Business World Global

Özgener’den Çin’e “yatırım” daveti.

Özgener’den Çin’e “yatırım” daveti.
11 Aralık 2019 - 9:27

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Çin’in Xi’an kentinde düzenlenen “İpekyolu İş Zirvesi 2019”a TOBB’u temsilen katıldı, Pekin ve Xi’an kentlerinde bir dizi temaslarda bulundu. Çin ziyaretinin çok verimli geçtiğini ifade eden Özgener,  İzmir’in Çin ile yapabileceği işbirliği konularını ele aldıklarını söyledi. TOBB olarak tarihi İpek Yolu’nun canlandırılmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Özgener, Çinli yatırımcıları ülkemize davet ederek “Çin’in Türkiye’deki doğrudan yatırımlarını arttırmasını istiyoruz. Finans, otomobil üretimi, altyapı, 5G iletişim teknolojisi, akıllı şehirler gibi alanlarda Çin ile işbirliklerimizi geliştirebiliriz. İzmir özelinde de özellikle turizm ve Odamızın Girişimcilik ve İnovasyon Projesi kapsamında ortak çalışmalar yapabiliriz” dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in 5-7 Aralık 2019 tarihlerindeki Pekin ve Xi’an ziyaretlerine, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler de eşlik etti. Çin programı kapsamında ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen’i ziyaret eden Özgener, son dönemde önemli ivme kazanan Çin-İzmir ilişkilerine dikkat çekti. Çin’in 2019 yılında İzmir Enternasyonel Fuarı’nda partner ülke olmasının, önümüzdeki dönemde Çin-İzmir ilişkilerine önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirten Özgener, İzmir’deki Çin ilgisini canlı tutmak için çalışacaklarını söyledi. İzmir’den Çin’e gıda ihracatı konusunda yüksek potansiyel bulunduğuna vurgu yapan Özgener “Gerek Odamıza gelen heyetlerden gerekse de Çin’de katıldığımız fuarlardan elde edindiğimiz izlenime göre, Çin’den  gıda özelinde önemli bir talep olduğunu net olarak gözlemledik. Ancak, Çin’e gıda ihracatı konusunda izin süreçleri Çin’in kendine özgü denetim ve piyasa koşulları nedeniyle ağır ilerlemekte. Bu sürecin biran önce çözüme kavuşturulması gerekiyor. Aynı şekilde Çin ile iş yapmak isteyen iş insanlarının vize süreçlerinin kolaylaştırılması da büyük önem taşıyor” dedi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bir süredir Türk-Çin Ticaret Odası kurulmasıyla ilgili çalışmalar sürdürdüğünü de hatırlatan Özgener, “Böyle bir Oda’nın kurulması için işbirliği yapabileceğimiz kurumlar hakkında Sayın Büyükelçimizin görüş ve önerilerine çok önem veriyoruz. Türk-Çin Ticaret Odası’nın kurulması, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri kolaylaştırılmak adına önemli bir misyon üstlenecektir.  Ayrıca, geçtiğimiz günlerde İzmir Ticaret Odası olarak Şangay Teknoloji Transfer Merkezi ile bir iyi niyet protokolü imzaladık. Bu protokol kapsamında, kuracağımız Girişimcilik ve İnovasyon Merkez’lerimize Çin’den önemli firmaların katılımını bekliyoruz” dedi.

Sıcak ve samimi evsahipliği dolayısıyla Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen’e teşekkür eden Özgener, Büyükelçi’yi İzmir’e davet ederek, İzmir’de işadamlarının katılımıyla  Çin konusunda bir  bilgilendirme toplantısı yapılmasının faydalı olacağını ifade etti.

İzmir – Çin Diyaloğu Ticarete Yansımalı

Son dönemde artan ziyaretler ve temaslarla birlikte,  Çin farkındalığının en yüksek olduğu kentler arasında  “İzmir” in de bulunduğunu ifade eden Büyükelçi Abdulkadir Emin Önen ise, giderek artan bu diyaloğun mutlaka ticarete dönüşmesi gerektiğini söyledi. İzmir’in Çin’e olan ilgisinde önemli bir artış kaydedildiğini, aynı şekilde İzmir’in Çin’deki bilinirliğinin de artmaya başladığını belirten Önen “İzmir Ticaret Odası’nın hayata geçireceği İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi projelerinden büyük heyecan duydum. Büyükelçilik olarak,  İzmir’in Çin ile işbirliği yapmak istediği alanlarda tavsiye ve yönlendirmelerde bulunmaktan memnuniyet duyarız” dedi. Çin’deki yapının, her bir eyalet veya şehrin belli bir konuda kendini geliştirmek ve o alanda en iyisi olmak üzere kurgulandığını ifade eden Önen, işbirliği alanları veya sektörlere göre, bölge ve partner seçilebileceğini, bu çerçevede iki kentin de özellikleri gözönüne alındığında İzmir’in Çin’in Chengdu şehriyle işbirliği ilişkileri tesis etmesinin son derece yararlı olacağını ifade etti.

