Business World Global

BeNova Consulting KOBİ’lere rehberlik ediyor

BeNova Consulting KOBİ’lere rehberlik ediyor
18 Mart 2022 - 14:40

Sektörün öncü danışmanlık şirketlerinden birisi olan BeNova Consulting de KOBİ’lerin ihracat çalışmaları için ihtiyaç duydukları profesyonel bakış açısını sağlayarak KOBİ’lere rehberlik ediyor.

İhracat, şirketlere yeni pazarlar, daha fazla satış ve daha geniş müşteri ağı imkânı sunuyor. İç pazarda kapasitenin tam kullanılamadığı durumda üretimi artırma imkânı sağlıyor. Daha da önemlisi iç pazara olan bağımlılık azalıyor veya iç pazar daralmalarında dahi sürdürülebilir ciro artışı ve büyüme imkanı sağlıyor. Ekonomik gelişmeyi yaygınlaştıran, ekonominin temel taşları arasında yer alan ve ülke ekonomisi için oldukça büyük önem arz eden, önümüzdeki 5 yılda ihracatlarının %100 artması hedeflenen KOBİ’lerimiz için, ihracat stratejinin öneminin her geçen gün arttığı dönemde; İhracat Danışmanlığı, son yıllarda şirketler için oldukça önemli araç haline gelmiş durumda.

Firmaların mevcut durum analizinin yapılması ve yol haritası çizilmesi adına geliştirilen Ön İnceleme ve Analiz hizmetinin ardından Strateji’den Pazarlama ve Marka İletişimi’ne, İş Geliştirme’den Satış ve İhracat’a, Dijital Dönüşüm’den İnovasyon’a, İşe Alım ve Yetenek Yönetimi’nden Maliyet Dönüşümü’ne kadar birçok alanda uzman kadrosuyla danışmanlık hizmeti veren BeNova Consulting, analitik yöntemler ile belirlenen hedef ülkelere yönelik spesifik pazara giriş stratejileri oluşturuyor ve ihracata yönelik ilk adımları firmalarla birlikte atıyor. BeNova Consulting, KOBİ’lere özel satış ve ihracat danışmanlığı ile firmalara profesyonel bakış açısı sunuyor, satışa kadar yol arkadaşlığı yapıyor.

BeNova Consulting Genel Müdürü Erdinç Mert; yaptıkları analizler ve gözlemler sonucunda, KOBİ statüsündeki firmaların %95’ten fazlasının ihracat için bir stratejiye sahip olmadığını tespit ettiklerini belirtti.  Mert, “Bu noktadan hareketle de; ülkemizin üretim kapasitesindeki katma değeri arttırmak ve ihracat potansiyeline destek olabilmek amacıyla ihracat danışmanlığı hizmetimizi öne çıkarmaya ve KOBİ’lere Özel İhracat Danışmanlığı Paketi hizmetini kurgulamaya karar verdik. Ülkemizdeki pek çok firmanın, iyi kurgulanmış bir strateji ve bu stratejinin takip edildiği bir mekanizma sayesinde yenilikçi çözümlerini ve kaliteli ürünlerini ihraç edebileceklerine inanıyoruz. İhracat, şirketlere yeni pazarlar, daha fazla satış, daha yüksek kâr ve daha geniş müşteri ağı imkanı sunar. İç pazarda kapasitenin tam kullanılamadığı durumda üretimi artırma imkânı sağlar. Daha da önemlisi iç pazara olan bağımlılık azalır veya iç pazarda durgunluk olduğunda bile sürdürülebilir bir şekilde büyümeye devam etmenize olanak sağlar. Bu nedenle, öncelikli olarak neden ihracat yapmak istediğiniz konusunda net olmalısınız. Neden ihracat yapmak istiyorsunuz? Peki ihracata başlamak için hazır mısınız? Mevcut bir ihracat / satış mekanizmanız, buna uygun ekibiniz var mı? İhracata başlamak ve sipariş almak zaman almaktadır. İhracat yolculuğuna adım atmadan önce çabalarınızı destekleyecek kaynaklara sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. İhracat sabır işidir, uzun bir dönem satış yapmadan yatırım yapmayı göze almalısınız. Dijital dönüşümle birlikte ihracat her ne kadar kolaylaşmış olsa da bir takım zorlukları halen devam etmekte. İhracat son zamanlarda büyümek isteyen firmalar için çok önemli bir araç olmuşken, KOBİ’lere daha kapsamlı hizmet vermek için hayata geçirilen KOBİ’lere özel İhracat Danışmanlığı, firmalar için birçok fırsatı da beraberinde getiriyor. KOBİ’lerin 2026 yılında 160 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşması hedefleniyor. 2016 yılında 46,3 milyar dolar seviyesinde ihracat gerçekleştiren KOBİ’ler 2021 yılında 80 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirmiştir. Benzer bir büyümeyle 2026 yılında 160 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşması beklenen KOBİ’ler için ihracata yönelik mekanizmayı ve stratejiyi oluşturmaları büyük önem arz etmektedir” dedi.

