Dünya Reklam Araştırma Merkezi olan WARC’ın tahminlerine göre büyüklüğü 2023’te, 122 milyar dolara ulaşacak olan perakende medya, dijital reklamcılığın 3’üncü dalgası haline geldi. Yerli reklam teknolojileri girişimi olan GoWit de markaların ihtiyaçlarına özel çözümler sunarak, perakende medya alanında güçlü, dinamik ve farklı bir etki yaratmayı hedefliyor. Kurulduğu 2019’dan bu yana bu yana en az 3 kat büyüme gösteren şirketin beş sene içerisindeki hedefi, Avrupa’da ve Latin Amerika’da perakende medya pazarının en az yüzde 20’lik bir kısmında kontrol sahibi olabilmek.
Kişisel reklamlar ve çok kanallı müşteri erişimi üzerine geliştirdiği çözümlerle, reklamverenlere kapsamlı bir reklam platformu sağlayan GoWit, tüm dünyada hızla gelişen ve değişen dijital reklamcılık sektörüne yeni bir soluk getiriyor. 2019 yılında Enes Dabanlıoğlu, Şeref Yarar ve Emrah Adsan tarafından kurulan GoWit, online platformlarında gelişen müşteri potansiyelini değerlendirme ihtiyaçlarını karşılamak ve gitgide gelişen e-ticaret ekosisteminde reklam yerleşimlerinden yeni bir gelir kaynağı sağlamak isteyen pazaryerlerine ve perakende şirketlerine ulaşma misyonunda aktif olarak çalışmalarına ve iş birliklerine devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde aralarında Esas Ventures, Alarko Ventures, APY Ventures ve Mindvest GSYF’nin dahil olduğu bir yatırım turundan 1 milyon dolarlık yatırım aldıklarını belirten GoWit Kurucu Ortağı ve CEO’su Emrah Adsan, şirketin 2019 yılından bu yana en az 3 kat büyüme gösterdiğini belirtti. Yatırım almadan kendi öz sermayeleri ile şirketi bu noktalara getirdiklerini söyleyen Adsan sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikli hedefimiz Avrupa ve Latin Amerika pazarına açılmak olacak. Yeni almış olduğumuz yatırımı da büyük ölçüde Avrupa’da ve Latin Amerika’da büyümek için kullanacağız. Yaklaşık 5 sene içerisinde, bahsettiğim bölgelerde perakende medya pazarının en az yüzde 20’lik bir kısmında kontrol sahibi olmayı hedefliyoruz. Pazarda böyle bir büyüme sağlamamız, 1 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaşmamız için yeterli olacaktır. Bu 5 sene için bir diğer hedefimiz ise Asya Pasifik pazarına açılmak olacak.”
Dijital reklam gelirlerinin yüzde 18’ini temsil ediyor
Geçtiğimiz yıl RMA (Retail Media Ads – Perakende Medya Reklamları) platformunu piyasaya süren GoWit, pazaryerleri reklam alanlarında markaların farklı kanallarda gösterilebilen reklam formatları, etkili kitle hedeflemeleri ile marka bilinirliğini, satışları ve genel reklam dönüşümlerini arttırıyor.Global perakende medya sektörü hakkında açıklamalarda bulunan Emrah Adsan, “Günümüzde toplam dijital reklam gelirlerinin yüzde 18’ini temsil eden perakende medya, perakendecilere ve pazar yerlerine müşteri trafiğini satışa dönüştürme, reklamverenlere ise marka bilinirliğini ve satışlarını artırma fırsatı sunuyor” dedi. Forbes’un yaptığı araştırmada markaların yüzde 74’ünün perakende medya reklamlarına şimdiden büyük bir bütçe ayırdığına dikkat çeken Adsan, “Özellikle CPG (Paketlenmiş Tüketici Ürünleri) şirketlerinin yüzde 81’inin perakende medya yatırımlarını artırmayı ve bu alanda daha fazla harcama yapmayı hedeflediğini” belirtti. Adsan, “Daha çok marka ve işletmenin de bu alanda yatırımlarının artması ile perakende medyanın dijital pazarlama ve reklamcılık içindeki rolünün önümüzdeki yıllarda daha da artacağını düşünüyoruz. Biz de GoWit olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana, reklamcılık ekosistemini değiştirmeye ve daha demokratik bir hale getirmeye odaklanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Perakende medya 110,7 milyar dolara ulaştı
Müşteriye doğru kanalda, doğru zamanda ulaşmanın en etkili yolu olan perakende medya, geçtiğimiz sene 110,7 milyar dolara ulaşarak dijital reklamcılığın en hızlı büyüyen kolu olmayı başardı. Üstelik, çerezlerin kaldırılmasının ardından perakende medyaya olan ilginin daha da artması bekleniyor. Buna bağlı olarak GroupM, önümüzdeki 5 yıl içerisinde perakende medya hacminin yüzde 60 oranında artarak 160 milyar dolara ulaşmasını öngörüyor. IAB Avrupa ise reklamverenlerin 2026 yılına kadar perakende medyaya 28,9 milyar avroyu aşkın harcama yapacağını tahmin ediyor.