Umut Çelik / [email protected]
Doğuş Teknoloji, sürdürülebilirlik çatısı altında yaptığı ve 5 alana odaklandığı çalışmalarıyla teknoloji sektörüne dikkat çekiyor.
Doğuş Teknoloji sürdürülebilirlik konusundaki taahhüdünü bir adım ileriye taşıyarak, sürdürülebilirlik çalışmalarını ve gelecekteki hedeflerini paylaştığı 2022 Sürdürülebilirlik Raporunu yayınladı
2020 yılında, tamamı gönüllülerden oluşan Sürdürülebilirlik İnisiyatifi ile Doğuş Teknoloji, global düşünceyi benimseyerek yerel eylemler gerçekleştiren “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” doğrultusunda 5 odak alanı belirledi.
“Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından” 5’ini odağına almış olan Doğuş Teknoloji; toplumsal cinsiyet eşitliği, sorumlu üretim ve tüketim, nitelikli eğitim, iklim eylemi, sanayi, yenilikçilik ve alt yapı konularında çalışmalarını sürdürüyor.
Bu doğrultuda Doğuş Teknoloji ilk olarak, sürdürülebilirlik yönetim modelini uygulamaya aldı. Bu model, sürdürülebilirlik hedeflerini şirketin iş stratejisiyle bütünleştirmeyi ve sürekli iyileştirmeyi hedefliyor. Kurgulamış olduğu geniş katılımlı iletişim süreci ile paydaşlarla etkileşim artırıyor, sürdürülebilirlik hedeflerini ve ilerlemelerini paydaşlarıyla aktif bir şekilde paylaşmayı taahhüt ediyor. Sürdürülebilirlik performansını ve hedeflerini detaylı bir şekilde analiz eden sürdürülebilirlik gelişim raporunu da yayınlayan şirket, web sitesinde sürdürülebilirlik hedefleri, projeleri ve paydaşlara yönelik bilgilendirici içerikler de sunuyor.
Yenilikçi Bakış Açısı
Doğuş Teknoloji sürdürülebilirlik çalışmaları, kültürünün merkezinde yer alan “yenilikçilik” bakış açısıyla şekilleniyor. Bunun yanında iş ortaklarıyla birlikte sürdürülebilirlik odaklı projeler geliştirerek sektördeki en iyi uygulamaları paylaşmayı hedefliyor.
Doğuş Teknoloji sürdürülebilirlik raporu, sürdürülebilirlik alanındaki taahhüdünü ve gelecekteki hedeflerini duyururken, sürdürülebilirlik çalışmalarını sürekli olarak iyileştirmeye ve paydaşlarıyla iş birliği yapmaya devam edeceğini de vurguluyor.
“Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz”
Rapora ilişkin Doğuş Teknoloji’nin Teknoloji Operasyonları ve Siber Güvenlikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik İnsiyatif Lideri Eray Gözener yaptığı açıklamada, sürdürülebilirliğin önemine vurgu yaparak, şirketin toplumsal gelişime katkı sağlama amacıyla gelişen teknoloji ve teknoloji entegrasyonu konusundaki vizyonunu paylaştı. Gözener, “Başarılı ve iklim odaklı küresel politikaların hız kazandığı günümüzde, teknolojik dönüşümün yanı sıra riskleri doğru şekilde yöneterek küresel düzeydeki rekabetçiliğimizi mutlaka artırmamız gerekiyor” dedi. Eray Gözener, sürdürülebilirlik projelerine ilişkin ek değerlendirmelerde de bulundu. Genel Müdürlük binasında elektronik atıkların toplanıp bağışlanmasına yönelik TÜBİSAD ile iş birliği yaptıklarını ayrıca, Green IT olma hedefiyle 2022 yılında Doğuş Otomotiv’in yatırım yaptığı güneş enerji panelleri ile Şekerpınar Veri Merkezi’nin enerji dönüşümünü gerçekleştirdiklerini ve veri merkezinin elektriğinin tamamını güneş enerji panellerinden sağladıklarını belirtti. Bu alanda çalışma yapan tek teknoloji şirketi olmaktan mutluluk duyduğunu da ekleyerek, çalışanların farkındalığını artırmak için kurumsal sürdürülebilirlik eğitimleri ve farkındalık çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Gözener şunları söyledi:
“Doğuş Teknoloji olarak 2022 yılında sürdürülebilirlik adına büyük bir ilerleme kaydettik. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı ve elde ettiğimiz sonuçları paylaşmak amacıyla 2022 yılında ilk Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayınladık. Bu rapor, gelecekteki hedeflerimizi ve taahhütlerimizi de kamuoyuyla paylaşmamızı sağlıyor.
2022 yılında sürdürülebilirlik çalışmalarımızı daha da genişletmek için birçok adım attık. Enerji tüketimimiz konusunda önemli bir ilerleme kaydederek, güneş enerjisi kullanımını artırdık. Bir kez daha altını çizerek söyleyeceğim Şekerpınar Veri Merkezi’mizdeki güneş enerji panelleri sayesinde, yaklaşık olarak ayda 160 bin kWh saat elektrik tüketimimizi yenilenebilir enerjiden karşılamayı başardık.
Gençlere eşit fırsatlar sunma amacıyla hayata geçirdiğimiz Geleceğe Giriş Genç Yetenek Programı’mızda 7. yıla ulaştık ve bu yıl rekor başvuruya ulaşarak 10.000+ başvuru aldık. Okul ve bölüm bağımsız, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite öğrencilerini kapsayan, kısa ve uzun dönem staj imkânı sağlayan programımızla Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın Nitelikli Eğitim odak alanına katkıda bulunmak önceliğimiz.
Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da sürdürülebilirlik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Enerji tüketimi konusunda da önemli adımlar atıyoruz. Veri çöplüğü oluşumuna dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmak için geçtiğimiz aylarda grup içerisinde “Dijital Detoks” programı başlattık. Dijital verilerin zamanla çöp haline gelerek enerji tüketimine ve karbon ayak izi oluşumuna neden olduğu gerçeğine dikkat çekerek bilinçli kullanımı teşvik ettik.
Doğuş Teknoloji olarak, sürdürülebilirlik alanındaki taahhütlerimizi ve gelecekteki hedeflerimizi paydaşlarımızla iş birliği içinde gerçekleştirmeye devam ediyoruz. “Sürdürülebilirlik” değerini benimseyen teknoloji şirketlerinden biri olmaktan gurur duyuyoruz. Bu çerçevede, İklim Eylemi odak alanının çevresel boyutunun yanı sıra finansal boyutta da şirketleri etkilediğinin farkındayız. Bu sebeple, karbon ayak izimizi ölçme çalışmalarına başlamayı hedefliyoruz. 2023 yılında en önemli odak noktamız ise “İş’te Eşitlik” olacak. Kadın çalışanların sayısının az olduğu sektörümüzde güçlü adımlar atarak, “İş’te Eşit Kadın” sertifikası almayı hedefliyoruz. Bu çalışmaların sektöre de pek çok olumlu etkisi olacağına inanıyoruz.