Sanko Enerji’nin ilk kez yayınladığı Sürdürülebilirlik Raporu, Sanko Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Erdem, Sanko Enerji Grubu CEO’su Hakan Yıldırım, Sanko Enerji Grubu CFO’su Evren Sıtkı Güvenç ve Sanko Enerji Sürdürülebilirlik Müdürü Yener Esen’in katıldığı basın sohbet toplantısında basın mensuplarıyla paylaşıldı.
Türkiye’nin son 10 -15 yılda enerjideki megatrendleri en iyi okuyan ve buna en uygun mekanizmaları geliştiren ülkelerden biri olduğuna, bunu da ‘dışarıdan teknoloji ithalatıyla değil kendi imalatını kendisi yaparak gerçekleştirdiğine’ dikkat çeken Yıldırım, Sanko Enerji’nin, 2023-2033 yılları arasında Türkiye’de bataryalı rüzgar, güneş ve jeotermal olmak üzere 1.000 MW daha yenilenebilir enerji kurulumu gerçekleştirme ve yurt dışında da faaliyet gösterme hedeflerini de paylaştı.
“Türk enerji şirketlerinin edindiği tecrübe sınırları aşmalı”
Sanko grubunun 16 yıl önce yalnızca yenilenebilir kaynaklardan üretim yapma ve bunu sürdürülebilir kılma hedefiyle yola çıktığını kaydeden Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, bu yaklaşımı daha yapısal ve organize olmuş biçimde gerçekleştirmek adına bu raporu hazırlamaya karar verdiklerini belirtti. “Yönetim sistemimizi de bu yönde evirelim ve global inisiyatiflerin parçası olalım. Transparan bir şekilde devam edelim istedik” diyen Yıldırım, Türkiye’nin enerji sektörü yaklaşımına dair değerlendirmelerini de aktardı.
Türkiye’nin ülke olarak son 20 senedeki enerji trendlerini çok iyi okuduğunu, buna uygun mekanizmalara geliştirerek yatırımcıları cesaretlendirip teşvik ettiğini vurgulayan Sanko Enerji CEO’su Yıldırım, Türk enerji şirketlerinin de artık edindikleri tecrübelerle sınırları aşması gerektiğinin altını çizdi. Sanko Enerji olarak bugüne kadar 1,7 milyar dolar yatırımla 16 santral ve 1.000 MW’lık kurulu güç gerçekleştirdiklerini, bundan sonraki 10 yılda da büyük bölümü mevcut santrallerdeki hibrit bazlı kapasite artışlarından, 400 MW’lık kısmı da bataryalı RES-GES yatırımlarından gelmek üzere 1.000 MW daha kurulu güç gerçekleştirmek istediklerini açıklayan Hakan Yıldırım, yurt dışındaki yatırım fırsatlarına da baktıklarını dile getirdi.
Sanko Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Erdem, bir soru üzerine yurt dışında da en az Türkiye’deki kadar kurulu güç gerçekleştirme hedefleri olduğunu belirtirken Sanko Enerji Grubu CFO’su Evren Sıtkı Güvenç ise para bulma maliyetinin çok yüksek olduğu bir dönemde olunmasına karşın halen 100 milyon dolarlık bir yatırım süreçlerinin devam ettiğini belirterek sürdürülebilirlik raporu gibi çalışmalar olsun olmasın yenilenebilir enerji yatırımlarının finansman bulmasının diğer kaynaklara göre nispeten daha kolay olduğunu ifade etti.
Raporla ilgili detaylı bilgi veren Sanko Enerji Sürdürülebilirlik Müdürü Yener Esen de şunları kaydetti: Rapor için bir yıldır emek sarf ediyoruz ama altyapı bir yılda olmadı. Biz var olan sistemleri iş yapış yöntemlerimize uygulayarak daha kısa sürede sonuca eriştik. BM’nin çevresel sosyal yönetişimde ortaya koyduğu sürdürülebilirlik amaçları var ve 7. başlık da erişilebilir ve temiz enerjiyi sağlamak açısından bizi doğrudan ilgilendiriyor. Bu raporla bunları analiz etmeye çalıştık, iyileştirmeye açık alanlar var mı yok mu bunları değerlendirip bu raporları bundan sonra da yayınlamaya devam edeceğiz. Rapor çalışmasında ilk yaptığımız iş sektörde faaliyet gösteren diğer firmaların raporlarını da inceleyerek bir boşluk analizi yapmak oldu. Hangi konularda daha aktif olmamız gerektiğini anketlerle ölçümledik. Raporu yazmadan önce kendi şirket bünyemizde bir sistem kurduk. CEO’muzun başkanlığında bir Sürdürülebilirlik komitesi kuruldu ve 4 çalışma grubu oluşturuldu. 2023’ü kendi adımıza bir eğitim yılı olarak belirledik. Sanko Enerji yenilenebilir enerji şirketi olsa da örneğin araç kullanıyoruz ve bu sebeple bu tür emisyonları hesaplamamız gerekiyor. Tabi çok büyük karbon sera gazı emisyonumuz olmayacak ama büyük küçük fark etmeksizin tüm etkileri ortaya koyup bu etkileri azaltacak çalışmaları belirleyeceğiz. Bu yıl eğitim ve veri toplama, 2024 de sera gazı emisyonları ve enerji tüketimi tarafında hedef koyma yılı olacak”.