Business World Global

Hakan Bucak: Akıllı yaşam sunan projelere talep artıyor

Hakan Bucak: Akıllı yaşam sunan projelere talep artıyor
23 Ağustos 2022 - 13:21

Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com

Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, yabancı yatırımcıların Türkiye’deki projeler ilgisinin arttığını ve gelecek dönemde daha büyük ilgi göstereceklerini söyledi.

Türkiye’nin son dönemde yabancı doğrudan yatırım gelirleri içinde istikrarlı olarak en önemli paya sahip unsur haline gelen gayrimenkul alımlarının ağırlığı artmaya devam ediyor. Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak ile yabancı yatırımcıların son durumunu ele aldık.

Gayrimenkul ile vatandaşlık bedelinin 400 bin dolara yükselmesi sektörü nasıl etkiledi?

Yabancı yatırımcıların gayrimenkul satın alma yolu ile Türk vatandaşlığı hakkı elde etmesine ilişkin mevzuatta değişikliğe gidildi ve ilgili alımda 250 bin dolar olan alt limit 400 bin dolara çıkarıldı. Söz konusu artışın Türkiye’ye yönelen yabancı yatırımcı profilinde olumlu yönde değişikliğe neden olmasını beklemekteyiz. Yapılan araştırmalar da vatandaşlık ve ikametgâh programlarında her 50 bin dolarlık bütçe artışının müşteri kalifikasyonunda değişikliğe neden olduğunu gösteriyor.

HEDEF KİTLEDE DEĞİŞİKLİK YAŞANDI

Bununla birlikte vatandaşlık hakkı elde edebilmek için; gayrimenkul satın alımı alt limitinde yaşanan keskin artış, yabancı yatırımcı tarafında kısa süreli talep daralmasına neden olması bekleniyor. 13 Haziran’da yapılan değişikliğin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen şu ana kadarki gözlemimiz talebin devam ettiği; ama hedef kitlede değişiklik yaşandığı yönünde.

Yabancı yatırımcılar en çok hangi lokasyonları tercih ediyor?

Türkiye, güçlü ekonomisi, stratejik konumu ve liberal yatırım ortamı ile yabancı yatırımcının dikkatini çekiyor. Gayrimenkul sektörü açısından bakıldığında ise, bugün 80’den fazla ülke vatandaşı Türkiye’den konut ya da ticari mülk satın alıyor. Irak, İran, Rusya, Almanya, Kazakistan, Afganistan, Ukrayna, Kuveyt, Yemen, İngiltere, Pakistan, Mısır, Filistin, Amerika Birleşik Devletleri, Ürdün, Azerbaycan, Kanada, Lübnan, Sudan ve Çin en çok gayrimenkul alımı yapan ilk 20 ülke durumunda bulunuyor. Yabancı yatırımcılardan başlıcaları olan İngiliz vatandaşları emeklilik planları için Türkiye’yi düşünürken, Çinliler yatırım ve ticaret planları için tercih ediyor. Ruslar hem yatırım hem de yaşam için Türkiye’ye yönelirken, Ortadoğu coğrafyası güvenlik, demokrasi ve dinsel yakınlıktan ötürü tercih ediyor. Yabancı yatırımcının lokasyon olarak ilk tercihi genelde İstanbul oluyor. Onu sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Bursa, Yalova, Sakarya, Samsun ve Trabzon takip ediyor.

Rus ve Ukraynalı yatırımcılardan ilgi var mı?

Rus ve Ukraynalı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi ve yönelimi her zaman vardı. Geçtiğimiz yıllarda, en çok gayrimenkul sattığımız ülke sıralamasında üçüncü ülke Rusya, ilk onda ise Ukrayna yer alıyordu. Günümüzde ise, uluslararası alanda uygulanan yaptırımlar sebebiyle zor duruma düşen Rus ve Ukrayna vatandaşlarının yönlerini Türkiye’ye çevirdiğini görüyoruz.

RUSLARA KONUT SATIŞINDA YÜZDE 186’LIK BİR ARTIŞ YAŞANDI

Türkiye’de yabancılara gayrimenkul satış sıralamasında üçüncü sırada olan Rusya, Nisan ayı itibarıyla İran ve Irak’ı geride bıraktı ve listenin başına geçerken, Ukrayna ise artık listenin beşinci sırasında bulunuyor. Rakamlarla ifade edecek olursak; Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre Ruslara konut satışında yüzde 186’lık bir artış yaşandı, mayısta bu artış yüzde 900’leri aştı. Yani 2021’in Mayıs ayında Ruslar sadece 119 konut satın alırken, 2022’in Mayıs ayında bu rakam 1275’e çıktı. Bununla beraber Ruslar, satın alma tercihleri bakımından deniz kenarındaki konutları, rahat apartman dairelerini ve lüks çatı katlarını tercih ediyor. Tercih ettikleri illerin başında ise Antalya gelmekte onu İstanbul, Muğla ve Mersin takip ediyor.

Halihazırda var olan bu ilginin önümüzde aylarda da artarak devam etmesini bekliyoruz. Son olarak, Rusların Türkiye’yi güvenli bir liman olarak gördüklerinin de altını çizmek isterim.

İstanbul’da hala konut yapımına ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki 10 senede yeni projeler olacak mı?

Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı 800 bin adete yaklaşmış durumda. Sadece İstanbul için bu rakamın 300 bin adet olduğu varsayılıyor. Türkiye’nin en yüksek nüfusa sahip olan ili İstanbul’daki yeni konut talebi birkaç temel nedenden dolayı sürekli artıyor.  Bunlardan birincisi, göç. İstanbul, insanların iş ve eğitim başta olmak üzere istedikleri nitelikle yaşam taleplerine cevap vermesinden ötürü hala en çok göç alan ilimiz durumunda bulunuyor. İkinci neden ise mevcut bina stokunun deprem kuşağında bulunan bir kente uygun özellikte bulunmaması ve bu amaçla başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları.

“DOĞA DOSTU OLAN AKILLI YAŞAM VE İŞ ALANLARI SUNAN PROJELERE TALEP ARTIYOR”

Ancak yeni bina talebine cevap oluştururken dünyadaki yeni yönelimin de dikkate alınması son derece önemli. Bildiğiniz üzere Avrupa Birliği tarafından iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri ile mücadele için Yeşil Mutabakat eylem planı oluşturuldu. Hayatın her alanında sürdürülebilirlik politikalarına yön veren bu mutabakat aynı zamanda Avrupa merkezli yeni bir ekonomik model ve Eko-kent anlayışı yaratıyor. Bu anlayış sokaktan konuta, parktan yeşil alana, ulaşımda kullanılan araçların yapısından yolların dokusuna kadar her şeyi belirliyor. Bütün bu yaklaşım aslında yapılacak olan gayrimenkul projelerine şekil veriyor.

Doğa dostu olan akıllı yaşam ve iş alanları sunan projelere talep artıyor. Dünyanın önemli finans kentlerinden biri olma yolunda ilerleyen İstanbul’un da bunun dışında kalması beklenemez. İstanbul’un, artan talebe cevap verebilmesi, depreme dayanıklı bir kent dokusu yakalaması, çevre dostu bir finans ve kültür merkezi olabilmesi için tüm paydaşların eko-kent anlayışını hızlıca bir politikaya oturtup uygulamaya koyması gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda geliştirilecek gayrimenkul projelerinde bu anlayışı sıkça göreceğimize inanıyorum.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.