Kurulduğu günden bu yana gelişen teknolojiyi takip eden ve her geçen gün büyümeyi sürdüren fabrikasını, bu yıl da büyütmeye devam ettiklerini ve üretimi artırmayı öncelikleri hedefleri arasına koyduklarını belirten Bambum Genel Müdürü Selman Yar ile firmanın iç ve dış pazar hedeflerini konuştuk.
Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Bambum’un kuruluş hikâyesi nedir?
Doğal olmayan mutfak gereçlerinde bulunan nikelin canlı gıdalardaki vitamin değerlerine zarar verdiğini biliyorduk. Bu durumdan hareket ederek bambu ağacından bıçak yapabileceğimizi düşündük. Hikâyemiz 11 yıl önce sadece bambu bıçaklar ve kesme tahtalarıyla başladı.
Üretim tesisiniz nerede, üretim rakamlarınızdan bahseder misiniz?
Üretim tesisimiz İstanbul Esenyurt’ta 15 bin metrekarelik alanda. Her ay full doluluk oranıyla 650 bin adet üretim gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ürün gamımıza elektrikli ev aletlerini ekledik. Yaklaşık 150 çeşit ürün ile Türkiye’de ilk defa bambu kaplamalı elektronik ev aletleri yaptık. 2022 yılı içerisinde yine ürün gamımızı genişletmek ve bununla birlikte kalitemizden ödün vermeden ilerlemeye devam etmek istiyoruz. Kurulduğu günden beri gelişen teknolojiyi takip eden ve her geçen gün büyümeyi sürdüren fabrikamızı, 2022 yılı içerisinde de büyütmeye devam etmek ve aylık 650 bin parça olan üretimimizi arttırmak en önemli hedeflerimizden.
Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz? Yeni ülkeler var mı gündemde?
İhracat çalışmalarına yaklaşık 5 yıl önce başladık. Pandemiye kadar 57 ülkede aktif satışımız vardı. Pandemi sürecinde hem bu ülkelerdeki bayi sayılarımız arttı, hem de dört ülke daha eklenerek faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısı 61’e çıktı. Özellikle Çin’de yaşanan tedarik sıkıntısıyla birlikte firmamıza bir talep patlaması oldu. Bu durum da etkisiyle şu anda 70 ülkeye ürün ihraç ediyoruz. Satışlarımız Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle birlikte tüm Avrupa ülkelerini kapsıyor. Bunların dışında Seyşeller, Mauritius, Fildişi Kıyısı, Çeçenya gibi hedeflediğimiz pazarın dışında kalan bazı ülkelere de ihracat yapıyoruz. Sahra altı Afrika önemli ve gelişmekte olan bir pazar. Yakın zamanda ihracata başlayacağımız ülkelerin o bölgeden çıkacağını düşünüyoruz.
Bambudan üretilen mutfak gereçleri sektöründeki büyüklüğünüz nedir?
‘Merdiven altı’ üretim yapılan yerleri göz önünde bulundurmadan belirtecek olursak Türkiye’nin ilk ve tek bambu mutfak gereçleri üreten firmasıyız. Avrupa bazında baktığımızda ise sektörün yüzde 82’lik dilimini Bambum olarak biz oluşturuyoruz.
Zücaciye sektörünü değerlendirir misiniz? Son 2 yılda ne gibi değişimler yaşandı?
Son 2 yılda özellikle salgının etkisiyle birçok sektör zor bir döneme girerken, zücaciye sektöründe büyük bir gerileme yaşanmadı. Aksine pandemi dönemi üretimi de satışları da olumlu yönde etkiledi. Bambu ürünler, Avrupa pazarının Çin’den direkt tedariği tercih ettiği ürünler arasında. Ancak pandemiyle birlikte başlayan sokağa çıkma yasakları, kısa mesailer, konteyner trafiğinin kitlenmesi gibi nedenler, Avrupa’da tanınmaya başlayan Bambum’un adeta patlamasına neden oldu. Avrupalı perakendecilerin gözlerini Çin’den kendi üzerimize çektik ve Türkiye’deki üretimlerimizi hızla artırarak Avrupa pazarını Çinli rakiplerin elinden aldık.
2022’nin ilk 6 ayını değerlendirir misiniz? Yıl sonu büyüme hedefiniz nedir?
Yaklaşık üç yıldır pandemi sebebiyle insanlar daha fazla mutfak ile ilgilendiği için daha çok zücaciye ürünlerine talep oldu. Bizim ürünlerimiz kolay ulaşılabilir ürünler. Talep ile birlikte üretim, üretim ile birlikte de ciromuz arttı. 2021’i yüzde 60 büyümeyle kapatmıştık. Bu bizim için büyük bir başarı olmuştu. 2022’de ise yüzde 50 büyüme hedefi ile yola çıktık. Belirlediğimiz büyüme hedefine ulaşabilmek için çeşitli stratejilerle 2022’ye başladık. Yılın ilk 6 ayına baktığımızda bu hedefimizin ve stratejilerimizin ne kadar gerçekçi olduğunu görebiliyoruz. Çünkü 2022’nin ilk 6 ayında yüzde yüzlük bir büyüme kaydettik. Bu başarımızı yılın kalan kısmında da devam ettirerek 2022’yi hedeflerimizin de üzerinde bir büyümeyle kapatmayı planlıyoruz.