Efe Gökçe / efe@businessworldglobal.com
OMS Makina, kendi bünyelerinde oluşturduğu Ar-Ge ekibi ile yeni ürün çalışmalarına aktif olarak devam ederken, geliştirdikleri yeni üretim metoduyla çalışmaları eş zamanlı devam ediyor.
Kuruldukları günden bu yana sürekli kapasite ve kalite iyileştirmesi içerisinde olduklarını ve şu an adet bazında tüm dünyadan talepleri karşılar duruma ulaştıklarını paylaşan Kahraman, yeni ve modern üretim tesislerinde üretimlerine devam ettiklerini ve bu yılsonunda da tamamıyla otomasyon üretim sistemi ile yoluna devam edeceklerini ifade etti.
OMS Makina Genel Müdürü Mehmet Kahraman ile Endüstri 5.0 ve yeni yatırım planlarını konuştuk.
Şirketiniz ile ilgili kısaca bahseder misiniz?
OMS Makina, 1968 yılında talaşlı imalat ile sektöre giriş yapmış olup, bugün dorse park ayağı, king pim, konteyner kilidi gibi ürünlerin üretiminde uzmanlaşmıştır. 16.000 m²’lik alanda, araştırma ve geliştirme odaklı faaliyetlerimizle sektörümüze yenilikçi çözümler sunuyor ve Endüstri 5.0’a geçişte öncü olmayı hedefliyoruz.
Yeni sanayi devrimi olarak nitelendirilen Endüstri 5.0 ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Endüstri 5.0, üretimde insan ile robotların iş birliğini en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyor. Özellikle üretimde kişiselleştirilmiş çözümler geliştirirken, yapay zeka ve veri analitiği ile hatasız ve esnek üretim süreçleri yaratmak mümkün oluyor. OMS Makina olarak biz de üretim süreçlerimizde bu teknolojileri entegre etme sürecindeyiz.
Türkiye sizce Endüstri 5.0’a hazır mı? Bu süreçte neler yapılmalı?
Türkiye’nin Endüstri 5.0’a tam olarak hazır olduğunu söylemek zor. Yapay zeka, otomasyon ve dijitalleşme konusunda altyapı geliştirilmesine yönelik yatırımlar artmalı. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu dönüşümü benimsemesi için devlet teşviklerinin artırılması ve nitelikli iş gücüne yönelik eğitimlerin hızlandırılması gerekiyor.
Endüstri 5.0’ın bir diğer önemli bileşeni de sürdürülebilirlik. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Bir aksiyon planınız var mı?
Sürdürülebilirlik, OMS Makina’nın büyüme stratejisinde kritik bir unsurdur. Üretim süreçlerimizde enerji verimliliği sağlamak, atıkları minimize etmek ve yenilenebilir enerji kullanımı gibi aksiyonlar aldık. Gelecekte karbon ayak izimizi daha da azaltmayı ve döngüsel ekonomi modellerine geçişi hızlandırmayı hedefliyoruz.
Önemli bir iş gücüne sahip olan ülkemizde ‘karanlık’ fabrikaların sayısı gittikçe artıyor. Bu dijitalleşme bizi nereye götürecek?
Karanlık fabrikalar, tamamen otomatikleşmiş, insansız üretim tesisleridir. Bu dönüşüm, verimliliği artırırken, insan gücünü daha teknik ve mühendislik gerektiren alanlara kaydırıyor. OMS Makina olarak robotik sistemleri ve yapay zekayı entegre ederek, verimliliği artırırken iş gücümüzü daha stratejik işlere yönlendiriyoruz.
Yapay zekanın Endüstri 5.0’a katkısı büyük. Sanayiciler yeni teknolojilere hızlı uyum sağlıyor mu?
Yapay zeka, veri analitiği ve makine öğrenmesi sayesinde üretim hatlarında daha hızlı karar almayı ve kestirimci bakım süreçlerini yönetmeyi sağlıyor. Türk sanayicileri bu teknolojilere hızla uyum sağlıyor ancak daha geniş çaplı entegrasyon için dijital altyapı ve kültürel adaptasyona ihtiyaç var.
Kendi kendini yönetebilen, denetleyen ve optimize eden otonom sistemler hayatımızı şekillendirmeye başladı. Ar-Ge çalışmalarında da insansız bir sistem mümkün müdür?
Otonom sistemler, Ar-Ge süreçlerinde veri toplama, analiz ve prototip oluşturma aşamalarını optimize edebilir. OMS Makina olarak şu anda otonom sistemleri veri toplama ve analiz süreçlerinde kullanıyoruz ancak tam anlamıyla insansız bir Ar-Ge süreci için yapay zekanın daha da olgunlaşması gerekiyor.
Endüstri 5.0 ile yeni iş alanları ve meslekler ortaya çıkacak mı?
Endüstri 5.0, robotik bakım, yapay zeka mühendisliği ve veri analitiği gibi yeni uzmanlık alanları doğuracak. Bu süreç, daha sofistike becerilere sahip iş gücüne ihtiyaç yaratacak. Biz de bu değişime paralel olarak personelimizi sürekli eğitiyor ve yeni teknolojilere uygun pozisyonlar oluşturuyoruz.
Endüstri 5.0 geleceğin neresinde yer alıyor? Siz kendinizi bu rota içinde görüyor musunuz?
Endüstri 5.0, geleceğin üretim modellerinde insan-robot iş birliğini ve yapay zekanın optimizasyon gücünü birleştiriyor. OMS Makina olarak dijital dönüşüm stratejimiz, bu rotaya tam uyum sağlamak üzere geliştirilmiştir. Hem üretim süreçlerimizde hem de Ar-Ge faaliyetlerimizde Endüstri 5.0’ın sunduğu fırsatları aktif olarak kullanıyoruz.