Business World Global

Dünyanın her yerine ihracat yapan birlik: İDDMİB

Dünyanın her yerine ihracat yapan birlik: İDDMİB
05 Temmuz 2022 - 15:41

Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB)Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, yeni dönem hedeflerini ve ihracat çalışmalarını Business World Global’e anlattı.

İDDMİB’in 2022 ilk çeyrek ihracat rakamları nelerdir?

Demir ve demir dışı metaller sektörü 2022 Ocak-Mart döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 48,2 artış ile 3,81 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Aylar bazında bakarsak; Ocak ayında 1,12 milyar dolar, Şubat ayında 1,24 milyar dolar, Mart ayında ise 1,47 milyar dolarlık ihracata imza attığımızı söyleyebiliriz.

İDDMİB üyesi firmaların sektördeki istihdam rakamları nedir?

İDDMİB’in 8.000 üyesinin yaklaşık 500 bini aşkın çalışanı olduğunu söyleyebiliriz.

İDDMİB’in Türk ekonomisine katkılarını nasıl ifade edersiniz?

Demir ve demir dışı sektörü olarak mayıs ayında 2021 yılının mayıs ayına kıyasla yüzde 24,9 artışla 1,19 milyar dolarlık ihracata ulaştık. Ocak-mayıs döneminde ise sektörümüz 6,58 milyar dolar ihracat ile genel ihracattan yüzde 6,4 pay almış ve sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 5. sektör olmuştur.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) olarak kısaca sektörümüzün temsiliyet gücünü artırıp gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle üyelerimizin önünü açtığımızı belirterek ekonomimize katkı sunduğumuzu ifade edebiliriz.

Geniş olarak bahsetmek gerekirse İDDMİB, iştigal alanı altına giren Alüminyum, Bakır, Döküm, Ev ve Mutfak Eşyaları, Endüstriyel Mutfak, Yapı Malzemeleri, Metal Hırdavat, Metal Ambalaj ve Kaynak Malzemeleri gibi sektörlerde ihracatın artırılması için çalışmalar yürüten bir birlik olup T.C. Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir. Alt sektörlerimizle ilgili yaptığımız çalışmalarımızı kısaca; dünyanın önde gelen sektörel fuarlarına milli katılım organizasyonları düzenlenmesi, Ticaret/ Alım Heyetleri ve pazar araştırmaları yapmak, firmalarımızın dış pazarlara dönük olarak ihtiyaç duydukları eğitimleri vermek, AR-GE Proje Pazarı ve tasarım yarışmaları düzenleyerek sanayici-akademisyen-öğrenci ve girişimcileri yenilikçi ve ilerici projelerde buluşturmak, sektörümüze yeni değerler kazandırılmasını sağlamak, üyelerimize sektörel ve ülke bazlı raporlar hazırlamak, sektörel UR-GE projeleri ve toplantılar düzenlemek olarak sıralayabiliriz.

Ayrıca, sektörümüzde yaşanan sorunlar, öneriler ve çözümler için ilgili alanda önde gelen firma ve derneklerden katılımcılar ile Yönetim Kurulu Üyelerimizin başkanlığında toplantılar ve çalıştaylar düzenleyerek, değerlendirmelerin yapılmasını sağlıyoruz. Bunların yanı sıra yeni gelişmelerden üyelerimizi haberdar edebilmek adına alanında uzman kişiler ile seminer ve eğitimler düzenliyor ve gerekirse ilgili konularda tanıtım ve bilgilendirme broşürü, dergi ve kataloglar hazırlıyoruz.

En çok ihracat yaptığınız ülkeler hangileri? Hedeflerinizdeki yeni pazarları da açıklar mısınız?

Demir ve demir dışı metaller sektörünün ana ihraç pazarı Avrupa olsa da dünyanın her noktasına ihracat yapan bir sektörüz. İhracat yapmadığımız belki çok küçük birkaç ada ülkesi dışında toplam 209 ülkeye ulaşmış durumdayız. ABD, Hindistan, Meksika, Çin ve Rusya’nın yanında Afrika’ya da özel bir önem veriyoruz. Afrika’da yeni bir hayatın kurulduğunu ve Türk ihracatçıları olarak bu pazarda mutlaka yer alınması gerektiğini düşünüyoruz. Orta ve Güney

Amerika’ya ihracatta Türkiye genelinde olduğu gibi sektörümüz de önemli artış yakaladı. Orta ve Güney Amerika radarımızda olan, sıklıkla ikili iş görüşmeleri gibi etkinlikler düzenlediğimiz, etkin olduğumuz bir bölge.

Elbette Avrupa Birliği ve ABD bizim için her zaman önemli ve etkinlik planlamaları yapmaya devam edeceğimiz pazarlar olacak. Klasik pazarlarımız olan bu bölgeler hala çok büyük potansiyel barındırıyor.

2022 yılı hedeflerinizden bahseder misiniz?

Demir ve demir dışı metaller sektörü olarak 2023 yılı için sektör ihracat hedefimizi 20 milyar dolar olarak belirledik.

Türkiye olarak Yeşil Dönüşüm’e ne kadar zamanda hazır oluruz? İDDMİB bu konuda kendini nerede görüyor?

Yeşil Dönüşüm deyince şu an gündemde Avrupa’yı iklim nötr bir kıta haline getirmeyi ve sürdürülebilir bir AB ekonomisi sağlamayı hedefleyen Avrupa Yeşil Mutabakatı akla geliyor.  Avrupa Yeşil Mutabakatı Türkiye’deki tüm sektörler gibi bizi de yakından ilgilendiriyor. Yeşil Mutabakat konusu çokça dillendiriliyor ama neler yapılması gerektiği firmalarca çok da iyi bilinmiyor. Bu sebeple kısa sürede hazır olabileceğimizi düşünmüyorum ama birlikler olarak bu bilincin kazandırılması konusunu önceliklendirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İDDMİB olarak bu kapsamda üyelerimize yönelik eğitim ve bilgilendirme seminerleri düzenliyor, sık sık sorularına yanıt bulacakları platformlar yaratıyoruz. Webinarlar düzenleyerek üyelerimizi en doğru şekilde yönlendirmeye çalışıyoruz.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.