Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Türkiye’de 13 yıldır faaliyetlerini sürdüren World Medicine yatırımlarıyla dikkat çekiyor.
World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Kalender, “Ana odağımız ilaç üretiminde Türkiye’den Dünya’ya kurduğumuz köprü ile Türkiye’yi ilaç üretim üssü haline getirmek” diyor.
Biraz World Medicine’ın hikayesinden bahseder misiniz?
World Medicine olarak Türkiye’de faaliyetlerimize 2011 yılında başladık. Kurulduğumuz ilk günden bu yana her adımımızı bir sonraki adımımızı dikkatlice hesaplayarak atıyor, yatırımlarımızı, iş planlarımızı ve gelecek hedeflerimizi Türkiye’ye en çok katkı sağlayan ilaç şirketi olma vizyonumuz doğrultusunda şekillendiriyoruz.
Daha sağlıklı bir gelecek oluşturmak için sürdürülebilir kalite standartlarını yenilikçi bakış açımızla birleştiriyoruz. Farklı tıbbi alanlarda 450’den fazla farmakolojik ürünü içeren geniş bir portföye sahibiz. Dünya çapında, ulaşılabilir ve etkili ürünler sunma hedefiyle yatırımlarımızı sürdürüyoruz. İKMİB’in “İhracatın Yıldızları-İlaç İhracatı” kategorisinde 2020 yılı ihracatıyla Türkiye’nin lider şirketi konumuna gelmiştik, 2022 ve 2023 yılı ihracat verilerine göre de “Türkiye’nin ilaç ihracatı şampiyonu” unvanının sahibi olarak zirvedeki yerimizi korumaktayız.
Ana odağımız ilaç üretiminde Türkiye’den Dünya’ya ilaç köprüsü kurarak Türkiye’yi ilaç üretim üssü haline getirmek ve Türkiye’de ürettiğimiz ilacı dünyaya ihraç etmek.
Üretim tesisleri ve toplam yıllık üretim kapasitesi nedir?
Yatırım planlamamızda Türkiye büyük önem taşıyor. Türkiye’deki İstanbul ve Çerkezköy tesislerimiz dışında Romanya ve Cezayir’de de üretim tesislerimiz var. Üretimlerimizi başta Avrupa olmak üzere uluslararası alanda kabul gören standartlara uygun olarak gerçekleştiriyoruz.
Bugün İstanbul üretim tesisimizde yılda 60 milyon kutudan fazla ilaç üretimi yapabiliyoruz. 2021 yılında inşaatını tamamlayarak hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin ve Doğu Avrupa’nın en büyük ilaç üretim tesislerinden biri olan Çerkezköy fabrikamızda ise Non-Steril likit ve yarı katı ürün hatlarımızda yıllık toplam 350 milyon kutu, Steril Likit ve Liyofilize Enjektable Üretim için toplamda 450 milyon kutu, son olarak katı üretim bölümümüzde üretilen tüm ürünler için toplamda yıllık 500 milyon kutu üretim kapasitesine sahibiz. Bu veriler ışığında fabrikamızın toplamda yıllık 1,3 milyar kutu üretim yapabilecek kapasitede olduğunu söyleyebiliriz.
Bunun yanı sıra yaklaşık 1,5 yıl önce temeli atılan 17 bin 582 metrekarelik Çerkezköy ek üretim tesisi ve depo alanı yatırımımız çok kısa zamanda faaliyete geçecek. Ayrıca yine Çerkezköy OSB’de grubumuz çatısı altında hizmet veren bir de boş ampul ve flakon üretimi tesisimiz de bulunuyor.
Toplam potansiyelimizi değerlendirdiğimizde; yurt içi ve yurt dışı tesislerimiz ile birlikte bir yılda toplamda 1,5 milyar kutunun üzerinde ilaç üretimi gerçekleştirebiliyoruz.
Üretimin ne kadarı ihraç ediliyor? Özellikle hangi pazarlar var? 2024 için yeni pazar hedefi nedir?
