1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Belki de şarjım bitti ya da biz bittik!

Belki de şarjım bitti ya da biz bittik!

umutcelik
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Umut Çelik / Business World Global Yazı İşleri Müdürü

Türkiye özelinde son iki senede Togg’un satışa başlaması ve Tesla’nın ülkeye giriş yapmasının ardından elektrikli araç sahipliği ve şarj altyapısı o kadar hızlı gelişti ki elektrikli aracı olmayan birisinin bu değişimi ve hızını görmesinin, fark etmesinin imkanı yok.

Elektrikli araçların en büyük iki dezavantajı menzil ve şarj süresidir. Eğer bir elektrikli araç sahibi olacaksanız yaşam tarzınızı bu dezavantajlara göre değiştirmeniz gerekiyor. Örneğin; evinizden şarj etme imkanınız yoksa her seferinde size en yakın şarj istasyonuna gitmeli ve 30 dakika ile 1 saat arasında aracınızın şarj olmasını beklemelisiniz.

Menziller 800-1000 km bandına gelince gayet de alınabilir olacak, onun için de birkaç sene daha beklemek gerekiyor.

Bu soruya net bir cevap için en az 10 sene beklememiz lazım. üreticiler bile menzil ve patlama sorunlarını kabul ediyor. Bu akıllı telefon piyasası gibi her sene bir eksiğini düzeltecekler.

Elektrikli araçların kullanılabilirliği gün geçtikçe artıyor. Pek çok büyük şehirde elektrikli araçlar için geniş bir şarj altyapısı bulunuyor. Ayrıca, araç üreticileri elektrikli araç yelpazelerini genişletiyor ve batarya teknolojileri sürekli gelişiyor, ancak kullanılabilirlik konusunda bazı zorluklar da mevcut.

Yeşil enerji yalanlarınızı yesinler. Lityum pil doğadan çıkarılırken ne kadar karbon doğaya salınıyor? Teknelerde bile olan güneş enerjisi neden hiçbir elektrikli arabada hala yok? Türkiye’de ve birçok ülkede elektrikli arabalar hala fosil yakıtlarla elde edilen elektrikle şarj ediliyor.

Burada elektrikli araçları övenler her türlü şartların normal ve ideal olduğu zamanları baz alarak reklam yapıyorlar. Aksine bir örnek olarak deprem zamanı kurtulan tüm insanlar araçlarda konaklamak zorunda kaldılar. Elektrikli bir araç sahibi şarj problemini bu kaotik ortamda nasıl aşabilir?

Telefon şebekelerinin zor çektiği bir ülkede, deprem anında zaten elektrik yok, şarj istasyonları zarar görmüş, sağlam olup jeneratöre bağlı olan şarj istasyonu önünde onlarca araç falan, elektrikli araç zor zamanlarda sizi yarı yolda bırakır.

8-10 yıl sonra çevreyi muhteşem kirletecek en düşük 45kw değerinde li-ion batarya çöplüğümüz olacak. 1 adet kalem pil bile doğayı kirletirken 45kw düşünülemez bile.

Daha ilkokuldayken pilleri çöpe atmayın, pilleri doğaya atmayın, pil toplama kutularına atın ve piller öcü diye öğretildi bize. Siz kimi yiyorsunuz doğa falan?

Bu piller biz de dahil gelişmemiş ülkelerin bir taraflarına girer, para karşılığı atık pil ithal ederiz.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Belki de şarjım bitti ya da biz bittik!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Business World Global ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.