Savunma sanayiinin büyüyen bir sektör ve geleceğinin de parlak olduğunun çok açık olduğunu belirten Mert; “Ama bu, gelecekteki başarıyı garanti etmeye yetmiyor. Dünya ve teknoloji çok hızlı gelişiyor ve değişiyor. Savunma sektörü, doğası gereği biraz içine kapanık olduğu için bu değişimi fark edemeyebiliyor; rakiplerinin ya da farklı sektördeki firmaların bu alanlarda neler yaptığını bilemeyebiliyor. Oysa bu konuda doğru bir danışmanlık hizmeti aldıklarında, önemli mesafeler kat edebiliyorlar. Savunma sanayisi ekosisteminde yer alan büyük oyunculara, değerli tedarikçiler yaratarak bu ekosistemi güçlendirmeyi de boynumuzun borcu olarak görüyoruz. Tedarik anlamında ise yurt dışına bağımlılığımızı en aza indirmeyi; güçlü, yerli ve milli tedarikçiler yaratmayı ve var olanları da geliştirmeyi en önemli görevlerimiz arasında görüyoruz.  Henüz savunma sektöründe çalışmaya başlamayan ama bu alanda faaliyet göstermeyi hedefleyen kurumlara da bu yaklaşım doğrultusunda destek oluyoruz. Söz konusu kurumlara, savunma sektöründe çalışmak için atılması gereken adımlarla ilgili yönlendirme yapıyoruz. Sektörde var olmaları için gereken kalite yükümlülüklerini yerine getirmelerinde onlara yol gösteriyoruz. Büyük savunma sanayisi firmalarının ihtiyaçları doğrultusunda, kurumlara alt yüklenici ya da tedarikçi olmalarına yönelik destek veriyoruz.”

BeNova Human Capital ile dijitalleşmeyi ve yenilikleri de çok yakından takip ettiklerini aktaran Mert; İnsan kaynakları süreçleri değişiyor ve dijitalleşiyor. Yeni nesil performans yönetim sistemi olarak adlandırılan OKR metodolojisini kullanıyoruz ve performans yönetimi takibi için de çözüm ortaklarımızın dijital platformlarını kullanıyoruz. Kurumların ömrü, performansı, verimliliği ve sürdürülebilirliği İnsan Değerleri Yönetimi uygulamalarının etkinliği ile doğrudan ilişkilidir. BeNova Human Capital danışmanları olarak ihtiyaçları anlamak için kurumların kültürünü, yapısını ve süreçlerini bilimsel yöntemler ile analiz ediyor ve elde ettiğimiz çıktılara göre stratejik planlamalar oluşturuyoruz. Bu sayede, firma çalışanlarının şirketi ve sistemi daha çok benimsemesini ve bir noktada, kurumun çıkarını kendi çıkarından farklı tutmamasını sağlıyoruz. Bu kapsamda, firmaların organizasyon şemalarını optimize ediyor, kurum kültürünü ve değerlerini analiz ediyor, iş ailelerini ve kademelendirmeleri tasarlıyor, iş tanımlarını hazırlıyoruz.

Dijital dönüşümle birlikte ihracat her ne kadar kolaylaşmış olsa da bir takım zorlukları halen devam etmekte. İhracat son zamanlarda büyümek isteyen firmalar için çok önemli bir araç olmuşken, KOBİ’lere daha kapsamlı hizmet vermek için hayata geçirilen KOBİ’lere özel İhracat Danışmanlığı, firmalar için birçok fırsatı da beraberinde getiriyor.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.