Türkiye’de ürettiğimiz ilacı dünyaya ihraç etme hedefimiz var. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Şu anda Asya, Afrika, Güneydoğu Asya, Latin Amerika gibi farklı kıtalarda 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. 2024 yılında hedef pazarlarımız arasında başta Avrupa ve daha sonrasında Amerika yer alıyor.
2023 yılı içinde 90,1 milyon kutu ilaç ürettik. Bu üretimin yüzde 70’ini yani 63 milyonu ihraç edilirken, 27,1 milyonu ise Türkiye pazarına sunuldu.
Gündemde yeni yatırım var mı? (Tesis yenileme-kapasite artırma-teknoloji vb.)
Faaliyete başladığımız gün belirlediğimiz World Medicine’i Türkiye’nin ilaç ihracatında zirveye ulaştırma hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bu doğrultuda da Çerkezköy fabrikamıza 155 milyon USD yatırım yaptık. Fabrikamıza yüksek teknolojili makineler, cihazlar, üretim bantları, birçok analizi rahatlıkla yapabilmek için oluşturulan laboratuvarlar dışında enerji verimliliği, yeşil ve çevreye duyarlı uygulamalar gibi birçok alanda ciddi yatırımlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.
Daha önce belirttiğim gibi 2022 yılı sonunda yaklaşık 44 milyon USD yatırımla hayata geçirdiğimiz, Çerkezköy Organize Sanayi’de yer alan depo ve soft jel ek üretim tesisimiz yakın zamanda hizmete girecek.
Ayrıca World Medicine olarak yenilenebilir enerji konusunda da yatırımlarımız bulunuyor. İlerleyen dönemde “Güneş Enerji Santralleri”miz aracılığı ile ilaç üretim tesislerimiz ve genel merkezimizin bütün enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı amaçlıyoruz. World Medicine bünyesinde Konya-Ereğli’de 6 MW, Konya-Yunak’ta 6.8 MW, Karaman’da 4.8 MW ve Nevşehir’de 2.4 MW olmak üzere 4 adet Güneş Enerji Santralimiz bulunuyor. Yeşil enerji yatırımlarımıza yenilerini eklemeye hazırlanıyoruz. İzinlerini aldığımız ve yapımı devam eden yeni GES tesislerimiz toplamda 10 MW daha enerji üretecek.
Konya-Ereğli’de bulunan GES, Şubat 2024’te elektrik üretimine başladı. Konya-Yunak ve Nevşehir-Kozaklı santrallerimiz ise Mayıs 2024’te devreye alındı. Karaman santralimizi ise bu dönemde devreye almayı hedefliyoruz.
Hem gezegenimiz hem de Türkiye için sürdürülebilir yeşil enerji projelerinin tüm sektörlere örnek olacağını düşünüyorum. Biz de çevreye dost, yerli kaynaklardan elde edilebilen sürdürülebilir enerji kaynaklarına yaptığımız yatırımlarla hem doğayı koruyabilecek hem de maliyet politikalarımızda olumlu sonuçlar elde edeceğiz.
World Medicine’in uzun vadeli hedeflerini paylaşır mısınız?
Türkiye’ye yatırım konusunda ısrarcıyız. Türkiye’de “İlaç İhracatı” denildiğinde akla gelen tek marka olmayı, dolayısıyla Türkiye ekonomisine en çok katkı yapan ilaç şirketi haline gelmeyi amaçlıyoruz. Türkiye her zaman ilk odağımızda olmaya da devam edecek.
Sürdürülebilir ve karlı büyüme ile dünyada bulunduğumuz ülkelerde ilk 20 ilaç üreticisi arasında yer almayı hedefliyoruz. Güçlü olduğumuz ilaç pazarlarında ilk 5 içerisinde bulunmak istiyoruz.
Bu hedeflerimize ulaşmak adına teknoloji ve altyapı yatırımlarını hayata geçirdik. Beş yıl içerisinde ulaşmak istediğimiz hedef çok net: Yatırımlarımızı artırıp, gerekli stratejik adımları atarak Türkiye’de ürettiğimiz ilacı dünyaya ihraç etmek ve bu başarının kalıcı olmasını sağlamak.