Business World Global

Derya Türker: Türkiye, kripto parada küresel merkez olmalı

Derya Türker: Türkiye, kripto parada küresel merkez olmalı
09 Kasım 2022 - 10:57

The Steve Group CEO’su Derya Türker, Türkiye’de her sektör ve her çalışanın şu anda bir şekilde kripto para dünyası ile ilgili olduğunu söyledi.

Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com

Türkiye’de blockchain teknolojisinin gelişimine yaptığı katkı ile adından sıkça bahsettiren The Steve Group CEO’su Derya Türker, The Steve Group ile ilgili güncel bilgilerin yanı sıra, Türkiye çözüm ortağı olduğu dünyanın en büyük stabil coin’i olan Tether’in dünya ekonomisi üzerindeki yeri ve önemini konuştuk.

-Siz Türkiye’nin kripto para alanında küresel bir merkez olmasını hedefleyen bir grupsunuz. Eğitimleri ücretsiz sağlamanız çok dikkat çekiyor. Neden böyle bir yolu seçtiniz?

Biz bu kararı aldığımızda eğitim veren birçok kurum ve eğitmen vardı. Her biri kendi alanında oldukça kıymetli insanlar. Ancak biz burada bir sorun gördük. Küçük yatırımcının zaten yatırım yaptığı çok küçük bir birikimi var. Bunun büyük bir kısmını eğitime ayırması çok mümkün görünmüyordu. Oysa bu piyasa, volatil yapısından ötürü eğitimsiz ciddi kayıplar yaşatabilir. Buna istinaden tüm ekibimiz toplanarak buna bir çözüm bulmak istedik ve aldığımız eğitim sponsorluklarına karşılık eğitimleri kullanıcılara ücretsiz sunduk.

-Kaç kişi eğitimlerinizden yararlandı bugüne dek? O kişilerin kariyer planlamasıyla ilgili geri dönüşler alıyor musunuz? Örnekler verebilir misiniz?

Steve Academy YouTube Kanalı’na eğitimleri aktarmadan önce 50.000 kişinin üzerine çıkmıştık. Artık bu noktadan sonra eğitimleri kayıt şartı aranmadan kullanıcılara sunmak bize daha uygun bir aksiyon olarak göründü. Çünkü Türkiye’de her sektör, her çalışan şu anda bir şekilde kripto para dünyası ile ilgili. Bu noktada ne kadar çok kişi bu eğitimleri izlerse o kadar iyi olur diye düşündük.

-Lugano Bitcoin’i günlük yaşama dahil eden adımlar attı. Hatta Ekim ayında bir eğitime ev sahipliği yapacak. Türkiye’den bir şehir bu konunun ne kadar uzağında?

Bildiğiniz gibi biz Türkiye’de Tether ve Bitfinex’in stratejik çözüm ortağıyız. Buna istinaden Lugano’da yaşanan sürecin birebir içinde ve aktif olarak yer alıyoruz. İsviçre zaten günümüzde para ile özdeşleşmiş bir ülke. Tether burada çok önemli bir adım atarak Lugano şehrinde vergi ödemelerinden, özel sektöre kadar Tether, Bitcoin ve LVNA’nın ödeme aracı olarak kullanılmasının adımlarını attı.

Türkiye maalesef biraz uzağında. Kitleler kripto paraya ilgi duysa da bu alanı maalesef kısa vadede köşeyi dönme aracı olarak görüyorlar. Oysa bitcoin ve blockchain teknolojisi bunların çok çok fazlası. Bunları iyi anlamamız ve anlatmamız gerekiyor. Ancak bu alan şu anda maalesef devletlerin hem içinde olmak istediği, hem de uzaktan seyretmek zorunda kaldığı bir konu. Çünkü çok yeni.

-Türkiye’de kripto alanında bir düzenleme gerekli mi? Düzenleme sonrası nasıl adımlar atılmalı?

Sadece Türkiye değil, tüm dünya kripto para sektörünü nasıl regüle edileceğini tartışıyor. Çünkü 15 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bu noktada ilk olarak kripto para borsaları regüle edilmeli. Kullanıcılar risklerini iyi bilmeli ve buna göre hareket etmeli. Sonrasında kullanıcılara özel detaylandırmalar yapılabilir. Bunlar yapılırken bu teknolojinin getirdiği özgürlükler asla kısıtlanmamalı.

 

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.