Business World Global

Biotrend Enerji, yurt içi ve yurt dışında büyümeyi hedefliyor

Biotrend Enerji, yurt içi ve yurt dışında büyümeyi hedefliyor
16 Aralık 2022 - 14:58

Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com

Doğanlar Holding’in enerji şirketi Biotrend Enerji, mevcut tesislerinde hibrit sistemler ile GES çalışmaları yanı sıra 2023 yılında, karbon piyasaları ve sürdürülebilirlik konularında yoğunlaşacak.

Alternatif enerji üretimi konusunda yatırımlar yapma misyonunun yanı sıra, teknolojik olarak üretim ve uygulama merkezi olma hedefiyle 2017 yılında kurulan Doğanlar Holding iştiraki Biotrend Enerji, toplam 6 bölgede, 11 ilde, 18 tesiste çöpleri elektriğe dönüştürerek, yüz binlerce hanenin enerji ihtiyacını karşılıyor. Biotrend Enerji bünyesinde, 2022 Mart ayı sonu itibariyle, 15 biyogaz, 2 biyokütle ve 1 atık yakıt hazırlama ve tedarik tesisi olmak üzere ve ön lisansı alınmış, yapılmakta olan yatırımları ile birlikte toplam 18 tesisi bulunuyor.

Gelecek nesillere tertemiz, sürdürülebilir bir dünya bırakmak için durmadan çalışan ve her geçen gün portföyünü büyüterek sektörün öncülerinden olmaya devam eden Biotrend Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Osman Nuri Vardı ile yeni yatırım hedeflerini konuştuk.

2022’yi nasıl geçirdiniz? 2023 beklentileriniz nelerdir?

Biotrend Enerji olarak, yeni anlaşmalarla ve girişimlerle dolu güzel bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız anlaşma kapsamında, Honeywell’in UpCycle Process Teknolojisini kullanacağımız tesis projemizi gerçekleştirmek adına adımlarımızı atmaya başladık.  2023 yılı içerisinde; kendi tesislerimizdeki enerji, su tüketimlerimiz için çalışmalara başlayacağız. Faaliyette bulunan tesislerimizin tamamında çeşitli kurumlarca karbon kredilendirme süreçlerinde ilk aşamaları tamamladık. Yakın dönemde Mundo Verde Climate SA ile yapılan anlaşma kapsamında, 4.000.000 tCO2e karbon kredisinin münhasıran satışı ile 20 milyon dolar tutarında gelir elde edilmesi planlanıyor.

“MEVCUT TESİSLERİMİZDE HİBRİT SİSTEMLER İLE GES ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK”

Özellikle yurt içi ve yurt dışında enerjide büyümeyi hedefliyoruz. Sadece atıktan enerji değil, alternatif yenilenebilir enerji üretimi projeleri de geliştiriyoruz. İlave olarak, tesislerimizde geri kazandırdığımız atıkların 2. hammaddeye dönüşümü için Ar-Ge süreçlerini yürütüyoruz. İş geliştirme ekiplerimiz yurtdışındaki fırsatları da çok yakından takip ediyor. Önceliğimizde yakın coğrafyamızdaki Balkan ülkeleri yer alıyor. Bu çerçevede girişimlerimiz var. Devlet alım garantisi olan ülkelerle yazışmalarımız da sürüyor. Mevcut tesislerimizde hibrit sistemler ile GES çalışmalarımız olacak. 2023 yılında, karbon piyasaları ve sürdürülebilirlik konularında yoğun çalışmalarımız devam edecek.

BİOTREND ENERJİ, İKLİM DOSTU OLARAK İLERLEMEYE DEVAM EDECEK

Biotrend Enerji olarak, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi İklim Hızlandırma Programına kabul edildik. 55 ülkede gerçekleştirilen bu programa ülkemizden katılan atıktan enerji üreten tek firma olarak önemli bir ilki başardık. Bu anlamda yapmamız gereken çok şey var. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma 13 no’lu amacı İklim Eylemi için çalışmalarımızı hızlandırdık. Sera gazı emisyonlarımızı azaltarak, karbon ayak izimizi düşürüyoruz. Böylece Avrupa Birliği 2050 Karbon Nötr Kıta Hedefi ve Türkiye 2053 Net Sıfır Hedefi ile uyumlu katkımızı ortaya koyacağız. Biotrend Enerji, iklim dostu olarak ilerlemeye devam edecek.

Önümüzdeki dönemde kurmayı ve açmayı planladığınız tesisler var mı?

ATY tesislerimizdeki üretim kapasitemiz, yatırımı devam eden tesislerin de sırayla devreye girmesiyle 2023 yılında artacak. Ek olarak geri dönüşüm tesislerimize kapasite artış için çalışmalarımız var.

Yatırım hedefleriniz nelerdir? Önümüzdeki 10 sene için planlarınız ne şekilde ilerleyecek?

