Efe Gökçe / efe@businessworldglobal.com
Siber saldırganlar teknolojiyi çok yakından izleyen ve son imkanlarını kullanmaktan asla çekinmeyen kişilerden oluşur. Bu nedenle de siber güvenlik uzmanları bu yasa dışı faaliyetleri yürüten korsanları engellemek ve faaliyetlerini yavaşlatmak için her saniye büyük bir çaba gösterirler.
Uzmanlar gün içinde virüsler, solucanlar, truva atları, fidye yazılımlar, dağıtılmış hizmet engelleme saldırıları, kimlik doğrulama saldırıları, IoT saldırıları gibi daha onlarca atağı önlemek zorundadırlar. Yaşadığımız dünyada KOBİ’lerden büyük sanayi kuruluşlarına kadar tüm ürünlerin IoT makinalarla Endüstri 4.0 ve AI kullanılarak üretildiğini, yine depolama ve lojistik hizmetlerinin de akıllı cihazlarla gerçekleştiğini düşündüğümüzde siber güvenlikle mücadelenin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Aynı zamanda hastaneler, sağlık kuruluşları, eğitim grupları, finans merkezleri siber saldırganların en sevdiği alanları oluşturuyor. Bu kuruluşlar sürekli olarak saldırı altında bulunur ve iş yapmaları engellenir. Böylece saldırganlar kuruluşların zarar etmelerini önleme karşılığında onlardan çok yüklü fidyeler tahsil ederler.
Tüm veriler tehdit atlında
Siber güvenlik dünyası gittikçe büyüyen, karmaşık hale gelen ve hepimiz için olmazsa olmaz bir sektörden oluşuyor. Siber saldırıların gittikçe artması, uçuşları, otobüs, tren ve deniz araçları seferlerini engelleyecek; hastanelerin merkezi sistemlerini ele geçirerek kritik ameliyatların ve tedavilerin yapılmasının önüne geçecek ve finans kuruluşlarının verilerine girerek büyük maddi kayıplar yaşanmasına neden olacak.
Günümüzde saldırganları durdurmak büyük oranda devlet mekanizması içinde gerçekleşirken enerji, telekomünikasyon, savunma, sağlık ve eğitim gibi kritik alanlarda faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlar ise kendi özel güvenlik birimleriyle bu mücadelede etkin rol üstlenmeye çalışıyor.
Dijitalleşen dünyada tehlikeler artıyor
Siber saldırıları gerçekleştirmek için bir sunucu ve ağ altyapısı gerekirken, aynı şekilde bunu önleyebilmek için de kusursuz bir bulut tabanlı ağ altyapısına ihtiyaç vardır. Bugün başta e-ticaret olmak üzere üretim, sanayi, otomotiv, endüstri, medya, sağlık, eğitim, enerji, telekomünikasyon gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin tasarımdan Ar-Ge’ye, üretimden lojistiğe kadar her alanda dijitalleşme ihtiyacı bulunuyor. Bunu karşılayabilmek için dijitalleşen şirketler ise aynı oranda daha fazla siber saldırıya maruz kalıyorlar.
Zyxel Networks, şirketlerin ve kurumların siber güvenliğe karşı duyarlı ve koruma sağlayan bulut tabanlı ağ altyapısına kavuşarak saldırılar karşısında daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Aynı zamanda bulut tabanlı ağ altyapısını en üst düzeye çıkararak, kurumların ve şirketlerin kendilerini siber saldırganlara karşı daha hızlı ve etkin şekilde savunmasını da hayata geçiriyor. Araştırmalar siber saldırılara karşı hızlı savunmaya geçmenin zararları en aza indirdiğini göstermektedir. Öte yandan Zyxel Networks, henüz saldırı olmadan her türlü ihtimali göze alarak kurduğu bulut tabanlı ağ altyapısı için koruma önlemlerini almaktadır.
Ürünlerin koruma seviyesi önemli
Ağ güvenliğinin önemin vurgulayan Zyxel Networks, bu noktada WiFi7 gibi günümüzün en hızlı ve en çok ürün bağlanabilen 5G internet dünyasında güvenlik için birçok noktayı Yapay Zeka ile koruma altına alıyor. AI ile Sandboxing’i devreye alan Zyxel Networks, henüz tanımlanmamış tehditlere karşı bulut teknolojilerinden yararlanarak hızlı şekilde yanıt verilmesini sağlıyor. Bunun yanında uygulama trafiğinin optimizasyonu üzerinde ayrıntılı kontrol sağlayarak istenmeyenleri engelliyor. Web güvenliği ve reputation filtresi, sürekli gelişen bulut veri tabanı ile güncellenmektedir. Buluta senkronize kategorilerle IP kontrolünü kapsayan DNS İçerik Filtresi özelliklerini ve Reputation filtrelemeyi sağlamaktadır. Aynı zamanda Zyxel kötü amaçlı yazılım ve en son tehditlere karşı direnç göstererek fidye koruması da sunmaktadır.
Ağ altyapısı iyiyse savunma kuvvetli oluyor
Zyxel Networks’un her zaman siber güvenlik için en uyumlu bulut tabanlı ağ altyapılarını oluşturan markaların başında geldiğini söyleyen Zyxel Networks Türkiye Ülke Müdürü Ömer Faruk Erünsal, “Bulut tabanlı ağ altyapısına sahip olmadan siber güvenliğinizi tam olarak sağlamak mümkün olmayacaktır” dedi. Siber güvenlik için korumaya sahip Wireless’ten Switch’e kadar özel ürünler kullanılması gerektiğini kaydeden Erünsal, “Türkiye en çok siber saldırıya uğrayan ülkelerin başında geliyor. Bunun sebeplerinden biri e-ticaret şirketlerinin sayısının ve trafiğinin artmasıdır. Bir başka neden de Türkiye’nin bölgenin en hareketli ve büyük ekonomik pazarlarından biri olmasıdır. Bu sebeple fidyeden oltalamaya VPN güvenlik duvarını aşmaktan Wireless ve Switch hacklenmesine kadar birçok yöntem kendini gösteriyor. Bunları önlemenin yolu ise güvenlik seviyesi yüksek ürün kullanmaktan geçiyor. Ayrıca, siber güvenlik için bulut tabanlı ağ altyapısının mutlaka en kaliteli ürünlerden oluşması gerekir. Böylece siber güvenlik ekipleri saldırılara karşı daha etkin ve daha hızlı hareket edip, zarar büyümeden veya oluşmadan müdahalede bulunabilirler” diye konuştu.