceğine odaklanmakta. Aile işini bilmek, aile işinde çalışmayı istemek bir etken; ancak hissedar olarak, yeni girişim ve yatırımlarda bulunmak da aile işinin bir parçası. Gelecek nesillerin bu konuda farkındalık kazanmalarını ve yaratılmış değerlerin kıymetini bilmelerini arzu ediyoruz.
TAİDER olarak aile işletmeleri açısından Türkiye’de iş yapmanın avantajları ve dezavantajları sizce neler?
Ekonominin dengede olmaması ve sık sık krizlerle karşılaşmak Türkiye’de iş yapmanın zor yanı olabilir; ancak her krizden fırsatlar çıkabileceğini ve kültürel olarak zorluklarla başa çıkma, pratik çözümler üretme ve hızlı karar alma konularında oldukça gelişmiş olduğumuzu unutmamak gerekir. Gelişmekte olan bir ülkede teknoloji ve yenilikleri takip ederek, kendi özgün tasarımlarımızla ve markamızla değer yaratmak mümkün.
Yurt dışında aile şirketleriyle bağlarınız nasıl? Görüş alışverişi, tecrübe paylaşımı ve ortak iş birlikleri geliştiriyor musunuz?
TAİDER, kurulduğundan bu yana Family Business Network’ün (FBN) Türkiye paydaşı ve her üyemiz doğal olarak FBN üyesi. 65 ülkede etkin, 20.000’den fazla aileyi kapsayan FBN her yıl farklı ülkelerde küresel zirve ve gelecek nesil zirvesi gerçekleştiriyor. TAİDER olarak bu zirvelere yoğun katılım göstermekle birlikte sürdürülebilirlik, girişimcilik gibi çeşitli çalışma gruplarıyla belli odak konularında etkileşim sağlamakta ve çeşitli ülkelerle karşılıklı deneyim paylaşımı çalışmaları düzenlemekteyiz. Mayıs 2025’te FBN Dünya Gelecek Nesil Zirvesi’ne İstanbul’da ev sahipliği yapacağız ve 35’ten fazla ülkeden genç aile üyelerini ağırlayacağımız için çok heyecanlıyız.