İzmir Ticaret Odası tarafından kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) hakkında da Büyükelçi Önen’e bilgi veren Özgener, Üniversite kapsamında kurulan “İEÜ+KREA Yaratıcı Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin Çin’in Chengdu şehrinde bulunan “Chengdu Creative Center” ile temasa geçtiğini ve iki kurum arasında bir iyi niyet mektubu imzalanması yönünde çalışmaların sürdüğünü belirtti. Chengdu’nun özellikle fuarcılık alanında öne çıkan bir kent olduğunu, yıl içinde çeşitli sektörlerden çok büyük ölçekli fuar organizasyonlarına evsahipliği yaptığını ifade eden Önen de, “Fuarlar Şehri” kimliğiyle öne çıkan İzmir yerel yönetiminin Chengdu’yu ziyaret etmesinin çok faydalı olacağını  belirtti.

Büyükelçi Önen İzmir Ticaret Odası heyetine Çin’deki ticaret fırsatları ve yatırım iklimi hakkında kapsamlı bilgi verdi.

İpek Yolu İş Zirvesi 2019

Pekin temaslarının ardından Çin’in Xi’an kentine geçen İZTO heyeti, burada İpek Yolu Uluslararası Ticaret Odası (SRCIC)  tarafından düzenlenen ve çok sayıda ülke temsilcisinin yer aldığı “İpekyolu İş Zirvesi 2019”a katıldı. TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu temsilen zirveye katılan Özgener, zirvenin ardından SRCIC Başkanı ve Çin Ulusal Halk Kongresi Üyesi Lu Jianzhong ile biraraya geldi. Görüşmede Çin ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin yanı sıra, Türkiye’nin Modern İpek Yolu projesine katkıları ve yapılacak yeni projelerde Çinli firmaların Türkiye’de yatırım alanları ele alındı. Jianzhong’a Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını ileten Özgener, İpekyolu Ticaret Odası’nın çalışmalarını çok başarılı bulduklarını ve TOBB olarak tarihi İpek Yolu’nun canlandırılmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Özgener, “Bu tarihi yol üzerinde konumlanan ülkelerdeki alt yapı yatırımlarının ve ülkeler arasındaki gümrük süreçlerinin basitleştirilmesi ve öngörülebilir olması önem arzetmekte. TOBB’un ülkemizdeki gümrük kapılarının modernize edilmesi için kamu ile birlikte yürüttüğü başarılı bir proje var. Bu model, Çin’den başlayarak, İpek Yolu hattındaki ülkelerde yaygınlaştırılabilir” dedi.

Çin’in Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının arttırılması için Çinli firmalara yatırım daveti de yapan Özgener,  Jianzhong’u 2020 yılında Türkiye’ye davet etti. Özgener “İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük kenti. Birçok alanda Çin ile işbirliği yapma potansiyeline sahip, özellikle turizm alanında önemli bir potansiyeli olan bir şehir. Bu kapsamda Xi’an ve İzmir arasında turizm alanında işbirliği yapabiliriz” diye konuştu.

Türkiye’nin Etkisi Büyük.

Zirveye katılımından dolayı Özgener’e teşekkür eden Lu Jianzhong ise, Çin Devlet Başkanı Xi  Jinping’in insiyatifiyle 2013 yılında ilan edilen “İpek Yolu Projesi”nde hem Avrupa hem de Asya’da önemli bir ülke olan Türkiye’nin etkisinin büyük olduğunu belirtti. Türkiye ve Çin’in tarihten gelen önemli bağlantıları olan iki ülke olduğunu ifade eden Jianzhong, ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını söyledi. Girişimcilik alanında işbirliği yapılmasının da son derece önemli olduğunu vurgulayan Jianzhong, girişimcilerden oluşan 10-20 kişilik heyetlerle İzmir’i ziyaret edebileceklerini, ayrıca turizm alanında da işbirlikleri geliştirebileceklerini ifade etti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.