Business World Global

e-Dönüşüm sektörü 2020’ye büyüyerek başladı.

e-Dönüşüm sektörü 2020’ye büyüyerek başladı.
17 Ocak 2020 - 11:46

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 19 Ekim’de yayımlanan tebliğ ile yıllık cirosu 5 milyon TL’nin üzerinde olan tüm şirketlerin e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter ve e-İrsaliye uygulamasına geçiş süreci başladı. e-Fatura’yı gönüllü veya zorunlu kullananların e-Arşiv Fatura’ya geçişi için son tarih 1 Ocak 2020 olarak belirlenince 2019’un son çeyreğinde geçiş yoğunluğu zirveye ulaştı. Digital Planet Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, taleplerin 31 Aralık akşamı geç saatlere kadar devam ettiğini söyledi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 2019 Ekim ayında e-Dönüşüm sürecindeki zorunluluk kapsamını yayımladığı tebliğ ardından şirketler dijitalleşme çalışmalarında yoğun bir geçiş süreci yaşıyor. Digital Planet Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, tebliğ ile birlikte şirketlerin dijitalleşme sürecinin 2019 yılının sonunda hızlandığını, 31 Aralık 2019 geç saatlere kadar geçiş talebi aldıklarını ve sürecin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 2019 Ekim ayında e-Dönüşüm sürecindeki zorunluluk kapsamını yayımladığı tebliğ ardından şirketler dijitalleşme çalışmalarında yoğun bir geçiş süreci yaşıyor. Digital Planet Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, tebliğ ile birlikte şirketlerin dijitalleşme sürecinin 2019 yılının sonunda hızlandığını, 31 Aralık 2019 geç saatlere kadar geçiş talebi aldıklarını ve sürecin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Yoğun geçiş talebi alıyoruz

2019’un son 3 ayını değerlendiren Adnan Vural; “Aralık ayında çok ciddi bir hareketlilik yaşadık. Son 3 ayda e-Fatura müşteri sayımızda yüzde 40 oranında artış ile tekil müşteri sayımız 17 binin üzerine çıktı. Aralık ayında 4 bin yeni e-Fatura müşterisi ile çalışmaya başladık, yılbaşı akşamında geç saatlere kadar geçiş yapmak isteyen müşterilerden çağrı merkezimize kayıt talepleri geldi. Yoğun geçiş sürecinde yüzde 99 müşteri memnuniyetiyle hizmet veren bir marka olarak hem mevcut müşterilere hem de yeni geçiş yapmak isteyen müşterilere aynı şekilde kesintisiz hizmet verebilmek amacıyla çağrı merkezimizde çalışan sayımızı da arttırdık. Ayrıca bu süreçte servis sağlayıcı hizmet kalitesinin ve fatura verilerinin önemi ile güvenliği mesajlarımızın da ciddi ölçüde dikkate alındığını memnuniyetle görüyoruz.” dedi.

Vural sözlerini şöyle sürdürdü; “Son çeyrekte portföyümüze eklediğimiz müşterileri sektör bazında değerlendirecek olursak; perakende, gıda (meyve-sebze komisyonculuğu), e-Ticaret, lojistik, enerji, sağlık, turizm, eğitim ve bilişim başta olmak üzere her sektörden çok geniş bir yelpazede yeni müşteri kazanımı elde ettiğimizi söyleyebilirim. 2018’de 82 bin olan e-Fatura mükellef sayısı bugün 197 bine ulaştı. Bunların 17 bini kamu kurumu. Geriye kalan 180 bin mükellefin 140 bini zorunlu veya 2020 öncesinde e-Arşiv Fatura kullanmak için gönüllü geçen firmalar. 40 bin mükellef kağıt faturaya getirilen günlük 5 bin / 30 bin limiti nedeniyle 1 Ocak itibariyle geçiş yapan firmalar. Şu anda ise her gün ortalama 1.500 firma bu listeye ekleniyor.

İlave olarak 1 Temmuz 2020’de e-Fatura zorunluluk limiti 5 Milyon TL’ye düşen mükellefler de sisteme dâhil olduğunda güncel rakamlara ilave olarak 60-80 bin mükellefin daha ekleneceğini öngörüyoruz. 2020 yılı sonuna gelindiğinde ise e-Fatura kullanıcı sayısının 300 bin mükellefe ulaşılacağı tahmin ediliyor.”

Sistemlerimizden geçen e-Fatura adedi 7.3 milyarı aştı

12 binin üzerinde çalıştığı firma için yıllık 1 milyar adet fatura hacmi ile 2008 yılından tebliğin yayımlanmasına kadar olan sürece kadar 6 milyar adet fatura kestiklerini belirten Vural; “Tabii bu geçtiğimiz 3 aylık süreçte müşteri sayımızda olduğu gibi kestiğimiz e-Fatura adedinde yüzde 30’luk bir artış gerçekleşti. Böylece 1.3 milyar adet artış gösteren e-Fatura adedimiz 7.3 milyar adete yükseldi. 1 Temmuz 2020 e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına geçişte son tarih olduğu için Mayıs ve Haziran ayları asıl yoğun geçişlerin yaşanacağı zamanlar olacak. Hem müşteri sayımızda hem de keseceğimiz e-Fatura adedinde ciddi yükselmeler beklediğimiz o dönem için hazırlıklarımızı son hızla sürdürüyoruz. Bugün, e-Fatura kullanıcılarının yüzde 10’u bizi tercih ediyor ve Türkiye’de gerçekleşen aylık e-Fatura hacminin yaklaşık yüzde 30’unu, e-Arşiv Fatura hacminin ise yüzde 70’ini yine biz yönetiyoruz. 2020 yılını yüzde 45-50’nin üzerinde bir büyüme ile tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor

Digital Planet Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, teknoloji alanında yaşanan inovasyona daha kolay adapte olabilmek ve müşterilerine kesintisiz hizmet sunabilmek amacıyla Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaştıklarını söyledi. Vural sözlerine şöyle devam etti; “Kuruluşumuzdan bugüne kadar ülkemizin yerli ve milli yazılımlarının geliştirilmesine yönelik politikalarını, kendi öz kaynaklarımızla dünya çapında teknolojiler ve yazılımlar üretmek için kullanarak çalışmalarımızı güçlü bir şekilde sürdürüyoruz. Bu yönde yürüttüğümüz Ar-Ge faaliyetlerimiz ve milli yatırımlarımız neticesinde e-Dönüşüm ürünlerimizden e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter, e-İrsaliye ile doküman arşivleme ve sıkıştırma ürünümüz olan NetVault ile yerli malı belgesi aldık. Geçtiğimiz sene itibariyle yeni alt yapı geliştirme projemiz Tetra’nın Ar-Ge çalışmalarına başladık. Bu kapsamda, en yeni teknoloji ve yazılımları kullanarak, Türkiye dahil bir ülkenin tüm e-Dönüşüm’ünü tek başına çalıştırabilecek, bünyemizde yer alan ekiplerin dışında 12 kişilik yeni bir mühendis ekibiyle beraber geliştirdiğimiz projemizin pilot geçişlerine 2020 yılının ilk yarısında başlamış olmayı hedefliyoruz.’’

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.