Business World Global

Astor Enerji, ihracattaki payını yüzde 40’a çıkaracak

Astor Enerji, ihracattaki payını yüzde 40’a çıkaracak
20 Aralık 2022 - 9:26

Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com

Astor Enerji yerli ve milli imkanlar ile enerji sektörü ve endüstrinin kullandığı kritik ürünleri hızlı ve en kaliteli şekilde üreterek dünyanın dört bir yanına ulaştırmaya devam ediyor.

İSO Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesine göre kendi alanında sektör lideri olarak yer alan Astor Enerji, Ankara 2. OSB’de son teknoloji ile donatılmış Avrupa’nın en büyük transformatör üretim fabrikasında, ulusal ve global müşterileri için güç ve dağıtım transformatörleri ile orta ve yüksek gerilim anahtarlama ürünlerin üretimini gerçekleştiriyor. Ar-Ge merkezli büyüme hedefiyle hareket eden Astor Enerji, geliştirdiği ürünlerle milli teknolojiye ve ülke ekonomisine katma değer oluşturmaya devam ediyor.

Ürettiği ürünler ile hem yurt içinde hem de yurtdışında farklı sektörlerden müşterilerin çözüm ortağı olarak konumlanan, Türkiye’nin ve Avrupa’nın transformatör devi Astor Enerji Genel Müdürü Hakan Ünsal ile Astor’un yatırımları ve gelecek planlarını konuştuk.

Kurulduğu günden bu yana Astor’un dönüşümünden bahseder misiniz?

ISO Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesine göre transformatör, orta ve yüksek gerilim anahtarlama ürünleri üretiminde Türkiye’nin lider yerli şirketi Astor Enerji olarak Avrupa’nın tek çatı altında en büyük kapalı alana sahip transformatör üretim fabrikasında kesintisiz olarak üretimimizi sürdürüyoruz. 1983 yılında Transtek markası ile Türkiye’nin ilk yerli dağıtım transformatörü üreten firmalarından biri olarak kurulan şirketimiz, 2003 yılından itibaren Astor Enerji olarak yoluna devam ediyor. Güç ve dağıtım transformatörleri ile orta ve yüksek gerilim anahtarlama ürünlerimizi 140 dönüm açık alanda kurulu 105 dönüm kapalı alana sahip fabrikamızda yerli ve milli imkânlar ile imal ediyoruz. Ürettiğimiz ürünler ile hem yurt içinde hem de yurt dışında farklı sektörlerden müşterilerin çözüm ortaklarından biriyiz.

Astor Enerji için 2022 yılı nasıl geçti? 2023 yılında ne hedefliyorsunuz?

Astor Enerji olarak faaliyette bulunduğumuz elektromekanik imalat sektörüne talep özellikle 2022 yılının ikinci ve üçüncü çeyreğinde ciddi artış gösterdi. Bunu şirketimize gelen yurt içi ve yurt dışı taleplerden gözlemliyoruz. 2023 yılı Nisan ayına kadar üretim hatlarımızın tamamı dolu. 9 aylık veriler ve yıl sonuna kadar sipariş durumları dikkate alındığında 400 milyon dolar civarında bir ciro ile yılı kapatmayı hedefliyoruz.

“İHRACAT PAYIMIZI YÜZDE 40’A ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Ar-Ge ve yatırım odaklı bir şirket olarak 2023 yılında katma değeri yüksek yeni ürünlerin üretimi ve buna bağlı olarak ihtiyaç duyulan makine, sistem ve ekipman yatırımlarına devam edeceğiz. Bugün ürünlerimizi altı kıtada 90’ın üzerinde ülkeye ulaştırıyoruz. Türkiye’de liderliğimizi sürdürürken, var olduğumuz pazarlarda derinleşmeyi, farklı pazarlara girerek ihracatımızın tüm satışlar içindeki payını yüzde 40’a çıkarmayı amaçlıyoruz.

HEDEF: YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI

Ar-Ge çalışmalarımızı, başta yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaçlarına cevap veren teknolojik ürünlerimizi geliştirmek olmak üzere endüstrinin talebi olan özgün ürünler ile arttıracağız. Bununla beraber üretim tesislerimizin verimliliğinin yükseltilmesi, yeni makine, ekipman ve sistemlerin alınması, yeni hatların açılması da önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu yatırımlara ek olarak ana faaliyetlerimizi destekleyen nitelikteki güneş enerji santrali (GES) yatırımı, mekanik fabrika kapasitesinin geliştirilmesi yatırımı, elektrikli araç şarj istasyonlarının yapımı ve bu istasyonların kurulu güçlerinin kapasite artırımları için gerekli altyapı yatırımları da gelecek yatırım planlarımız içinde yer alıyor.

İhracat pazarlarınız ve ihracat rakamlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Astor Enerji olarak bugün başta İspanya, Almanya, Litvanya, Irak, Kamerun ve Malezya olmak üzere dünyada 90’ın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Geniş üretim gamımızla, sektör araştırmalarına göre 5 yıl içinde dünyada 66 milyar dolar seviyesine ulaşması beklenen büyük bir satış pazarına hitap ediyoruz. Hedefimiz tüm satışlarımız içinde ihracatın payını yüzde 40 seviyelerine çıkarmak ve Türkiye’deki liderliğimizi sürdürülebilir kılmak.

