Business World Global

Platin Bilişim’den Gençlere Siber Güvenlik Eğitimi

Platin Bilişim’den Gençlere Siber Güvenlik Eğitimi
08 Mart 2021 - 12:50

İELEV Okulları ortaokul öğrencileri ile buluşan Platin Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Pınar Bamyacı, gençleri siber tehditlere karşı uyardı. Siber güvenlik konusunda farkındalık eğitimi veren ve internette güvende kalmak için tavsiyelerde bulunan Bamyacı, öğrencilere bilgi teknolojileri alanında kariyer çağrısında da bulundu. 

Siber güvenlik ve veri koruma hizmetleri alanında teknolojik çözümler sunan Platin Bilişim pandemi döneminde sosyal sorumluluk projelerine hız kesmeden devam ediyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile İELEV Okulları ortaokul öğrencileri ile online olarak bir araya gelen Platin Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Pınar Bamyacı, internette güvende kalmanın önemine dikkat çekti. Artan siber saldırılar neticesinde gençleri uyaran Bamyacı, bilgi teknolojileri ve siber güvenlik alanında geleceğin iş kolları hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

İELEV Okulları Eğitim Teknolojileri Yöneticisi Yonca Özgün “Artık dijital bir çağda yaşıyoruz. Okulumuz, bu anlamda çok güçlü bir teknik altyapı ve kadroya sahip. Siber güvenlik alanında öğrencilerin farkındalığının artması bizler çok önemli. Okulumuzda eğitim alan öğrencilerin siber güvenlik konusunda bireysel tedbir almalarının yanı sıra gelişen teknoloji ve yapay zeka alanında ne tür çalışmalar yapabilecekleri konusunda da bilgi sahibi olması önceliklerimiz arasında yer alıyor” dedi.

10-15 yaş aralığındaki 480’e yakın öğrencinin iştirak ettiği eğitimde gençlere; siber güvenliğin önemi, siber zorbalığa karşı dikkat edilmesi gerekenler, siber dünyada karşılaşılabilecekleri tehlikeler ve tehditlere karşı alınabilecek güvenlik önlemleri anlatıldı.

Yeni çağın yıldızı parlayan meslekleri, yapay zeka ve siber güvenlik alanında katılımcıların sorularını da yanıtlayan Bamyacı; 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile kız öğrencilere bilişim teknolojileri alanında eğitim görmeleri için çağrıda bulundu.

“Platin Bilişim olarak sosyal sorumluk projelerinde yer almak, gençlerle buluşmak ve onları yarınlara güvenle hazırlamak önceliklerimiz arasında yer alıyor.” şeklinde konuşan Pınar Bamyacı; “Geçtiğimiz yıl, birçok dijital dönüşüm projesini başarı ile tamamladık. Siber Güvenlik Merkezimiz Fusion SOC gibi yeni iş kollarına yatırım yaptık. Tüm bu çalışmalar bir yana, firmamızın ana misyonlarından biri de genç bilişimcilerin yetişmesine katkı sağlamak. Ülkemizde ve tüm dünyada siber güvenlik alanında yetişmiş iş gücü açığı her geçen gün artıyor. İş dünyası profesyonelleri olarak her fırsatta gençlerimizin yoluna ışık tutmamız gerekiyor. Pandemi sürecinde iş hayatı profesyonelleri kadar öğrencilerimiz de zorlu bir süreçten geçti. Onlara bu dönemde moral olmak, siber güvenlik ve dijitalleşmenin önemine dair gençleri bilinçlendirmek görevlerimizden biri” dedi.