Yakın zamanda imzaladığımız anlaşma kapsamında, plastik atıkları geri dönüştürülmüş polimer hammaddesine dönüştürmek için Honeywell’in UpCycle Process teknolojisini kullanacağız. Karışık plastik atıkların geri dönüştürülmüş polimer hammaddesine (RPF) dönüştürüleceği tesis, plastikler için döngüsel ekonominin gelişimini mümkün kılacak. Tesis, tamamlandığında Türkiye’de ticari ölçekli ilk plastik atık geri dönüşüm tesisi olacak. Bunun yanı sıra, elektrik üretiminden elde edilen satışlarımız dışındaki ayrıştırma, atık bertaraf, karbon sertifikası, kompost, ATY gibi yan gelirlerimizin satışlar içindeki payının yıllar itibariyle artmasını hedefliyoruz.

DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM

Bünyemizde kurduğumuz sürdürülebilirlik ofisiyle Biotrend Enerji olarak, daha iyi bir gelecek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu yönde ilki Sivas’ta 54 bin metrekarelik alanda temeli atılan cam sera projesini farklı illerde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra tesislerimizde gerçekleştirdiğimiz Kadına karşı Şiddet Eğitim Programı, Hayat Ağacı kütüphanesi gibi sosyal sorumluluk projeleri ve sportif faaliyetlere olan desteğimiz, topluma fayda sağlayan çalışmalarımız arasında yer alıyor.

Türkiye genelinde birçok kamu kurumunun atık yönetimini gerçekleştiriyorsunuz. Özel sektörde de bu şekilde bir çalışmanız var mı?

Biotrend Enerji olarak yatırımları devam eden tesislerimizde, endüstriyel / ticari atık bertarafını da değerlendiriyoruz. Ayrıca sıfır atık projeleri kapsamında özel sektör ile iş birlikleri planlıyoruz. 2023 yılında ilave atık kaynaklarına ulaşım için girişimlerimiz olacak.

Karbon ayak izi ve sera gazı ile ilgili çalışmalarınız ne durumda?

Tükenmesi mümkün olan diğer enerji kaynaklarındaki, çevre faktörlerine dayalı olumsuz değişimler her geçen gün yenilenebilir enerji alanına biraz daha fazla dikkat çekiyor. Türkiye’de bu değişimler henüz küçük adımlarla olsa da büyük bir potansiyel barındırıyor. Ülkemiz, iklimi ve coğrafi konumu açısından alternatif enerji alanında önemli bir potansiyele sahip. Sürdürülebilir katı atık yönetiminde çöplerin vahşi depolama sitemi tamamen ortadan kalkıyor. Evsel atıkları, geri dönüşüm ve enerji sektörüne kaynak olarak dönüştürmenin yanı sıra tarımsal üretime de katkı sağlaması hedefleniyor. Katı atık yönetim tesislerinde, evsel atığı taşıyan araçlar öncelikle tartılıyor, kontrol ediliyor ve mekanik ayırma ünitesinden atık kabul ünitesine yönlendiriliyor. Elek sisteminden geçen atıkların organik olan kısmı biyometanizasyon ünitesine yönlendiriliyor.

DEPOLANACAK ATIK MİKTARI AZALIYOR

Diğer bölüm ise çeşitli geri dönüşüm eleme sistemlerine tabi tutularak geri dönüşüm sektörüne yönlendiriliyor ve depolanacak atık miktarı azalıyor. Aynı zamanda da ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Sürdürülebilir, verimli ve sıfır atık politikası doğrultusunda yapılacak her türlü işlemde ise mutlak kamu yararı gözetiliyor. Bu yapılan işlemlerden en büyük kazanım; bir biyogaz tesisinde yaklaşık olarak 6,4 milyon m3 metan gazının bertaraf ediliyor olması. Bu da karbondioksitten 21 kat daha fazla kirletici etkisi olan bu gazın atmosfere salınımını engelliyor. Böylece iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarına da ciddi bir katkı sağlanmış oluyor.

Uluslararası şirketlerle ortaklık görüşmelerinizi duymuştuk. Süreçten bahseden misiniz?

Halka arz sonrası Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile imzaladığımız sözleşme bizler için çok mühim bir adım oldu. Bu sözleşmenin, kurumsal yönetim ve iklim riski yönetimini ilerleteceğini, daha yüksek çevre standartları ve satın alma uygulamalarını benimseterek, işyerinde cinsiyet eşitliğini de destekleyeceği kanaatindeyim.

Yatırımcıların Biotrend Enerji’ye ilgisinin sürdüğünü rakamlardan görebiliyoruz. Gelecekte nasıl hamleleriniz olacak? 

2023 ve 2024 yıllarında özellikle plastiklerin kimyasal geri dönüşümü projemiz ile yatırımcılarımız için çalışmaya devam edeceğiz. Kimyasal geri dönüşüm projemiz yenilikçi ve katma değerli bir yatırım olacak. Buna ilaveten yeni çıkan elektrik depolama, hidrojen teknolojileri gibi projeler için araştırma süreçlerimiz devam edecek.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

        [reklam]