“2 BİN ADET 400 KVA TRANSFORMATÖRÜ 3 AY GİBİ REKOR BİR SÜREDE ÜRETTİK”

Kısa süre önce Irak’ta kullanılmak üzere ürettiğimiz transformatörler ile ülkemizde bir rekora imza attık. Irak Elektrik Dağıtım sistemlerinde kullanılacak 2 bin adet 400 kVA transformatörü 3 ay gibi rekor bir sürede ürettik. 2023 yılının ilk aylarında yurt dışına teslim edeceğimiz yüksek oranda siparişimiz bulunuyor.  Astor Enerji olarak yerli ve milli imkanlar ile enerji sektörü ve endüstrinin kullandığı kritik ürünleri hızlı ve en kaliteli şekilde üreterek dünyanın dört bir yanına ulaştırmaya devam edeceğiz.

Ar-Ge’ye ciddi oranda yatırım yapıyorsunuz. Bugüne kadar yaptığınız yatırımlar ve gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?

Astor Enerji olarak Ar-Ge yatırımlarımıza 2006 yılında, TÜBİTAK destekli ilk projemize de 2009 yılında başladık. Türkiye’de en fazla Ar-Ge’ye yatırım yapan şirketler arasına girdik. 2021 yılında yapılan araştırmalara göre Türkiye’de Ar-Ge yatırımlarına harcama yapan en büyük 39’uncu firmayız.  2022 bütçemizde Ar-Ge yatırımlarına 100 milyon TL’nin üzerinde pay ayırdık. Ar-Ge Merkezi’mizde araştırmacılar, teknisyenler ve destek personeli dahil olmak üzere 100’ün üzerinde uzman çalışıyor.  Ar-Ge stratejimizi piyasanın güncel taleplerini takip etmek ve buna bağlı olarak çalışmalar yapmak olarak belirliyoruz. Başta yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik üretiminde kullanılan ve dijitalizasyona uygun ürünler olmak üzere dünyada üretimi kısıtlı özgün transformatör ve anahtarlama ürünlerine odaklanıyoruz.

ASTOR, AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TEST LABORATUVARINA SAHİP

Aynı zamanda 2 bin 200 metrekare alanı ve teknik özelliklerine göre 1000 MVA 800kV kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük test laboratuvarına sahibiz. Transformatör izolasyon yağlarının deneyleri ve gaz analizi için akredite kimya laboratuvarı, yüksek gerilim ve orta gerilim anahtarlama ürünleri akredite test laboratuvarları da olmak üzere 10 adet test laboratuvarı hizmet veriyor. Bununla birlikte özel transformatörlerin testlerini yapabilmek ve üretim artışına bağlı olarak test ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeni bir özgün test laboratuvarı da yatırım planlarımız arasında bulunuyor. Son teknoloji teknik alt yapı ve Avrupa standartlarındaki akredite test laboratuvarlarıyla doğrulamalar yaparak ulusal bilgi birikiminin gelişmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Yeşil dönüşüm en önemli konuların başında geliyor. Siz bu alanda neler yapıyorsunuz?

AB Yeşil Mutabakatı hem ülkemiz hem de sektörümüz için önem taşıyor. Tüm dünyada hızla büyüyen yenilenebilir enerji sektöründe de ürünlerimizle yer almak için çalışıyoruz. Bu doğrultuda yenilenebilir enerji kaynakları elektrik iletim ve dağıtım seviyesinde artması ile ihtiyaç duyulan kapasitif yükün dengelenmesi için Manyetik Kontrollü Reaktör (MCR) analiz, tasarım, uygulama ve test doğrulama çalışmalarını tamamladık. 36 kV gerilim seviyesinde ülkemizin önemli dağıtım şirketlerinde kullanılmaya başlandı. Bu ürünümüzün 170 kV gerilim seviyesinde TEİAŞ iletim hatlarına uygun olarak geliştirmek öncelikli hedefimiz. Bu konuda da bilgi birikimimiz ve analiz metotlarımızı etkin bir şekilde kullanarak başarılı olacağımıza inanıyoruz.

GES YATIRIMI İLE TEMİZ ENERJİ

Fabrika çatılarımızda 6,6 MW kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımımız bulunuyor. Bu sayede kullandığımız elektrik enerjisinin tamamına yakınını kendi ürettiğimiz temiz enerjiden karşılıyoruz. 2023 yılının ilk yarısında Ankara Bala’daki arsamızda 13 milyon USD değerinde arsa üzeri GES yatırımı planlıyoruz. Bu sayede yıllık 20 milyon kWh üzeri elektrik üretimi gerçekleştirerek milli ve yenilenebilir enerjiye destek verecek, karbon nötr hedefimizde önemli bir yol kat edeceğiz.

Elektrikli şarj istasyonları yapımı dediniz. Bu konuda nasıl bir yatırım olacak?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan 49 yıllığına “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” alan ilk firmalardan biriyiz. Kendi şarj istasyonu ağımızı kurmayı hedefliyoruz. Ankara ile başlamayı, ilgi ve ihtiyaca göre Türkiye’nin 81 iline istasyonlarımızı taşımayı planlıyoruz. Amacımız kaliteli ve güvenilir hizmet anlayışımızı ülke geneline yaymak. Bu konuda ulusal ve uluslararası firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor.

TRAFO ÜRÜNLERİ ARTIŞ GÖSTERECEK

Elektrikli araç dönüşümünün önümüzdeki yıllarda çok daha fazla olacağı düşüncesi bizim için en önemli motivasyon kaynağı. Özellikle hızlı şarj dediğimiz DC şarj istasyonlarımızın kurulumu için elektrik kurulu güç artışı gerekli ve bu konuda ASTOR marka trafo ve anahtarlama ürünleri ihtiyaçları önümüzdeki dönem çok daha fazla artış göstereceğini öngörüyoruz.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.