Pandemi nedeniyle evlerde kalan gençlerin sanal dünyada geçirdikleri zamanın arttığına dikkat çeken Bamyacı, siber güvenlik farkındalığını sağlayacak şu bilgileri öğrenciler ile paylaştı;

Güvenlik Yazılımı 

İnternete bağlı tüm cihazlar; modemler, güvenlik kameraları, akıllı televizyonlar, akıllı telefonlar güncel değiller ise tehlikeye neden olabilirler. Belirli zaman aralıklarında ailenizle birlikte güvenlik yazılımlarını güncelleyin. Pandemi süreci ile beraber oltalama vakaları arttı ve fidye yazılımları, mobil cihazlar üzerinde de oldukça yaygın bir hale geldi. Tüm dijital cihazlarınızı proaktif ve güncel bir internet güvenliği yazılımı ile koruduğunuzdan emin olun.

Güçlü ve Farklı Parola Kullanımı

Bütün hesaplarınızda farklı ve güçlü parolalar kullanın. Zor şifre oluşturmak için küçük, büyük, sayı ve özel karakter kullanmaya dikkat edebilirsiniz. Unutmayın ki; şifreniz yıl, isim, tekrarlı sayılar içeriyorsa kolay kırılacaktır. SMS, mail ve bunun gibi yollarla gelen linklere tıklamayın ve bu tür sitelere parolanızı vermeyin.

Dijital Cihazlarınızı Gözünüzün Önünde Tutun

Halka açık alanlarda dizüstü bilgisayarınızı, tablet ve akıllı telefonunuzu kilitlemeden bırakmayın. Dijital aygıtlarınızı, içinde ne olduğu belli olmayan çantalarda taşımaya özen gösterin. Özellikle diz üstü bilgisayarlarınızı arabaların arka koltukları gibi dışarıdan rahatlıkla görünen bölümlerinde bırakmayın.

Halka Açık Wi-Fi Ağlarında Temkinli Davranın

Halka açık Wi-Fi ağlarında tedbiri elden bırakmayın. Alışveriş merkezi, okul ya da cafe gibi yerlerde internet kullanırken çok daha fazla dikkatli olun. Parasal işlemler yapmamaya özen gösterin. Kötü niyetli birçok kişi ile aynı ağı paylaşıyor olabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Cihaz Takip Uygulamaları 

Kayıp ve çalıntı durumlarında cihazınızı takip edebilmek için cihazınıza takip uygulaması yükleyebilirsiniz. Ayrıca, eğer cihazınızdaki dosyalar şifrelenmiş ise, başka biri bilgisayarınıza erişmiş olsa bile, bilgilerinizden herhangi bir fayda elde edemeyecektir. Tabletlerinizdeki önemli kişisel bilgiler içeren dosyaları kilitleyin.

USB Aygıtları Virüse Karşı Kontrol Edin

Ders notlarının kaydedildiği ve paylaşıldığı taşınabilir bellekler, virüslerin yayılmasına neden olabilirler. USB’leri güncel bir virüs tarayıcı ile düzenli olarak tarayın. Haftalarca uğraşıp üzerinde çalıştığınız dönem ödevinizin çöpe gitmesine izin vermeyin.

Oyun İndirirken Dikkat 

En yeni oyunları ücretsiz indirmek cazip olabilir ama bunun önemli bir risk taşıdığını daima hatırlayın.  Popüler oyunların “ücretsiz versiyonlarına” ait direkt bağlantılar ya da torrent dosyaları, genellikle siber korsanlar tarafından yayılan virüslü dosyalara yönlendirme yapabilir.  Yeni yayınlanmış ama kullanılmış oyunları çok daha düşük fiyatlarla satın alabileceğiniz, birçok güvenilir kaynak olduğunu unutmayın.

Siber Zorbalıklara Maruz Kaldığınızda Ailenizden Destek Alın

Dijital hayatınızdaki etkinliklerinizi mümkün olduğu ölçüde ebeveynlerinizle paylaşmaya özen gösterin. Oyunlarınıza ve sosyal medyanıza ebeveynlerinizi dahil edin. Sosyal medyada bir kişi hakkınızda yalanlar yaymak ya da utandırıcı fotoğraflar yayınlamak isteyebilir. Siber zorbalığa maruz kalırsanız, çekinmeden hemen ailenize durumu bildirin.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.