Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Abdi İbrahim’in İstanbul’un Küçükmustafapaşa semtinde kurduğu küçük bir eczanede başlayan iyileştirme hikayesi, tam 111 yıldır insanlığa hizmet için cesaret, tutku ve sorumlulukla devam ediyor.
Abdi İbrahim Kurumsal İlişkiler, Sürdürülebilirlik ve İletişim Direktörü ve Abdi İbrahim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Oğuzcan Bülbül, Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lideri olarak insan sağlığının, gezegenimizin sağlığına bağlı olduğu bilinciyle dünyayı ve geleceği iyileştirmek için çalıştıklarını vurguladı.
Tedarik aşamasından ürünlerin pazara sunulmasına kadar tüm süreçlerde çevresel etkiyi gözeterek yeşil dönüşüm odağında hareket ettiklerini anlatan Bülbül “Dijital ve yeşil dönüşümün eş zamanlı ilerlemesi olarak özetleyebileceğimiz ‘ikiz dönüşüm’ konseptine uygun uygulamalar ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın gerçekleştirilmesine katkı sunuyoruz.
DÜNYA İLAÇ SEKTÖRÜNDE BİR İLK: GREEN HARMONİZATİON
Geleceği İyileştirmek” vizyonumuzun bir parçası olan HEAL2030 sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında daha az kaynak kullanarak daha fazla değer yaratmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, sürdürülebilirlik çalışmalarımızı çevresel, toplumsal ve yönetişimsel (Environmental, Social and Governance- ESG) olarak üç boyutlu bakış açısı ile planlıyoruz. 2030 yılında karbon nötr bir şirket olma hedefimize en fazla destek verecek yaklaşımlarımızdan biri “Green Harmonization” adını verdiğimiz düşük karbonlu ambalaj stratejimiz olmuştur.
Küçült – Değiştir – Geri Topla olmak üzere 3 aşamadan oluşan “Green Harmonization” stratejimiz ile kısa ve orta vadede hedefimiz; tüm Abdi İbrahim ürünlerinde ve üretim hizmeti verdiğimiz global markaların ürünlerinde yer alan blister kullanımını biyobozunur plastikle değiştirmektir. Bu sayede ham madde kullanımından kaynaklanan karbon ayak izimizin yüzde 20-25 oranında azalabileceğini hesaplamaktayız.
KARBON EMİSYONUNU AZALTMAK İÇİN ALGORİTMA GELİŞTİRDİ
Küçült aşamasının ilk fazı olan ‘Akıllı Yazılımı’ tamamladık. Akıllı yazılım ve yapay zekâ ile optimizasyon teknikleri kullanarak PVC ilaç ambalajlarının boyutunu küçültmeyi hedefledik. Dünyada ilaç sektöründe ilk defa sadece karbon emisyonunu azaltmak için tasarlanan bir algoritma geliştirdik. 100 milyon kutu büyüklüğündeki 26 Abdi İbrahim ruhsatlı ürün ile başlayan küçültme sürecimizle 6 haftalık serbest kapasite kazanımı, yıllık palet sirkülasyonunda 200 adet azalma, ilaç üretimindeki karbon yoğun girdiler olan alüminyum ve PVC ile kâğıt kullanımında düşüş ve önemli miktarda yıllık tasarruf sağlanacak.
Değiştir aşamasında ise ilk etapta küçültülen ambalajların, hem üretimde hem de son tüketim aşamasında olası bir geri kazanımda normal bir plastiğe göre çok daha az karbon salınımına neden olan biyobozunur plastik ile yer değiştirmesi hedeflenmektedir. Bu değişimin ilk deneneceği ürünler Abdi İbrahim’in tüketici sağlığı ürünlerinin tüp ve plastik kapakları olacaktır.
Geri topla aşaması ise ilk etapta biyobozunur hale getirdiğimiz tüketici sağlığı ürünlerinin tüplerinin eczaneler kanalıyla geri toplanarak anaeorobik degredasyona (oksijensiz ortamda biyolojik parçalanma) tabi tutulması hedeflenmektedir. Bu sayede, geleneksel plastiğin aksine ambalajlar biyolojik olarak parçalanarak doğaya zarar vermeden ortadan kalkacak, bu parçalanma sonunda kompost ve yenilenebilir enerji elde edilecektir” diyerek sözlerini tamamladı.